DSC_0111

Περιέργραψέ μου μια καθημερινή στο Life Goddess.

Βρίσκομαι στο μαγαζί στις 07.15 μαζί με τους μάγειρες του χώρου Γιώργο Τζωρτζάκη και Κωσταντίνο Μπίτα. Ήδη έχει φτάσει το φρέσκο ψωμί ενώ τα λαχανικά και το κρέας έρχονται μέχρι τις 07.45. Αφού τα ελέγξουμε αρχίζουμε τις προετοιμασίες. Τα χειροποίητα κουλούρια Θεσσαλονίκης μπαίνουν στο φούρνο και μοσχοβολάει ο τόπος. Σε λίγο οι πίτες της Μαριάννας από τον Άγιο Παύλο Χαλκιδικής θα δώσουν τη δική τους μυρωδιά στο πίσω στενάκι. Στις 8.25 έρχεται ο πρώτος barrista. Ανοίγουν τα φώτα και στήνεται το μαγαζί. Οι πρώτες καφέδες αρχίζουν να μας ζεσταίνουν. Τα σάντουιτς γίνονται με φέτα, παστράμι Δράμας, προσούτο Ευρυτανίας και γραβιέρα Κρήτης. Η σούπα ήδη βράζει και ξεκινά η προετοιμασία για το μεσημεριανό. Πάντα σερβίρουμε ένα πιάτο με κρέας και ένα πιάτο για vegetarian. Στις 12 αρχίζει η μάχη. Όλοι μαζί και πολύ γρήγορα. Στις 14.30 που τελειώνει το lunch break των Λονδρέζων νομίζεις ότι σε έδειραν. Αλλά απολαμβάνεις τόσο πολύ κάθε θετικό σχόλιο που νιώθεις να πετάς. Και σκέφτεσαι πως από την Πυλαία, Θεσσαλονίκης, με αγρότες παππούδες κατάφερες να σε ευγνωμονούν για το μεσημεριανό τους χιλιάδες άνθρωποι που ζουν και εργάζονται στο Λονδίνο. Και δεν έχει να κάνει με το αν το μαγαζί βγάζει χρήματα ή όχι. Είναι ένα συναίσθημα που νιώθεις περήφανος ως Έλληνας που τιμάει την χώρα του. Μετά το μεσημεριανό αρχίζουν οι καφέδες. Στις 18.00 πάλι ξεκινάει το βραδινό μενού που δίνει μεγάλη βάση στην ανάδειξη του ελληνικού αμπελώνα. Κυρ Γιάννης, Κτήμα Τέχνη Οίνου, Λίγας, Οινογέννεσις, Κλαούντια Παπαγιάννη, Ντουράκης, είναι μερικά μόνο από τα πολλά κρασιά που προσφέρουμε. Το πιστεύω πολύ το ελληνικό κρασί. Και πιστεύω πως θα το βάλουμε στο Βρετανικό τραπέζι. Sooner or later.

Πως ξεκίνησε το μαγαζί;

Το The Life Goddess προέκυψε εντελώς βιωματικά. Κατά τη διάρκεια των σπουδών μου στο Λονδίνο ένοιωσα το τί σημαίνει να μην μπορείς να βρεις μια πραγματική φέτα και κρητικό παξιμάδι. Στερητικό σύνδρομο ένα πράγμα. Ξεκίνησε σαν αστείο και κατέληξε πολύ σοβαρά. Μας πήρε αρκετό καιρό η προεργασία. Το project του The Life Goddess είναι στημένο σε πολύ γερές βάσεις. Αναζητήσαμε, με τον αδερφό μου Γιώργο, προϊόντα από ολόκληρη την Ελλάδα με τον παραδοσιακό τρόπο: πηγαίνοντας στην πηγή. Δεν αρκεστήκαμε στις γευστικές δοκιμές και στην αποστολή δειγμάτων, ούτε στις ανταλλαγές email. Θέλαμε να γνωρίσουμε τους ανθρώπους που παράγουν, πώς το παράγουν, τι σκοπό έχουν. Πώς συμπεριφέρονται στη γη τους, στα ζωντανά τους και στους ανθρώπους που συνεργάζονται. Καταλήξαμε σε κάποια πρώτα προϊόντα που στη συνέχεια ολοένα και εμπλουτίζονται. Στον σχεδιασμό μας βοήθησαν πολύ οι IDEA design, η Αργυρώ Βλάχου και ο Πέτρος Φραγκόπουλος, που από την πρώτη στιγμή κατάλαβαν τι ακριβώς θέλαμε να φτιάξουμε όπως και οι πολυβραβευμένοι Beetroot που δημιούργησαν το υπέροχο σήμα μας, τη Θεά Αμάλθεια. Η δική μου σχέση με τους Beetroot πηγαίνει πολύ πίσω έχοντας εκδώσει μαζί τους δύο παιδικά βιβλία και έχοντας δημιουργήσει την προεκλογική μου καμπάνια. Η υλοποίηση δύσκολη και ο πρώτος καιρός πολύ αγχώδης. Συνηθίζω να λέω μεταξύ σοβαρού και αστείου (όντας όμως αλήθεια) ότι σε ένα χρόνο πρώτη φορά τα μαλλιά μου γκρίζαραν. Όπως σε όλα όμως προσπαθώ να δω τη θετική διάσταση. Ότι μπορεί να μου πηγαίνουν δηλαδή… Το σημαντικό είναι ότι ο κόσμος μας αγαπάει, η γειτονιά μας λατρεύει και ότι προσφέρουμε την καλύτερη φέτα του Λονδίνου.

DSC_0076

Γιατί στο Λονδίνο;

Γιατί εκεί χτυπάει η καρδιά της γαστρονομίας. Και if we make it there we will make it everywhere! Πες το και στοίχημα.

Ποια Ελλάδα βλέπουν οι ξένοι στο Life Goddess;

Στο The Life Goddess, θα βρεις την Ελλάδα που θα γευθείς αν αποφασίσεις να έρθεις Σεπτέμβριο σε ένα μικρό νησί της χώρας. Με όλη την φροντίδα που πρέπει να δείχνουμε και όλη την φιλοξενία που πρέπει να προσφέρουμε ως Έλληνες. Θέλουμε να είναι μια ολοκληρωμένη γαστριμαργική εμπειρία και αυτό έχει να κάνει με πολλούς παράγοντες. Για να καταλάβεις εμείς μαγειρεύουμε με εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο από τη Λακωνία με οξύτητα 0,18. Μια μοναδική γευστική εμπειρία που αναδεικνύει όλα τα πιάτα μας. Αυτό ακόμα και στην Ελλάδα το βρίσκεις πολύ δύσκολα. Αλλά, όπως είπα, η Ελληνίδα μάνα θα επέλεγε την καλύτερη πρώτη ύλη για τα παιδιά της. Και πριν αλλά και μετά την κρίση..

Ποιο είναι το συστατικό της επιτυχίας του Life Goddess;

Το The Life Goddess, greek deli divine έχει σκοπό να αναδείξει την κουζίνα της Ελληνίδας μάνας. Αποσκοπεί δηλαδή να γίνει η μητέρα -ως Αμάλθεια- όλων των ξενιτεμένων Ελλήνων και μη. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως σε όλες τις μεγάλες πόλεις που σχεδιάζουμε να φτιάξουμε ανάλογους χώρους οι λεγόμενοι πολίτες του κόσμου κυριαρχούν. Από τη άλλη εμείς έχουμε βάλει όλη την ψυχή μας και ακόμα περισσότερη αγάπη. Και αυτό επιστρέφει.

menu photo

Πες μου 10 hot γαστρονομικά σποτ στο Λονδίνο σήμερα.

Κατά τη δική μου ταπεινή άποψη: Hawaksmoor’s Seven Dials / St John / Hix / Polpo / Bull & Last / The Delaunay / Baltazar / Hakkasan / Harwood Arms / Roka

Τελικά ο κόσμος είναι μικρός; Πως συνδυάζεις την δουλειά σου με την οικογένειά σου η οποία βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη;

Και κάνω και αντιπολίτευση στο Δήμο μου. Ο κόσμος είναι όσο μικρός και όσο μεγάλος γίνεται. Το σίγουρο είναι πως στο Λονδίνο πλέον δεν μπορείς να μιλάς άνετος ελληνικά. Υπάρχουμε παντού. Τα συνδυάζω με μεγάλη πίεση και με την υποστήριξη της συζύγου μου, η οποία είναι εκεί, για μένα. Όπως θα ήμουν κι εγώ αν χρειαζόταν, φυσικά.

Σκέψεις και όνειρα για το μέλλον.

Βασικά να είμαστε γεροί και να μας ανέχονται οι οικογένειές μας με τον σχεδιασμό των επόμενων χώρων. Αναζητούμε τον κατάλληλο χώρο στις Βρυξέλλες ενώ ετοιμάζουμε το experimental Life Goddess στην καρδιά του Soho.

The Life Godess, 29 Store Street, London, thelifegoddess.co.uk

IMG_8948

Ο Νίκος Νυφούδης σε μία παράγραφο:

Ξεκίνησε το ταξίδι της περιπλάνησής στα 17 όταν άρχισε να ασχολείται με τον εθελοντισμό. Πολύ γρήγορα τον κέρδισε η Τοπική Αυτοδιοίκηση και η “βιομηχανία της εστίασης. Τελείωσε το πρώτο πτυχίο στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και στη συνέχεια στο Πανεπιστήμιο του Portsmouth για Μεταπτυχιακές Σπουδές. Από το 2006 παλεύει να ολοκληρώσει την διδακτορική του διατριβή. Το 2002 ήταν υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος, το 2006 υποψήφιος Νομαρχιακός Σύμβουλος ενώ το 2010 ο νεώτερος υποψήφιος στο Δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη κερδίζοντας την εμπιστοσύνη 27.75% του εκλογικού σώματος. Στο ενδιάμεσο εκδόθηκαν 2 παιδικά παραμύθια που έχουν την υπογραφή του στο κείμενο και των Beetroot στα σκίτσα. Το 2007 ξεκινησε με την ομάδα του Soul Bar, να δίνουν ζωή στην οδο Καλαποθάκη κάνοντάς τον σήμερα έναν από τους πιο περιζήτητους πεζόδρομους σε θέματα διασκέδασης. Στη συνέχεια ήρθε το Froyd’s Cocktail Bar, ενώ για μερικούς μήνες ειχε τη χαρά να είναι μέρος της ομάδας του πιο όμορφου bistrot της πόλης, του Ιντεάλ. Από τα τέλη του 2011 ξεκίνησε να σχεδιάζει το The Life Goddess. Μεταξύ όλων αυτών παντρεύτηκε τη Χριστίνα Κανατάκη και αποκτησε ένα κοριτσάκι την Billie.