Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΡΕΠΟΡΤΑΖ

Γιατί όλοι αυτοί οι Ελβετοί μαθαίνουν ελληνικά;

Μία βόλτα στην πόλη με τους Ελβετούς που μαθαίνουν ελληνικά και την ιδρυτή του Hellenic Culture School με έδρα το Μάιλεν της Ζυρίχης.
Φωτογραφίες: Νατάσα Πανταζοπούλου / FOSPHOTOS

Η Μαρία Σκιαδά, με διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο της Γενεύης στη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης ξένης γλώσσας με αξιοποίηση λογοτεχνικών και θεωρητικών κειμένων, εδώ κι ένα χρόνο έχει ιδρύσει στο Μάιλεν της Ζυρίχης, όπου διαμένει από το 2006, το Hellenic Culture School όπου παραδίδονται μαθήματα ελληνικής γλώσσας. Εκτός από τα μαθήματα το σχολείο φιλοξενεί και άλλες πολιτιστικές δραστηριότητες όπως λογοτεχνικές βραδιές, συζητήσεις και ομιλίες πάντα με ελληνικό πρόσημο ακόμη και αν γίνονται στα γερμανικά.

Στη φωτογραφία, η Δάφνη, που κάνει την ξενάγηση, εξηγεί στην Κορίνα στοιχεία της αρχιτεκτονικής της πόλης…

…και οι υπόλοιποι μαθητές την ακούν με προσοχή.

Πέρα από τους δέκα Ελβετούς μαθητές, υπάρχει ένας πυρήνας ανθρώπων ντόπιων αλλά και Ελλήνων της Ελβετίας, που αγαπούν την ελληνική κουλτούρα και θέλουν να έρθουν σε επαφή όχι μόνο με την ιστορία της αλλά και την σύγχρονη πραγματικότητά της. Ακριβώς σε αυτό το πλαίσιο, οκτώ Ελβετοί μαθητές, όλοι ενήλικες, επισκέφθηκαν την Αθήνα για μια σειρά μαθημάτων αλλά και ξεναγήσεων όχι μόνο σε αρχαιολογικούς χώρους αλλά και στο εμπορικό τρίγωνο. Εκεί τους συναντήσαμε σε μια βόλτα τους στις στοές αλλά και στα εμπορικά μαγαζιά και café της πόλης, μια μέρα με πολύ ζέστη και πολύ κίνηση, μια δηλαδή τυπική ανοιξιάτικη μέρα στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Οκτώ Ελβετοί που μαθαίνουν ελληνικά γιατί αγαπούν την ελληνική γλώσσα και έχουν επισκεφτεί πολλές φορές τη χώρα μας αλλά ανακαλύπτουν πάντα νέα πράγματα κάθε φορά που έρχονται είτε στην Αθήνα είτε σε κάποιο άλλο μέρος της Ελλάδας.

Γιατί όμως αυτοί οι άνθρωποι ξεκίνησαν να μαθαίνουν ελληνικά;  Όλοι τους έχουν ήδη επισκεφτεί την Ελλάδα, ο συνταξιούχος νοσοκόμος Φρανς για παράδειγμα, εδώ και τριάντα χρόνια επισκέπτεται την Κρήτη, την Πελοπόννησο και τη Σάμο ενώ η Ελισάβετ ήρθε για πρώτη φορά στην Αθήνα πριν από 50 χρόνια για μήνα του μέλιτος. Η Κατερίνα, που είναι συντάκτρια οικονομικής στήλης,  εξηγεί «Κατάγομαι από γαλλόφωνο καντόνι και οι ρίζες της γλώσσας μου είναι λατινικές. Ήθελα να ανακαλύψω τις ρίζες της ελληνικής γλώσσας, που είναι τόσο διαφορετική από τη δική μου».

Η Μαρία Σκιαδά έχει ιδρύσει στο Μάιλεν της Ζυρίχης το Hellenic Culture School όπου διδάσκει ελληνικά σε Ελβετούς.

Επίσκεψη στην εκκλησία της Αγίας Ειρήνης στην ομώνυμη πλατεία.

Η βόλτα στο εμπορικό τρίγωνο κράτησε σχεδόν 4 ώρες.

Πάντως ο Φρανς διαπιστώνει ότι οι ρυθμοί της ζωής έχουν σαφώς αλλάξει στην Ελλάδα «είναι πιο γρήγοροι αλλά οι άνθρωποι παραμένουν εγκάρδιοι». Άλλοι όμως διαπιστώνουν κι άλλες αλλαγές. Η Μόνικα έρχεται τα τελευταία έξι χρόνια παίρνοντας το φέρι από Ιταλία για Πάτρα «κάθε χρονιά μου φαίνεται ότι στην Πάτρα κυκλοφορεί λιγότερος κόσμος, κάθε χρονιά είναι λίγο χειρότερα» ενώ και για το κέντρο της Αθήνας οι υπόλοιποι διαπιστώνουν ότι πλέον είναι πολλά τα κλειστά μαγαζιά. Η Κορίνα έχει ζήσει για κάποιους μήνες Κρήτη και μάλιστα παρ’ ολίγον να παντρευτεί έναν Κρητικό. «Γλύτωσες», της λέμε για πλάκα με την Μαρία και εκείνη γελώντας απαντάει «Όλοι αυτό μου λένε».

Μέσα σε κτίριο της στοάς Καϊρη.

Καθώς περπατάμε στο εμπορικό τρίγωνο και μπαίνουμε στις στοές της πόλης τους κάνει εντύπωση τα πόσα πολλά εγκατελειμμένα κτίρια υπάρχουν. Και αναρωτιούνται γιατί δεν αξιοποιούνται με κάποιο τρόπο. Η Δάφνη, που κάνει την ξενάγηση, τους εξηγεί ότι υπάρχει μια συζήτηση  κτίρια να φιλοξενήσουν αστέγους και πρόσφυγες αλλά σκοντάφτει στη γραφειοκρατία και υπάρχουν καταλήψεις από ομάδες αλληλέγγυων που έχουν αναλάβει αυτό τον ρόλο, σε ένα βαθμό.

Μια βόλτα από τον Φωταγωγό, το βιβλιοπωλείο των εκδόσεων “Το Ροδακιό”

Και μια τελευταία στάση στο Noel για τσιμπολόγημα και κουβεντούλα.

Η βόλτα συνεχίζεται στην Αθηνάς, στα μπαχαράδικα της Ευρυπίδου, στα υφασματάδικα γύρω από την Κολοκοτρώνη, στην πολύβουη Αγ. Ειρήνης,  στο βιβλιοπωλείο των εκδόσεων «Το Ροδακιό» και με ένα πέρασμα από τα γραφεία της Popaganda. Αν ξεχαστείς για λίγο, ότι είσαι κι εσύ ένας μόνιμος κάτοικος Αθήνας, και παρατηρήσεις πώς παρατηρούν την πόλη οι άνθρωποι που την επισκέπτονται ίσως ανακαλύψεις κι εσύ κάτι που μέχρι τώρα δεν το είχες καν δει ενώ μπορεί να περνάς από αυτόν τον δρόμο σχεδόν κάθε μέρα. Μια βόλτα στην Αθήνα με μια παρέα Ελβετών που αποφάσισαν να μάθουν ελληνικά και να μπουν λίγο πιο βαθιά στις ρίζες της ελληνικής καθημερινότητας έχει κάτι εκπαιδευτικό και για σένα, που ζεις σε αυτή την πόλη.

Ενώ έχουμε κάτσει στο Noel για να ξεκουραστούμε από τη βόλτα η Μαρία μου λέει συγκινημένη «Την πιο ωραία απάντηση στην ερώτηση “γιατί μαθαίνεις ελληνικά;” την έχω πάρει από μαθήτρια μου στο σχολείο ελληνικής γλώσσας στην Ικαρία όπου ακόμη συνεργάζομαι. Μου είπε λοιπόν ότι περπατούσε σε κάποιο σοκάκι σε νησί, ήταν ησυχία και κάποια στιγμή έπεσε πάνω σε δυο γιαγιάδες που μιλούσαν.  Κοντοστάθηκε για λίγο να ακούσει τη συνομιλία -κι ας μην καταλάβαινε-  και της φάνηκε σαν να άκουγε δυο πουλιά να κελαηδούν».

POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.