DESIGNΘεσσαλονίκη: Με μάρμαρο, ξύλο και φυσικό φως ένα αρχιτεκτονικό γραφείο δημιουργεί νέες ...

Θεσσαλονίκη: Με μάρμαρο, ξύλο και φυσικό φως ένα αρχιτεκτονικό γραφείο δημιουργεί νέες εμπειρίες κατοίκησης

Η ομάδα του T.SquareArchitects χρησιμοποίησε φυσικά υλικά για να δημιουργήσει τρεις διαφορετικές, αλλά εξίσου εντυπωσιακές κατοικίες.
Φωτογραφίες: Νίκος Βαβδινούδης, Χρήστος Δημητρίου (Woodwork residence και neu house), Ιωάννα Ρουφοπούλου (E.L Apartment)

Στοχεύοντας στο να δημιουργούν ένα νέο τρόπο συμπεριφοράς και κίνησης μέσα στους χώρους που κατοικούμε, τρεις γυναίκες αρχιτέκτονες δημιούργησαν τον Απρίλιο του 2006 ένα γραφείο στη Θεσσαλονίκη. Είτε πρόκειται για ένα ανακαινισμένο διαμέρισμα μέσα στην πόλη είτε για μια απομονωμένη μονοκατοικία εκτός του αστικού περιβάλλοντος, η ομάδα του T.SquareArchitects συνδυάζει τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό με την τέχνη, τη γραφιστική και τα φυσικά υλικά για να δώσει σχήμα και μορφή σε ένα μια νέα εμπειρία κατοίκησης ανάλογα με τις επιθυμίες του εκάστοτε πελάτη.

Σε ένα κατάφυτο φυσικό περιβάλλον και σε κοντινή απόσταση από τον αστικό ιστό, το Woodwork House στην Θεσσαλονίκη είναι ένα πρόσφατο έργο του αρχιτεκτονικού γραφείο  T.SquareArchitects και έχει σαν κυρίαρχο υλικό του το ξύλο που χαρίζει μια αίσθηση ζεστασιάς στο εσωτερικό της κατοικίας.

Eπηρεασμένες από τον περιβάλλοντα χώρο οι Χριστίνα Αλεξοπούλου, Φένια Δούκα και Έλενα Σίτη επέλεξαν το ξύλο που παίρνει διαφορετική μορφή σε κάθε χώρο. Σε μια κατοικία που εκτείνεται σε 250 τετραγωνικά μέτρα και χωρίζεται σε τρία επίπεδα, ένας τρισδιάστατος όγκος στην κύρια είσοδο, ένα διάτρητο πάνελ στο κύριο υπνοδωμάτιο και μια κατασκευή που ενσωματώνει πολλές λειτουργίες στο πρώτο επίπεδο, αποτελούν τους διαφορετικούς χειρισμούς του παραπάνω φυσικού υλικού.

Λόγω της έντονης κλίσης του εδάφους, η κύρια είσοδος της κατοικίας, βρίσκεται στο δεύτερο επίπεδο και οριοθετείται με μία ξύλινη κατασκευή από δρυ που ενσωματώνει τεχνητό φωτισμό δημιουργώντας έτσι ένα παιχνίδι φωτός και σκιάς εντός του χώρου. Όπως εξηγεί η αρχιτεκτονική ομάδα «η ξύλινη επένδυση σε συνδυασμό με την λευκή λάκα που επενδύει την κατασκευή του τζακιού και το βιομηχανικό δάπεδο δημιουργεί ένα σύμπλεγμα διαφορετικών υλικών, όμως το τελικό αποτέλεσμα δίνει την αίσθηση ενός αρμονικού συνόλου».

Στο σαλόνι, ο όγκος του τζακιού ενσωματώνεται με την κατασκευή της βιβλιοθήκης, η οποία αιωρείται πάνω από αυτό. Η βασική ιδέα ήταν «να σχεδιαστεί μία βιβλιοθήκη ως πολυχρηστικό έπιπλο, το οποίο μοιάζει με μονολιθικό όγκο όταν τα πάνελ είναι κλειστά, ενώ όταν μετακινηθούν αποκαλύπτεται το εσωτερικό της βιβλιοθήκης με την τηλεόραση». Ένας μαρμάρινος όγκος από Carrara συμπληρώνει την εντυπωσιακή κατασκευή αποτελώντας την βάση της.

Τα υλικά επιλεγμένα σε γκρι και λαδί αποχρώσεις συνυπάρχουν στον χώρο της κουζίνας με αυστηρές γεωμετρικές γραμμές «που δίνουν ένταση στον χώρο». Το κύριο κλιμακοστάσιο της κατοικίας, το οποίο είναι επενδυμένο με ολόλευκο μάρμαρο Θάσου, οδηγεί στο τρίτο επίπεδο – το πιο ιδιωτικό μέρος του σπιτιού- όπου βρίσκονται το κύριο υπνοδωμάτιο με το εσωτερικό μπάνιο και τα δύο παιδικά υπνοδωμάτια.

Η ανάγκη σκίασης -λόγω των μεγάλων ανοιγμάτων στο πίσω μέρος του κρεβατιού- επαναφέρει το ξύλο σαν κυρίαρχο υλικό στο κύριο υπνοδωμάτιο με τον σχεδιασμό συρόμενων διάτρητων ξύλινων πάνελ που επιτρέπουν στις ακτίνες του ήλιου να διεισδύουν στο εσωτερικό « δημιουργώντας ένα παιχνίδι έμμεσου και άμεσου φωτισμού. Η ξύλινη αυτή κατασκευή σε συνδυασμό με την τεχνοτροπία στις κατακόρυφες επιφάνειες και το βιομηχανικό δάπεδο προσδίδουν μία αίσθηση θαλπωρής και ηρεμίας». Στο πρώτο επίπεδο της κατοικίας βρίσκεται μια δεύτερη κουζίνα που εξυπηρετεί τον υπαίθριο χώρο του κήπου και της πισίνας, καθώς και ένα γραφείο με βιβλιοθήκη. 

Στην περιοχή της Καλαμαριάς στη Θεσσαλονίκη, μια κατοικία 120 τετραγωνικών μέτρων ανακατασκευάστηκε εξ’ ολοκλήρου από την αρχιτεκτονική ομάδα του γραφείου T.SquareArchitects. Το Neu House αναπτύσσεται σε δύο επίπεδα διαχωρίζοντας τις λειτουργίες, σε χώρους διημέρευσης που βρίσκονται στο πρώτο επίπεδο και σε ιδιωτικούς χώρους στο δεύτερο επίπεδο.

Στον χώρο του καθιστικού χαρακτηριστική είναι η κατασκευή πάνω από το τζάκι που τοποθετήθηκε η τηλεόραση και σχεδιάστηκε με γνώμονα την μέγιστη λειτουργικότητα και αποθήκευση. Η βάση του τζακιού έχει επενδυθεί από μάρμαρο Carrara κατά μήκος όλης της κατασκευής που αιωρείται από πάνω, ενώ το ίδιο υλικό συναντά κανείς και στην επένδυση της νησίδας στην κουζίνα, το οποίο δένει ομοιόμορφα με τον ολόλευκο χώρο της κουζίνας.

Αναφορές σε φυσικά υλικά συναντά κανείς και σε άλλα σημεία του διαμερίσματος. Στον χώρο του καθιστικού, της κουζίνας και της τραπεζαρίας επικρατούν το φυσικό ξύλο δρυός στο δαπέδο και το λευκό στις επιφάνειες,των τοίχων, των επενδύσεων και των επίπλων. «Οι ξύλινες κατασκευές σχεδιάστηκαν με τέτοιον τρόπο ώστε να προκύπτουν κρυφοί βοηθητικοί χώροι οι οποίοι εκπλήσσουν τον επισκέπτη, όπως συμβαίνει στην είσοδο της κατοικίας, όπου πίσω από την λευκή ξύλινη κατασκευή με τις οριζόντιες περσίδες και τα δρύινα πηχάκια βρίσκεται η γκαρνταρόμπα του σπιτιού». Πίσω από την κατασκευή αυτή κρύβεται η κυκλική σκάλα που οδηγεί στον επάνω όροφο.

Στον δεύτερο όροφο που βρίσκονται τα υπνοδωμάτια και το μπάνιο, τα δωμάτια είναι σχεδιασμένα με την ίδια λογική συνδυάζοντας το λευκό χρώμα που αποτελεί ένα ουδέτερο φόντο για τα έπιπλα και το δάπεδο από φυσικό δρυ «που προσδίδει μια αίσθηση θαλπωρής και ηρεμίας».

Οι ανάγκες των ιδιοκτητών για ένα μικρό γραφείο οδήγησαν στον σχεδιασμό μίας ανοιγοκλεινόμενης  κατασκευής λόγω έλλειψης χώρου. Το κύριο υπνοδωμάτιο διαφοροποιείται από τους υπόλοιπους χώρους, αφού επικρατούν γκρι χρωματικοί τόνοι σε συνδυασμό πάντα με το ξύλινο στοιχείο. Το κρεβάτι αποτελεί άλλη μια συνολική κατασκευή που ενσωματώνει αποθηκευτικό χώρο στο κεφαλάρι το οποίο συνεχίζει και μετατρέπεται σε ουρανό με ξύλινα δοκάρια.

Το γεγονός ότι βρίσκεται στον τελευταίο όροφο της πολυκατοικίας που το φιλοξενεί καθιστά το E.L Apartament ένα πολύ φωτεινό διαμέρισμα. Λόγω της παλαιότητας του, οι νέοι ιδιοκτήτες θέλησαν να κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες ώστε το σπίτι να λειτουργεί με τις σύγχρονες αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής.

«Το διαμέρισμα είναι διαμπερές και σε συνδυασμό με τον προσανατολισμό του βοηθά στη δημιουργία φυσικού αερισμού. Στην οροφή του έγιναν ειδικές μονώσεις  ώστε να προλαμβάνεται μια καλή ατμόσφαιρα στον χώρο τόσο σε κρύες όσο και σε ζεστές συνθήκες και ταυτόχρονα επιλέχθηκαν ειδικά θερμομονωτικά κουφώματα που να εξισορροπούν την παραπάνω κατάσταση. Επίσης σχεδιάστηκαν εκ νέου ξύλινες επενδύσεις στον χώρο που ενισχύουν και συνεισφέρουν και αυτές προς αυτή την κατεύθυνση».

Οι αναφορές στη φύση και την γαλήνη που αποπνέει αυτή, ήταν καθοριστικοί παράγοντες στο σχεδιασμό του διαμερίσματος. Με βάση αυτές, στον χώρο επικρατούν δύο στοιχεία όπως το δρύινο ξύλο σε χρώμα φυσικό και το λευκό στις υπόλοιπες επιφάνειες, στους τοίχους, τις επενδύσεις αλλά και τα έπιπλα. Βασικό στοιχείο στην αρχιτεκτονικής μελέτης του E.L Apartament ήταν ο διάχυτος φυσικός φωτισμός που πλημμυρίζει το διαμέρισμα, ο οποίος σε συνδυασμό με τον επιλεγμένο τεχνητό φωτισμό, ενισχύει την αίσθηση ηρεμίας σαν σε φυσικό περιβάλλον.

Ριζικές αλλαγές έγιναν στην προϋπάρχουσα διαρρύθμιση του διαμερίσματος, άλλαξαν θέση οι χώροι και καταργήθηκε ο διάδρομος δημιουργώντας στη θέση αυτού μια σειρά από αποθηκευτικούς χώρους στους οποίους οι ένοικοι έχουν πρόσβαση είτε μέσα από τα υπνοδωμάτια είτε από τον κυρίως χώρο του σπιτιού, το σαλόνι.

«Στο σημείο αυτό του σαλονιού ο αποθηκευτικός χώρος έχει επενδυθεί με κατακόρυφα αυτόφωτα διάτρητα πάνελ. Το σαλόνι είναι ένας ενιαίος χώρος με την κουζίνα με τη δυνατότητα αυτή να μπορεί μελλοντικά να ανεξαρτητοποιηθεί. Μια διαχωριστική νησίδα κατασκευασμένη με μάρμαρο carrara, αποτελεί ένα ακόμη φυσικό υλικό που δένει ομοιόμορφα με την ολόλευκη κουζίνα. Ο κρυφός γραμμικός φωτισμός στην οροφή του σαλονιού χωρίζει τις χρήσεις των χώρων και υποδηλώνει νοητά την αλλαγή των λειτουργιών των λειτουργικών αλλά και φιλόξενων χώρων».

Εκτός από τα τρία παραπάνω έργα της, η αρχιτεκτονική ομάδα των Χριστίνα Αλεξοπούλου, Φένια Δούκα και Έλενα Σίτη και του γραφείου T.SquareArchitects δραστηριοποιείται σε αρχιτεκτονικές μελέτες κτιρίων και εσωτερικών χώρων εντός και εκτός Ελλάδας, στη δημιουργία αρχιτεκτονικών εταιρικών ταυτοτήτων, στον τομέα των ξενοδοχείων καθώς επίσης και πλήθος ιδιωτικών σύγχρονων κατοικιών, διαμερισμάτων και επαγγελματικών χώρων.

Περισσότερες πληρoφορίες για το αρχιτεκτονικό γραφείο θα βρείτε εδώ και στο Facebook

ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΣΤΟ INBOX ΣΟΥ
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.