popaganda_yeti

Οι επιστήμονες το θεωρούν θρύλο, γιατί δεν έχουν στοιχεία. Οι ντόπιοι το θεωρούν κομμάτι της ιστορίας και μυθολογίας τους. Αναφορές βρίσκουμε ακόμη και στην αρχαία Ρωμαϊκή Ιστορία.Τελικά, και έπειτα από τα πρόσφατα ευρήματα, μάλλον αξίζει κανείς να ασχολείται με θρύλους και φολκλόρ ιστορίες. Τι απ’όλα αυτά είναι το Γέτι; Ας δούμε για αρχή μερικά αναγνωριστικά σημεία -με την ευγενική χορηγία των ντόπιων-μπας και δείτε κάνα περίεργο αποτύπωμα στις περιπέτειές σας:

  • Είναι νυκτόβιο.

  • Μπορεί να σκοτώσει με ένα χτύπημα.

  • Μπορεί να σηκώσει μεγάλες πέτρες με το ένα χέρι, όταν αναζητά τροφή.

  • Τρέφεται με ζώα (δε νομίζω να είναι χορτοφάγος), αλλά μπορεί να μην είναι απειλητικός για τον άνθρωπο.

Η επιστημονική ματιά έρχεται να ξεκαθαρίσει το ζήτημα με τα μυθικά πλάσματα που λανθάνουν της προσοχής του ανθρώπου στις έρημες περιοχές. Ξεκίνησε με το Γέτι και την γονιδιακή συγγένεια. Σειρά να πάρει και η αμερικανική βερσιόν του Γέτι, ο Μεγαλοπόδαρος (a.k.a Bigfoot). Μια ομάδα γενετιστών εντόπισε ταυτοποίηση του DNA της πολικής αρκούδας με αυτό του μυθικού Γέτι, δίνοντας τα πρώτα απτά στοιχεία ως προς τι ήταν αυτό το πλάσμα και αν όντως πάτησε “τ’ άγια τα χώματα” των Θιβέτ και Νεπάλ ή εάν είναι απλά ένας τύπος με στολή πιθήκου που τριγυρνάει στα “όρη στ’ άγρια βουνά”και ανήκει στη σφαίρα του γελοίου ή σε κάποιο ψυχιατρείο, αναλόγως. Χωρίς δεύτερη σκέψη, ας βουτήξουμε στα παράξενα νερά της κρυπτοζωολογίας:

  • Η πρώτη φωτογραφία του Γέτι τραβήχτηκε το 1925, από ένα Γερμανό εξερευνητή. 

  • Κανένας μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει να το εντοπίσει. Βέβαια αυτό μπορεί και να οφείλεται στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

  • Δείγμα μαλλιών, από δυο διαφορετικά ζώα, έδειξε “συγγένεια” με αρχαίο είδος πολικής αρκούδας. Η αντιστοιχία ήταν 100% με ένα κομμάτι κάτω γνάθου από πολική αρκούδα που βρέθηκε στο βορειότερο κομμάτι της Νορβηγίας, ηλικίας που κυμαίνεται από 40.000 έως 120.000 χρόνια.

  • Αυτό βέβαια, δε σημαίνει ότι υπάρχουν ακόμα πολικές αρκούδες να τριγυρνάνε στα Ιμαλάϊα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, που επιθυμούν να εξετάσουν σε βάθος τα αποτελέσματα και να μην εξάγουν βιαστικά συμπεράσματα.

  • Οι πιθανότητες που εξετάζουν, προς το παρόν, είναι δυο: Πρώτον, η περίπτωση να βρίσκεται κάποιο υπο-είδος της καφέ αρκούδας στα Ιμαλάϊα, που προέρχεται από την αρκούδα-απόγονο της πολικής. Δεύτερον, ότι μπορεί να είναι ένα υβριδικό είδος ανάμεσα στην καφέ και την απόγονο της πολικής αρκούδας.

  • Ήδη οι “μπιγκφουτολόγοι” (αδόκιμος, αλλά αυτός είναι ο όρος που προσδιορίζονται) νιώθουν ότι η επιστημονική έρευνα δεν τους έλαβε υπόψιν, με τον επικεφαλής του πρότζεκτ να είναι καθησυχαστικός και να τονίζει ότι απλά η επιστήμη εξετάζει τα δεδομένα χωρίς να παίρνει θέση και να απορρίπτει προτού μελετήσει τις ενδείξεις.

  • Ωστόσο το παραπάνω δεν είναι απόλυτα αληθές, καθώς μετά το Γιέτι, ακολουθούν ο Μεγαλοπόδαρος και το Σάσκουατς που αναμένουν την επιστημονική παρατήρηση και την πιθανή-μακρινή-σύνδεση με τον άνθρωπο.

  • Για όσους ενδιαφέρονται περισσότερο, ο Μπραϊαν Σαϊκς (επικεφαλής έρευνας), σκοπεύει να εκδώσει τον επόμενο χρόνο ένα βιβλίο με τα στάδια της ερευνητικής διαδικασίας, ενώ θα καταγραφούν τα συμβάντα και σε επιστημονικό περιοδικό. Μην ξεχνάμε επίσης, τη σειρά ντοκιμαντέρ του Channel 4 “Bigfoot Files”, που έχει ήδη ξεκινήσει να προβάλλεται στη Βρετανία.