ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙAre u Serious?

Are u Serious?

Το Serious είναι ένα περιοδικό ελεύθερης κυκλοφορίας που αν βρεθείτε στις Κυκλάδες πρέπει να αναζητήσετε. Η Τζένη Παπαζιού μίλησε στην Popaganda για το μοναδικό Κυκλαδίτικο free press.
Φωτογραφίες: Ασπασία Κουλύρα
s3

Το Serious είναι το πρώτο και μοναδικό free press έντυπο που κυκλοφορεί στις Κυκλάδες. Ξεκίνησε το 2009 με στόχο να ενώσει τα νησιά των Κυκλάδων και να αποτελέσει σημείο αναφοράς ως έντυπο το οποίο κυκλοφορεί χειμώνα καλοκαίρι στα νησιά. Αν ο δρόμος σας βγάλει θα το βρείτε σε περισσότερα από 80 σημεία σε Σύρο, Τήνο Μύκονο, Πάρο Αντίπαρο και Σαντορίνη. Η Τζένη Παπαζιού ξεκίνησε το Serious με πολύ κόπο το 2009 και έκτοτε μαζί με την υπόλοιπη ομάδα προβάλουνε καθετί ποιοτικό, δημιουργικό και φρέσκο έχει σχέση με τον ωραιότερο για πολλούς προορισμό της Ελλάδας. Τις Κυκλάδες.

s1

To serious είναι το μοναδικό εναλλακτικό free press των Κυκλάδων. Ποια είναι η θεματολογία του; Ασχολείται με τις Τέχνες, τον Πολιτισμό, το Περιβάλλον, τις εναλλακτικές δράσεις ομάδων, ενώ έχει και άρθρα γνώμης και σχολίου. Σε κάθε τεύχος του φιλοξενούνται με συνεντεύξεις μουσικοί, ηθοποιοί, χορευτές, σκηνοθέτες, λογοτέχνες, όχι μόνο κυκλαδίτες, όχι μόνο Έλληνες αλλά και ξένοι. Μας ενδιαφέρει το περιβάλλον, οι τόποι φυσικού κάλλους και όσοι δημιουργούν με γνώμονα την ποιότητα, τη γνώση, την επιμονή και ξεπερνούν τα όρια τους. Οι νέοι – ταλαντούχοι άνθρωποι βρίσκουν στο Serious ένα δίαυλο επικοινωνίας με το κοινό, ενώ οι καταξιωμένοι δημιουργοί, μεταφέρουν την εμπειρία τους και επισφραγίζουν την αξία της ομορφιάς στη ζωή μας. Τα νησιά των Κυκλάδων αν και αποτελούν μόνο μερικές κουκκίδες στον χάρτη διατηρούν την πολιτιστική τους αξία καθώς εξακολουθούν να αποτελούν πηγή έμπνευσης και δημιουργίας. Έτσι, ακόμα και σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, είναι κέντρα πολιτισμού με πολλά καλοκαιρινά φεστιβάλ, αλλά και διεθνής διοργανώσεις που πραγματοποιούνται εκτός τουριστικής περιόδου. Το Serious έρχεται να ενισχύσει και να προβάλει αυτό το κομμάτι των νησιών που παραμένει ολοζώντανο. Με αυτό το στόχο το Serious κάνει τα αδύνατα δυνατά να κυκλοφορεί χειμώνα καλοκαίρι.

s3

Η Τζένη Παπαζίου στη Σύρο

s2

Η ομάδα του Serious στο λιμάνι της Σύρου.

Φαντάζομαι ότι για να επιβιώνει τόσα χρόνια, θα έχει δημιουργηθεί ένα κοινό που το αναζητά. Ποιό είναι αυτό το κοινό; Το κοινό μας είναι μόνιμοι κάτοικοι των Κυκλάδων, περαστικοί ταξιδιώτες και  χάρις στο διαδίκτυο και αναγνώστες που μας διαβάζουν ηλεκτρονικά και ας μην έχουν επισκεφθεί πρόσφατα τις Κυκλάδες.

Ποια είναι η ομάδα πίσω από το Serious; Το Serious δημιουργείται από μια πιστή ομάδα φίλων που αν και διασκορπισμένη στις Κυκλάδες, την Αθήνα, την Κρήτη και το Λονδίνο καταφέρνει να συντονίζεται και να αποτυπώνει σε κάθε τεύχος την κοινή της αγάπη για τον Πολιτισμό. Δυο γραφίστες (ένας γεωπόνος και ένας πληροφορικός), δυο επαγγελματίες δημοσιογράφοι, ένας ερευνητής πληροφορικής (και υπεύθυνος διανομής), δυο designers (ο ένας και dj), ένας αρχιτέκτονας (και κριτικός κινηματογράφου), μια επιμελήτρια (και εμψυχώτρια-αφηγήτρια παραμυθιού), ένας εικονογράφος, ένας φωτογράφος (και περιβαλλοντολόγος), δυο φοιτήτριες (μια designer, μια παιδαγωγός) έχουμε φτιάξει ένα βασικό πυρήνα γύρω από τον οποίο δημιουργούν και συμβάλουν πολύ σημαντικοί αρθρογράφοι. Είμαι πολύ υπερήφανη για όλες μας τις συνεργασίες και για τους ανθρώπους που αγαπούν το Serious και χωρίς κανένα αντάλλαγμα θέλουν να αποτελούν μέρος του. Η ομάδα που δημιουργεί το Serious και η αφοσίωσή της σε αυτό είναι η δύναμή μας. Επίσης, ένα πολύ σημαντικό κομμάτι μας είναι εκείνοι που εμπιστεύονται και στηρίζουν το Serious προβάλλοντας τη δουλειά τους.

Πώς ήταν για σένα η μετάβαση από την πολύβουη Αθήνα στην ήσυχη Σύρο; Η Ερμούπολη της Σύρου είναι μια όμορφη ζωντανή πόλη και όχι ένα τουριστικό νησί που κοιμάται το χειμώνα και ξυπνά το καλοκαίρι. Έτσι, ήταν για μένα πολύ εύκολο να ζήσω σε έναν τόπο που αν και ασύγκριτα μικρότερος από την Αθήνα, διατηρεί το αστικό περιβάλλον, έχει τη ζωντάνια που του χαρίζουν ο φρέσκος και εναλλασσόμενος πληθυσμός του (φοιτητές, εκπαιδευτικοί, δημόσιοι υπάλληλοι κ.λπ) και παράλληλα έχει την ομορφιά ενός κυκλαδίτικου νησιού που το “προφυλάσσει” η θάλασσα και ο γαλάζιος ουρανός. Ως διοικητικό κέντρο, αλλά και λόγω της -κοντινής μεν ασφαλούς δε- απόστασης από την Αθήνα, η Σύρος, είναι ένας φιλόξενος τόπος ακόμα και για τους πιο κοσμοπολίτες. Από τα Άνω Πετράλωνα βρέθηκα στα Βαπόρια και στ’ αλήθεια αυτή η αλλαγή στη ζωή μου έγινε ως διά μαγείας με τον πιο φυσικό τρόπο.

s4
s5

Τι είναι αυτό που σε δένει περισσότερο με το νησί; Αυτό που με δένει με τη Σύρο, όπως και με κάθε άλλο τόπο που έχω συνδεθεί, είναι οι άνθρωποι. Οι φίλοι μου, η οικογένεια μου. Το διάστημα που ζω στη Σύρο έχω αποκτήσει δυο κοριτσάκια και είμαι πολύ τυχερή γιατί έχω κάνει και ανεκτίμητους φίλους. Οι αγαπημένοι μου τόποι στο νησί συνδέονται με τις αναμνήσεις που έχω κοντά σε πρόσωπα οικεία. Με έλκει η ανεπιτήδευτη ομορφιά και την αναζητώ σε ότι με περιβάλλει. Είναι σπουδαίο να ξεκινάς το πρωί για τη δουλειά και να σου παίρνουν το μυαλό οι ακτίνες του ήλιου που πέφτουν στη θάλασσα.

Στο κομμάτι της δουλειάς, τι απολαμβάνεις περισσότερο; Απολαμβάνω την άφιξη των κειμένων, να γίνομαι το πρώτο βλέμμα σε κείμενα – θέματα που θα συνθέσουν το κάθε τεύχος. Επίσης, μου αρέσει πολύ να κάνω συνεντεύξεις και να γνωρίζω σημαντικούς ανθρώπους που θαυμάζω. Νιώθω βαθιά ικανοποίηση όταν συνειδητοποιώ πως οι αξιόλογοι άνθρωποι που μας περιβάλλουν είναι πολλοί. Μιλούν λίγο και κάνουν μεγάλα πράγματα. Το Serious αγαπάει τους ταπεινούς αλλά σημαντικούς δημιουργούς. Τους ψάχνει και τους κάνει κομμάτι του. Σε αντίθεση με άλλους, πιστεύουμε ότι υπάρχουν εξαιρετικοί καλλιτέχνες που συμβάλουν στο να έχουμε την εικόνα ενός ιδανικού κόσμου, που αξίζει να παλεύουμε για να γίνει υπαρκτός. Σε κάθε τεύχος του Serious, νιώθω ότι γίνεται μια συμβολική συνάντηση, δυνάμεων ικανών να μας πάνε ένα βήμα παραπέρα.

Τα εξώφυλλα του Serious είναι πραγματικά πολύ ωραία, ποιος τα επιμελείται; Κάθε εξώφυλλο είναι έργο κάποιου καλλιτέχνη. Συνήθως ζωγράφοι και εικονογράφοι αλλά κάποιες φορές και φωτογράφοι παραχωρούν έργα τους για να “ανοίξουν” την κάθε έκδοσή μας. Σε αυτά τα χρόνια, σημαντικοί εικαστικοί  έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμά μας και έχουν κάνει έργα ειδικά για το Serious. Τριανταδύο θέματα διαφορετικού ύφους και τεχνικής από ετερόκλιτους καλλιτέχνες, μας έχουν χαρίσει μια όμορφη συλλογή εξωφύλλων.

s6

Πώς βλέπεις το μέλλον του Serious, τι ονειρεύεσαι γι’ αυτό; Ονειρεύομαι το Serious να διασφαλίσει τη βιωσιμότητά του, καθώς στην εποχή που διανύουμε, αποτελεί το ζητούμενο σε κάθε μας τεύχος. Θέλουμε τα βήματα μας να παραμείνουν σταθερά και να διευρυνθεί η κυκλοφορία μας στα νησιά των Κυκλάδων. Ήδη το Serious διανέμεται σε 80 σημεία σε Σύρο, Τήνο, Μύκονο, Πάρο, Αντίπαρο και Σαντορίνη. Ονειρευόμαστε να ταξιδέψει σύντομα στη Νάξο, τη Σίφνο, τη Σέριφο, την Άνδρο, την Κύθνο και τα υπόλοιπα Κυκλαδονήσια όσο μικρά και αν είναι.

ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΣΤΟ INBOX ΣΟΥ
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.