Τελικά τι θα γίνει το 2014; Θα είναι χρονιά ανάπτυξης; Η λέξη κρίση θα πάψει να βρίσκεται καθημερινά στο λεξιλόγιο μας; Θα βγούμε καλύτεροι από αυτήν επιστρέφοντας σε παρελθοντικά στάνταρντς ζωής. Ρωτήσαμε και μάθαμε τι έχει αλλάξει στην καθημερινότητα απλών ανθρώπων από τη στιγμή που η Ελλάδα μπήκε στο Μνημόνιο, τι κουσούρι τους άφησε η κρίση, τι πιστεύουν όταν ακούν ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα μες στο έτος που διανύουμε και όπως λένε τα δελτία ειδήσεων “η ανάπτυξη έρχεται”, τι είναι επιτυχία μες στην κρίση και τι θα τους έκανε χαρούμενους το 2014;

popaganda_mnimonio

Γιώργος Μαυρωτάς: Tα πράγματα μπορούν να πάνε καλύτερα εδώ αν πάνε καλύτερα και διεθνώς

Τα τελευταία 4 χρόνια, παρά το πλήγμα που έχει δεχθεί η ελληνική κοινωνία, πιστεύω ότι προκάλεσε και μερικά θετικά πράγματα. Ως θετικά βλέπω ότι ο Έλληνας άρχισε να συνειδητοποιεί τις παθογένειες του συστήματός μας. Μια χώρα που έμαθε «να πουλάει αέρα» προσγειώθηκε επώδυνα στην παγκόσμια πραγματικότητα. Επίσης στα θετικά είναι οι δράσεις αλληλεγγύης που αναπτύχθηκαν αν και θα μπορούσαν σε μεγαλύτερο βαθμό καθώς και η αίσθηση ότι κανένας όσο ψηλά κι αν βρίσκεται δεν έχει πλέον «ασυλία». Η καθημερινότητά μου δεν έχει αλλάξει προς το καλύτερο εκτός από το ότι πάω πιο εύκολα στη δουλειά καθότι υπάρχουν λιγότερα αυτοκίνητα στους δρόμους.

Γενικά νομίζω ότι το μεγαλύτερο κουσούρι που μας έχει αφήσει κατά τη γνώμη μου η κρίση είναι η αφαίμαξη της μεσαίας τάξης με τις περικοπές και την φορολογία που πέφτει στα συνήθη υποζύγια. Επίσης η πόλωση που επιχειρείται με την ταμπέλα του «μνημονιακού» σε οποιονδήποτε εκφράζεται υπέρ των μεταρρυθμίσεων (που θα έπρεπε να κάνουμε μόνοι μας χωρίς τον μπαμπούλα του μνημονίου). Τέλος εκτός από την πόλωση και «το όποιος δεν συμφωνεί μαζί μου είναι εναντίον μου» που έχει αναπτυχθεί, μεγάλο κουσούρι για την ελληνική κοινωνία είναι η έξαρση του λαϊκισμού και φαινομένων μισαλλοδοξίας όπως η Χρυσή Αυγή. Προσωπικά το κουσούρι που μου έχει αφήσει είναι ότι αναγκαστικά ροκανίζονται οι οικονομίες που μάζευα, ανατρέποντας οποιοδήποτε σχεδιασμό για το μέλλον.

Tα πράγματα μπορούν να πάνε καλύτερα εδώ αν πάνε καλύτερα και διεθνώς. Όμως και η κυβέρνηση θα πρέπει να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις κι όχι μόνο περικοπές και αύξηση των φόρων. Για μένα το να πάνε καλύτερα τα πράγματα σημαίνει κυρίως θέσεις εργασίας κι επενδύσεις. Αναγκαστικά θα ξεβολευτούν κάποιοι που θεωρούν μεταρρύθμιση μόνο ότι δεν τους αγγίζει, ότι τους αγγίζει είναι «ξεπούλημα». Μετά αν πάρει μπρος η μηχανή θα μπορούν να δοθούν και λεφτά σε παιδεία, υγεία κλπ. Επίσης σημαίνει δίκαιο φορολογικό σύστημα όπου δεν θα κρύβονται κάποιοι με «μαύρα» και offshores.

Eπίσης έχει αλλάξει η έννοια της επιτυχίας. Τα υλικά αγαθά έχουν λίγο ξεφτίσει δίνοντας τη θέση τους σε άλλες έννοιες. Επιτυχία για μένα είναι να σταθούμε στα πόδια μας ως κοινωνία. Να απομονώσουμε τους ακραίους και να συζητήσουμε χωρίς συνθήματα, αλλά με επιχειρήματα. Για τη χώρα θεωρώ επιτυχία το να συνεννοηθούν οι πολιτικοί μας σε κάποια ελάχιστα κοινά σημεία (έστω και επιμέρους) και όχι να «πουλάνε» συνεχή αντιπαράθεση. Στην Ελλάδα η συνεννόηση είναι επιτυχία. Είμαστε η μόνη χώρα όπου η λέξη «συμβιβασμός» έχει αρνητική έννοια. Για μένα προσωπικά επιτυχία είναι να συνεχίσω να κάνω πράγματα που μου αρέσουν.

Είμαι αθεράπευτα αισιόδοξος και αυτό που έχω μάθει από τον αθλητισμό είναι, όχι να μην να πέφτω, αλλά όταν πέφτω να ξανασηκώνομαι. Ο πήχης των προσδοκιών μου δεν έχει πέσει αλλά ταλαντεύεται επικίνδυνα. Θα ένιωθα χαρούμενος αν το 2014 άλλαζε κάτι στο πολιτικό μας σκηνικό βρίσκαμε επιτέλους μια καινούργια προσέγγιση χωρίς τις αγκυλώσεις και τους δογματισμούς του παρελθόντος. Θέλω να δω νέα πρόσωπα να παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε διαφορετικούς τομείς, νέες νοοτροπίες. Ξέρω ότι αυτά δεν γίνονται από την μια μέρα στην άλλη. Πιστεύω όμως ότι χρειαζόμαστε ένα“new deal” για να μην ολισθήσουμε πίσω στο παρελθόν, αλλά να βουτήξουμε στο μέλλον.

Ο Γιώργος Μαυρωτάς είναι Επίκουρος Καθηγητής Σχολής Χημικών Μηχανικών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

 Στην επόμενη σελίδα η Μυρόεσσα Μεταξά