DSC_8205

Η μουντή βουή της οδού Αθηνάς με τα καταστήματα που μπορείς να βρεις τα πάντα είναι το τελευταίο σύνορο κατεβαίνοντας προς την παλιακή γειτονιά του Ψυρρή. Εκεί που ανάμεασα σε παλιατζίδικα, ρακομαελάδικα υπερπαραγωγές, δημιουργικά γραφεία (μην ξεχνάμε που γινόταν το Design Walk), κακόφημα στενά και γαστρονομικές καβάτζες, διατηρείται ασθμαίνοντας ένας εντελώς διαφορετικός χαρακτήρας – αυτός που έκανε τη γειτονιά του Ψυρρή αθηναϊκό place to be στα τέλη των ’90s – αρχές των ’00s. Κάπου εκεί, ανάμεσα στα γραφικά ταβερνάκια, τα μικρά μπαράκια και τα πρώην υφαντουργεία, βρίσκεται το City Circus Athens Hostel, ένα μέρος που εκσυγχρόνισε τον, σχεδόν ανύπαρκτο, αθηναϊκό ορισμό του hostel και ως εκ τούτου βρέθηκε στην πρόσφατη λίστα του Guardian με τα δέκα hotspots της Αθήνας, αλλά και βραβεύτηκε με Certificate of Exellence του TripAdvisor για το 2014.

DSC_8241
DSC_8164

Συνιδρυτές του City Circus είναι ο Δημοσθένης Μισεντζής και ο Επαμεινώνδας Σκορπιδέας, που έχουν αναλάβει το έργο από την αρχή  – δύο χρόνια πριν – ως το τέλος.

DSC_8141

Ο Δημοσθένης…

«Εγώ έχω σπουδάσει ηλεκτρολόγος μηχανικός και έχω ασχοληθεί με τη διαχείριση ηλεκτρονικών συστημάτων. Κάποια στιγμή αποφασίσαμε να αφήσουμε τις εταιρίες μας. Και οι δύο ασχολούμασταν ερασιτεχνικά με τη φωτογραφία και σε μια “φωτογραφική έξοδο” συζητούσαμε τί θα μπορούσαμε να κάνουμε. Ο Νώντας είχε μόλις γυρίσει από ένα ταξίδι στη Νότια Αμερική, είχε μείνει σε hostel κι έτσι σκεφτήκαμε ότι αυτό ήταν μια καλή ιδέα για αρχή. Αρχίσαμε να συζητάμε το πώς, το τι, το πού, ψάξαμε στοχευμένα στο κέντρο της Αθήνας και βρήκαμε αυτό το κτήριο. Αυτή η γειτονιά έχει περάσει από πολλές φάσεις, πρώτα ήταν μέρος μόνο για παραδοσιακούς “μάγκες”, μετά είχε πολλά γραφεία εργασίας, έπειτα άλλαξε ύφος όταν άνοιξαν πολλά μπαρ και στο τέλος, όταν η περιοχή του Κεραμεικού στο Γκάζι άρχισε να παίρνει τα πάνω της, κάπως ερήμωσεκαι πήρε το όμορφο ύφος γειτονιάς που έχει τώρα» εξηγεί ο Δημοσθένης που μόλις είχε επιστρέψει από τις εργασίες στο διπλανό κτίριο, ενοποιημένο πλέον με το αρχικό. Η τραπεζαρία του City Circus, που είναι ο πρώτος και ο κύριος χώρος του hostel, έχει πολύ ιδιαίτερο design, το οποίο μάλιστα έχει επιμεληθεί ο ίδιος ο Δημοσθένης, μιας που η φωτογραφία δεν είναι το μόνο του χόμπι. Η οροφή έχει νεοκλασικό στυλ με τις γωνίες της να είναι περίτεχνα ζωγραφισμένες, παράλληλα όμως το καθιστικό έχει μοντέρνα, έντονα χρώματα και άσχετα μεταξύ τους prints, όπως το ζεβρέ χαλάκι κάτω από τον καναπέ. Όλα αυτά τα ετερόκλητα μεταξύ τους αντικείμενα, χρώματα και σχέδια σε οποιοδήποτε άλλο μέρος θα ήταν μια σκέτη παραφωνία, αλλά το City Circus έχει αισθητική άποψη και καταφέρνει να την επικοινωνήσει, να την βγάλει προς τα έξω. Τα δωμάτια είναι λιτά μεν, προσαρμοσμένα στην ιδέα του hostel, αλλά μάλλον λίγο περισσότερο προσεγμένα από το μέσο όρο που έχετε συναντήσει στα δικά σας ταξίδια. Γενικώς, η ατμόσφαιρα είναι αν μη τι άλλο, οικογενειακή και οικεία, πράγμα το οποίο συμπεραίνει κανείς μόνο από το χιούμορ που εμπλουτίζει την ιστοσελίδα του.

DSC_8157

…κι ο Νώντας

«Σχεδιάζουμε τα τραπέζια, τις καρέκλες, γενικώς τα έπιπλα από χόμπι και για δική μας ευχαρίστηση. Εμένα μ’ αρέσει πολύ το δημιουργικό κομμάτι, αλλά και η επαφή με τον πελάτη είναι πολύ σημαντική. Αν χάσεις αυτή την επαφή, θα χάσεις τη μπάλα. Για να κάνεις το κάτι παραπάνω, πρέπει να κρατάς επαφή με τα σχόλια των πελατών, ο πελάτης είναι τα μάτια σου, εμείς δεν μπορούμε να είμαστε σε όλα τα δωμάτια. Όταν έχεις ειλικρινά επαφή μαζί του και δεν ρωτάς απλά “περάσατε καλά” για τα τυπικά ενώ κοιτάς κάτω, πίσω, πάνω και γύρω γύρω, τότε θα σε βοηθήσει να γίνεις και συ καλύτερος» σχολιάζει ο Δημοσθένης. Όσο για τον ελληνικό τουρισμό, τα παιδιά επιμένουν να βλέπουν το ποτήρι μισό προς γεμάτο: «Θέλω πραγματικά να είμαι αισιόδοξος. Εμείς ξεκινήσαμε πριν από δύο χρόνια και τότε ήταν δύσκολα τα πράγματα. Αρχικά, όταν λέγαμε τη λέξη “hostel”, οι περισσότεροι δεν ήξεραν τί είναι. Υπήρχε επίσης μια διαφορετική εικόνα για τα hostel, ο κόσμος πίστευε ότι πρόκειται για ένα χώρο όπου θα περάσεις μετά βίας ένα βράδυ, θα είναι μεν φτηνά αλλά δεν θα έχει καμιά άλλη παροχή εκτός από ένα κρεβάτι. Τώρα η αντίληψη για τα hostels είναι διαφορετική, αυτό ξεκίνησε από την Ευρώπη και ήρθε αργότερα στην Ελλάδα. Κι εμείς προσπαθήσαμε να διαφοροποιηθούμε ως προς την αισθητική, ως προς τις υπηρεσίες που προσφέρουμε, προσέξαμε παραπάνω κάποιες λεπτομέρειες, θέλαμε ναι μεν να προσφέρουμε οικονομική διαμονή, αλλά να υπάρχουν και κάποιες υπηρεσίες που είναι απαραίτητες για έναν ταξιδιώτη. Παρέχουμε πλήρη πληροφόρηση για το τί γίνεται στην Αθήνα, που μπορούν να κάνουν τη βόλτα τους ή να γευματίσουν και επίσης κάνουμε πολλά πράγματα εδώ, στο χώρο μας. Έχουμε διοργανώσει μαθήματα φωτογραφίας, μαθήματα μαγειρικής και μαθήματα παρασκευής μπύρας, άλλωστε φτιάχνουμε τη δική μας. Πάντα θέλουμε να κάνουμε περισσότερα και μέσα από αυτές τις δραστηριότητες βλέπουμε ότι οι ένοικοι κινητοποιούνται, γνωρίζονται μεταξύ τους, βγαίνουν έξω μαζί, περνάνε καλά».

DSC_8164
DSC_8200
DSC_8184
DSC_8231

Προφανώς για να έφτασε η συνοικία του Ψυρρή μέχρι τον Guardian, κάποιος ένοικος πέρασε πάρα πολύ καλά στο παράξενο αλλά όμορφο τσίρκο της σύγχρονης Αθήνας. Τα είπαμε και πριν. Όταν περνάς καλά, αυτό βγαίνει προς τα έξω.