ΜΑΘΕ ΜΠΑΛΙΤΣΑ 01.04.2017

Αν ο Πανιώνιος πάρει το πρωτάθλημα, η Ελλάδα θα γίνει μια καλύτερη χώρα

Αναζητήσαμε στη Νέα Σμύρνη να βρούμε τι κρύβεται πίσω από την έκπληξη της φετινής ποδοσφαιρικής χρονιάς.
Φωτογραφίες: Δημήτρης Κουλελής
ΜΑΘΕ ΜΠΑΛΙΤΣΑΑν ο Πανιώνιος πάρει το πρωτάθλημα, η Ελλάδα θα γίνει μια καλύτερη χώρα

 

Στίβο, ποδηλασία και βόλεϋ! Το ποδόσφαιρο το θεωρούσαν μπασκλασαρία οι αστοί πρόσφυγες από τη Σμύρνη και έτσι δεν του δώσανε τόσο μεγάλη σημασία. Ούτε στη γενέτειρα τους ούτε όταν ήρθαν στην Ελλάδα ύστερα από τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922. Όπως λέει στην Popaganda ο αθλητικός δημοσιογράφος Μάκης Διόγος έδωσαν σημασία στο ποδόσφαιρο, όταν έφτιαξε ο Μεταξάς το γήπεδο στην περιοχή όπου για να μη το χρησιμοποιήσει ο Απόλλων Σμύρνης σαν έδρα, «πήγαν και βρήκαν την Πράσινη Θύελλα, μια ομάδα στα σύνορα Κουκάκι, Νέος Κόσμος και την κάναν Πανιώνιο όπως ήταν». Είναι σίγουρο ότι αν έδειχναν λίγα χρόνια πριν μια μεγαλύτερη καούρα για το πιο δημοφιλές σπορ του πλανήτη, να είχε γραφτεί κάπως αλλιώς η αθλητική ιστορία της χώρας.

popaganda-nea smirni 17

Αν και ο Πανιώνιος κάνει μια εξαιρετική πορεία, το γήπεδο της Νέας Σμύρνης δεν γεμίζει πάντα. Αυτό οφείλεται στο ότι ο κόσμος πια προτιμά να κάθεται σπίτι του να βλέπει ποδόσφαιρο. Επίσης το γήπεδο που είναι κοντά στα 80 χρόνια ζωής έχει και δύο κερκίδες κλειστές εξαιτίας προβλήματος στη στατικότητα.

popaganda-neasmirni 2a

Σήμα κατατεθέν της Νέας Σμύρνης.

 

Στην 127η χρονιά του όμως ο Πανιώνιος γι’ αυτό το άθλημα συζητείται. Είναι άνοιξη, είναι δεύτερος στην Super League, έχει ακόμα μαθηματικές ελπίδες για το πρωτάθλημα και έχοντας όλοι νωπό το παράδειγμα της Λέστερ στο μυαλό τους, ελπίζουν πως και στο ελληνικό πρωτάθλημα μπορεί να γίνει μια παρόμοια έκπληξη. Και όντως όπως λέει και ο τίτλος να γίνει η Ελλάδα λίγο πιο ενδιαφέρουσα, αν όχι καλύτερη.

Η αλήθεια είναι πως με την παντοκρατορία του Ολυμπιακού να είναι δεδομένη, η δεύτερη θέση μέχρι στιγμής του Πανιωνίου είναι αυτή που δίνει άλλο ενδιαφέρον στο πρωτάθλημα. Ο Μάκης Διόγος πιστεύει πως «Ο Ολυμπιακός βρίσκει και τα κάνει στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Επειδή οι άλλοι οι τρεις αντιδρούν δεν σημαίνει ότι θέλουν και τους μικρούς να μπαίνουν σφήνα. Κάποτε είχε πει ο Ντέμης Νικολαΐδης να μεγαλώσει η λίμνη, αυτό σημαίνει να μπουν και άλλα καράβια αλλά κανείς δεν το θέλει.»

popaganda-nea smirni 4a

Ο Μάκης Διόγος στα γραφεία του panionianea.gr. Πριν από λίγα εξέδιδε τον «Πανιώνιο Κόσμο», μια εφημερίδα για τα ζητήματα του «Ιστορικού».

Ο αθλητικογράφος και sportcaster Αλέξης Σπυρόπουλος συμφωνεί για το ενδιαφέρον του θέματος  λέγοντας πως «πέρσι έκανε την έκπληξη κάτι που μπορεί να συμβεί αλλά το να επιβεβαιώσεις τη δεύτερη χρονιά ότι δεν ήταν ένα one hit wonder αλλά είναι κάτι που μπορεί να έχει συνέπεια και συνέχεια.» Στο ερώτημα γιατί συμβαίνει αυτό στο αγωνιστικό κομμάτι απαντά ότι οφείλεται στο γεγονός «ότι έχει παραμένει η βάση, τα μπετά της ομάδας, δηλαδή οι τέσσερις πίσω και οι δύο αμυντικοί χαφ ίδιοι. Επίσης ανέβηκε αρκετά η ποιότητα και το επίπεδο των τριών μεσοεπιθετικών εξαιτίας της αύξησης του μπάτζετ σε σχέση με την περσινή χρονιά. Πέρσι βγήκε 5ος έχοντας το 13 μπάτζετ, φέτος είναι δεύτερος έχοντας το 6ο, 7ο μπάτζετ της χρονιάς.

Ο Γιώργος Καρμίρης είναι ο υπεύθυνος για τη λειτουργία του panionianea.gr από το 2012. Το site στεγάζεται εκεί που είναι η λέσχη. Σ' ένα χώρο που ήταν γεμάτος χαρτιά. Μέχρι και συμβόλαια ποδοσφαιριστών είχε μέσα. Ο ίδιος πιστεύει πως το site είναι περισσότερο δημοσιογραφικό παρά οπαδικό, αν και ασχολείται αποκλειστικά με τον Πανιώνιο. Για την ομάδα λέει πως «είμαστε γαλβανισμένοι στην ήττα γι’ αυτό θυμόμαστε πάρα πολύ τις χαρές. Όπως το 1998 το κύπελλο στο Καραϊσκάκης. Θυμάμαι ακόμα το διπλό στην Βιέννη με τον Μαιστόροβιτς στην Αούστρια. Και επίσης πρόσφατα όταν κερδίσαμε εδώ μέσα τον ΠΑΟΚ και σωθήκαμε.»

Ο Γιώργος Καρμίρης είναι ο υπεύθυνος για τη λειτουργία του panionianea.gr από το 2012. Το site στεγάζεται εκεί που είναι η λέσχη. Σ’ ένα χώρο που ήταν γεμάτος χαρτιά. Μέχρι και συμβόλαια ποδοσφαιριστών είχε μέσα. Ο ίδιος πιστεύει πως το site είναι περισσότερο δημοσιογραφικό παρά οπαδικό, αν και ασχολείται αποκλειστικά με τον Πανιώνιο. Για την ομάδα λέει πως «είμαστε γαλβανισμένοι στην ήττα γι’ αυτό θυμόμαστε πάρα πολύ τις χαρές. Όπως το 1998 το κύπελλο στο Καραϊσκάκης. Θυμάμαι ακόμα το διπλό στην Βιέννη με τον Μαιστόροβιτς στην Αούστρια. Και επίσης πρόσφατα όταν κερδίσαμε εδώ μέσα τον ΠΑΟΚ και σωθήκαμε.»

Ο Αλέξης Σπυρόπουλος πιστώνει πολλά επίσης στον φετινό προπονητή, τον Σέρβο Βλάνταν Μιλόγιεβιτς. Θεωρεί πως για τη φετινή χρονιά βρίσκεται «πολύ κοντά στη πεντάδα και τα  playoff. Δεν κάνει και μεγάλη διαφορά έτσι όπως είναι οι ομάδες αν θα βγεις δεύτερος ή πέμπτος. Τώρα για ηθικούς λόγους έχει μεγάλη σημασία να βγει δεύτερος και ας βγει μετά πέμπτος στα play off.» Τώρα στο αν θα είναι μεγαλύτερη επιτυχία η φετινή ή τα κύπελλα του 1979 ή του 1998 απαντά πως «το φετινό είναι μεγαλύτερη επιτυχία. Το κύπελλο ναι μεν έχει λάμψη, σου μένει αλλά αν σκεφτείς το 1998 κατά τη διάρκειας της χρονιάς, κινδύνευσε να υποβιβαστεί. Το καλό ή το κακό είναι το πρωτάθλημα γιατί εκεί δεν μπορείς να κρυφτείς. Αν αξίζεις φαίνεται σε 30 αγωνιστικές, το κύπελλο μπορεί και να σου κάτσει, είναι λίγο ΛΟΤΤΟ.»

popaganda-kyriosnikos 1

Ο Νίκος Κώστογλου όπου το τυροπιτάδικο του έξω από το γήπεδο είναι εδώ και δεκαετίες του σημείο συνάντησης των Πανιώνιων. Αν και αυτοί προτιμούν την τυρόπιτα ή την κρεατόπιτα, o «Νίκος» είναι ξακουστός σε όλη την Ελλάδα για την ζαμπονοτυρόπιτά του.

«Δεν θα πάρουμε φέτος το Πρωτάθλημα αλλά του χρόνου. Ήταν πολύ ξαφνικό για μας το φετινό δεν το περιμέναμε τέτοια πορεία. Αλλά τα παιδιά είναι μια πολύ καλή πάστα ποδοσφαιριστών Δεν τα ήξερε κανείς και τώρα τους έχεις μάθει όλη η Ελλάδα.» Τα παραπάνω τα υποστηρίζει ο «εγώ γεννήθηκα Πανιώνιος, δεν έγινα» Νίκος Κώστογλου, ιδιοκτήτης του ομώνυμου φούρνου που θεωρείται μαζί με την πλατεία, ως τα δύο κλασικά πανιώνια στέκια. Αν είχαμε προλάβει το μαγαζί πριν την ανακαίνιση («μου παν τα παιδιά μου να το κάνω μοντέρνο»)  θα πετυχαίναμε έναν τοίχο γεμάτο με εκατοντάδες μεμοραμπίλια και αποκόμματα από χαρές και λύπες του «Ιστορικού.» Άλλωστε από τη δεκαετία του ’60 δεν έχει χάσει ματς, μην πούμε και προπόνηση της ομάδας.

popaganda-epitokio 4

Από τις πρώτες φωτογραφίες της ομάδας όπως αυτή εκτίθεται στο μπαρ Επιτόκιο.

Δεν είναι πρώτη φορά που ο Πανιώνιος βρίσκεται σε αυτή τη θέση. Το ίδιο είχε συμβεί και το το 1971 με το πρωτάθλημα τελικά να καταλήγει στην ΑΕΚ. Για κάποιο λόγο έχει εντυπωθεί στον κόσμο πως στη Νέα Σμύρνη υπάρχει ένα μεγάλο φυτώριο παικτών. Δεν απέχει και πολύ από εκεί από την πραγματικότητα αφού από την ομάδα έχουν ξεπηδήσει ονόματα όπως Νεστορίδης, Μαύρος, Σαραβάκος, Αναστόπουλος, Δέδες, Χάιτας και πολλοί άλλοι. Ο Μάκης Διόγος αναφέρει επίσης τον θρυλικό τερματοφύλακα Νίκο Πεντζαρόπουλο, τον ήρωα του Τάμπερε, όπου σχεδόν τον είχε υπογράψει η Ίντερ αλλά τελικά η διοίκηση του Πανιωνίου δεν τον πούλησε, σταματώντας έτσι μια τεράστια καριέρα. «Όπως τον Νεστορίδη, τον ήθελε η ΑΕΚ, τον ήθελε ο Ολυμπιακός αλλά δεν τους πούλαγαν τους παίκτες. Θεωρούσαν τότε ότι δεν υπάρχει καλύτερη ομάδα από τον Πανιώνιο.Ο  Μαύρος έμειναν εκτός ένα χρόνο και έφυγε μετά να πάει στην ΑΕΚ», εξηγεί ο Διόγος. Αν και οι υποδομές του Πανιωνίου απέχουν πολύ από τα πρότυπα μιας ακαδημίας παραγωγής ποδοσφαιριστών όπως συναντάμε συχνά στην Ευρώπη, όλη αυτή η αίγλη έχει οδηγήσει πολλά παιδιά να γράφονται κάθε χρόνο στα αθλητικά τμήματα του Πανιωνίου με αποτέλεσμα να βγαίνουν συνέχεια φουρνιές παικτών.

Αυτές τις τσάντες των μικρότερων τμημάτων συναντά κανείς έξω από το γήπεδο της Νέας Σμύρνης.

Αυτές τις τσάντες των μικρότερων τμημάτων συναντά κανείς έξω από το γήπεδο της Νέας Σμύρνης.

«Ο Πανιώνιος είναι πασαρέλα, όχι ακαδημία», υπογραμμίζει ο Αλέξης Σπυρόπουλος. «Και για παίκτες και για προπονητές. Αν δεις την ενδεκάδα τώρα, δεν είναι κανείς από την ακαδημία. Έχει παίκτες που τους έδειξε και δεν τους ανέδειξε από ομάδες όπως ο Παναθηναϊκός, η ΑΕΚ, ο Φωστήρας. Πήρε έναν παίκτη από τη Γ’ Εθνική όπως ο Μασούρας και μέσα σε τρία χρόνια τον έχει κάνει μεγάλο όνομα.» Ο Σπυρόπουλος υπερασπίζεται όσους φεύγουν από την ομάδα για συλλόγους με περισσότερο κόσμο αν και με όσους οπαδούς του Πανιωνίου μιλήσαμε καταλαβαίνουν ότι υπάρχει πάντα το οικονομικό που ‘ναι και καλό για τα έσοδα αλλά ενοχλούν οι συμπεριφορές. Πέραν από τον Ραφίκ Τζεμπούρ που χειροκροτείται πάντα όταν έρχεται στη Νέα Σμύρνη, οι υπόλοιποι δεν τυγχάνουν και της καλύτερης υποδοχής.

popaganda-nea smirni 10a

Η ώρα που φτάνει η αποστολή το Πανιωνίου για το ντέρμπι με την ΑΕΚ/ Νέα Σμύρνη 06/03/2017

Μέσα τους υπόλοιπους συμπεριλαμβάνονται οι Αραβίδης και ο Μπακασέτας που αγωνίζονται πια στην ΑΕΚ. «Αραβίδη, σε μεγάλη ομάδα πήγες» και Μπακασέτα ξύσε μας την πλάτη με τη μύτη σου» ήταν διάφορα από τα πειράγματα που ακούστηκαν από την Θύρα 4 που παρακολουθήσαμε ένα κλασικό ντέρμπι ανάμεσα στους δύο συλλόγους. Πέρα από την κόντρα για το γεγονός ότι οι Πανιώνιοι θεωρούν ότι η ΑΕΚ είναι μια ομάδα που φτιάχτηκε από πρόσφυγες ενώ ο Ιστορικός είναι από τις λίγες ομάδες που έχουν τις ρίζες τους στη Μικρά Ασία, το ματς είχε και τεράστιο βαθμολογικό ενδιαφέρον. Αν κέρδιζε ο Πανιώνιος θα ερχόταν σε απόσταση αναπνοής από τον Ολυμπιακό, αφού μόλις 3 βαθμοί θα χώριζαν τις δύο ομάδες.

Το τελικό αποτέλεσμα ήταν 1-1. Κατά τη διάρκεια του ματς, οι φίλαθλοι γκρίνιαζαν ότι κάτι έχουν πάθει οι παίκτες και δεν μπορούν να κερδίσουν το καφενείο. Στο τέλος όμως, τους αποθέωσαν, φωνάζοντας όλοι μαζί «να ’το, να’ τοι οι πρωταθλητές».

Η αγωνία γι α την έκβαση του ματς δεν κοιτά άνθρωπο η σκύλο.

Η αγωνία για την έκβαση του ματς δεν κοιτά άνθρωπο ή σκύλο.

popaganda-nea smirni 14a

Sold Out έγινε με την ΑΕΚ, αν και φαίνονται οι άδειες κερκίδες εξαιτίας των προβλημάτων του γηπέδου.

Το στρες θέλει σποράκια.

Το στρες θέλει σποράκια.

«Τους έχετε, εύκολοι είναι»

«Τους έχετε, καφενεία είναι»

popaganda-nea smirni 12a

Η νέα φουρνιά παρακολουθεί όρθια και με αγωνία.

Η στιγμή της ισοφάρισης!

Η στιγμή της ισοφάρισης! «Η αγκαλιά που κάναμε όταν ισοφαρίσαμε με την ΑΕΚ ήταν αγκαλιά λες και πήραμε το Τσάμπιονς Λιγκ για μας, » θα μας πει επιφανής Πανιώνιος.

popaganda-panthers 2

Ο θρόνος των Πανθήρων

Υπάρχει ένα ακόμα «αν» στην ιστορία. Τι θα γινόταν αν ο Πανιώνιος είχε κερδίσει τον ΠΑΟΚ; Είμαστε πάλι στο γήπεδο και βρισκόμαστε στο χώρο όπου συγκεντρώνονται οι Πάνθηρες, ο βασικός σύνδεσμος των Πανιώνιων, πριν από την εκδρομή στην Τούμπα. Ο Ανδρέας μας βάζει στο παιχνίδι εξηγώντας μας στην αρχή τις σχετικά καλές σχέσεις που υπάρχουν με την ομάδα της Θεσσαλονίκης και την ανταλλαγή των οπαδών που γίνεται κάθε χρονιά. Ιστορικός ο Πανιώνιος, οπότε ν’ ανοίξουμε την εγκυκλοπαίδεια στο λήμμα Πάνθηρες.

«Το “Πάνθηρες” βγήκε από τη σημερινή γενιά των πενηντάρηδων Πανιώνιων. Άραζαν τότε το 1983 στην Πλατεία και προσπαθούσαν να βρουν ένα όνομα. Ήταν ένα παιδί τότε που ανέβηκε σε μια μάντρα και του λέει ένας από κάτω «πο, ρε φίλε, ανεβαίνεις σαν Πάνθηρας» και λέει τότε ο κόουτς ο Κώστας ο Παπαδάκος, έτσι θα την πούμε τον σύνδεσμο, Πάνθηρες.» Κατά καιρούς έχουν υπάρξει και άλλοι σύνδεσμοι αλλά αυτός είναι ο βασικός. Παρά τις διπλωματικές σχέσεις που ε΄χουν αναπτυχθεί με ομάδες του εσωτερικού (εκτός από Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, ΑΕΚ), οι πραγματικές φιλίες είναι με την λονδρέζικη Κρίσταλ Πάλας και την ιταλική Τζένοα. Το συνοικέσιο έγινε σ’ ένα αντιρατσιστικό φεστιβάλ στην Ιταλία αφού η ιδεολογία των Πανθήρων κινείται στον χώρο των κινημάτων.

popaganda-panthers 6

Μέσα στον σύνδεσμο των Πανθήρων στη Νέα Σμύρνη.

Όση ώρα βρισκόμαστε μαζί τους, υπάρχει μεγάλη κινητικότητα. Ετοιμάζουν λίστες για το πως θα ταξιδέψουν αφού με την «απαγόρευση μετακίνησης οπαδών» συμβαίνει η εξής επική φαιδρότητα: οι Πανιώνιοι θα πάνε στη Θεσσαλονίκη αλλά δεν πρέπει να πάνε όλοι μαζί. «Το βλέπετε το ματς εσείς οι φανατικοί;», τον ρωτάω «Το βλέπουμε. Είναι βέβαια παιδιά που έχουν πλάτη γιατί είναι προσηλωμένα στην οργάνωση της κερκίδας. Ωστόσο πρέπει να το βλέπουνε γιατί δεν γίνεται η ομάδα να πιέζει και να λες ένα μαστουριόρικο σύνθημα.» Τώρα ειδικά που είναι δεύτεροι υπάρχει και μια τρέλα.«Είμαστε σε παράνοια. Εγώ είμαι 37 χρονών και γίνομαι λες και είμαι 17. Κανείς δεν το περίμενε, αν και πέρσι η ομάδα είχε πάει πολύ καλά. Αν και τα τελευταία χρόνια στηρίζαμε πιο πολύ τον ερασιτέχνη. Έχει άλλη μαγεία ο ερασιτέχνης. Είναι πολλά παιδιά Πανιώνιοι και Πάνθηρες που το νιώθουν όπως εσύ. Ωραία η ασχολία με τον Πανιώνιο βέβαια αλλά πολλές σχέσεις έχουν καταστραφεί, πολλές δουλειές έχουν χαθεί, σπουδές έχουν καθυστερήσει Έτσι είναι αυτά.»

Το απαραίτητο τύμπανο.

Το απαραίτητο τύμπανο.

Ουρανό χτυπάς σίγουρα μ' ένα πρωτάθλημα.

Ουρανό χτυπάς σίγουρα μ’ ένα πρωτάθλημα.

Μεγάλο γκράφιτι έξω από το γήπεδο.

Μεγάλο γκράφιτι έξω από το γήπεδο.

Ο μεγάλος «Πανιώνιος» Μπόμπαν Γιάνκοβιτς.

Ο μεγάλος «Πανιώνιος» Μπόμπαν Γιάνκοβιτς.

Βάζουμε και στον Ανδρέα το ίδιο δίλημμα. Μεγαλύτερη επιτυχία η φετινή δεύτερη θέση ή τα κύπελλα; «Νομίζω ότι τα δύο κύπελλα επειδή τα έχει γράψει η ιστορία. Δηλαδή και ο Πανιώνιος βγήκε το 1971 δεύτερος όχι μόνο επειδή ήταν χειρότερος από την ΑΕΚ αλλά και γι’ άλλους λόγους. Εμείς τους ξέρουμε τους λόγους αλλά να κάνεις ένα γκάλοπ ποιος θα τα θυμάται αυτά; Δηλαδή σε δεκαπέντε χρόνια ποιος θα το θυμάται αν βγούμε φέτος δεύτεροι.» Παρόλα αυτά ο ίδιος εύκολα φέρνει στη μνήμη του τα πιο έντονα περιστατικά που έχει περάσει στις κερκίδες. «Πρώτα, ο ημιτελικός στην Τούμπα το 1998 που με το που μπήκαμε στην Τούμπα με καθυστέρηση δέκα λεπτών από όταν ξεκίνησε το παιχνίδι, έγινε το 0-1 και τρελαθήκαμε. Μετά, μια μεσοβδόμαδη εκδρομή στο Καυτατζόγλειο για αγώνα με τον Ηρακλή την τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος. Με νίκη βγαίνουμε Ευρώπη, με ισοπαλία βγαίνουν αυτοί. 0-1 πάλι, τους έχουμε σβήσει σε όλο το παιχνίδι και μας ισοφαρίζουν με γκολ του Στολτίδη στο ‘95. Επίσης, θυμάμαι τις τρομερές κερκίδες του Αρτάκης τη δεκαετία του 90 με την επική ομάδα μπάσκετ που είχαμε, του τελικό στο μπάσκετ με τον ΠΑΟΚ (1991 στο ΣΕΦ) και φυσικά ήμουνα πίσω από την μπασκέτα όταν χτύπησε ο Μπόμπαν Γιάνκοβιτς

Για την ιστορία ο Πανιώνιος έχασε από τον ΠΑΟΚ με γκολ του Πέλκα στις καθυστερήσεις του παιχνιδιού.

popaganda-epitokio 3

Τι θα γίνει όμως αν ο Πανιώνιος πάρει το πρωτάθλημα; «Για καλαμπούρι λέμε πως αν συμβεί θα βγούμε γυμνοί και θα κάνουμε βόλτα έξω», λέει ο «Τάκης» από το Επιτόκιο, το μπαρ που  έκλεισε πριν λίγες μέρες 30 χρόνια ζωής. Το «ιστορικό» επίσης ροκάδικο της Νέας Σμύρνης δεν είναι ένα μαγαζί μόνο για Πανιώνιους. Υπάρχουν και παιδιά που δουλεύουν και δεν είναι Πανιώνιοι αλλά«κάθε μέρα παίζεται το κεφάλι τους», όπως λέει αστειευόμενος φυσικά. 

Βέβαια έχουν συμβεί εκεί ανεπανάληπτες βραδιές πριν από τα ματς με Λάτσιο και Μπαρτσελόνα που «επειδή έβρεχε, περίμεναν όλοι εδώ πριν μπουν στο γήπεδο. Κόντεψε να σπάσει το μαγαζί το 2004 μετά την κατάκτηση του Euro. Θυμάμαι και πολλούς φίλους Πάνθηρες που έβγαλαν σύνθημα πως με το έτσι και το θέλω θα το κάνουμε το Επιτόκιο μπουρδέλο. Για τώρα όσο και να σου φανεί περίεργο εμείς νιώθουμε πρώτοι. Και για τα παιδιά στο γήπεδο φωνάζαμε «να τοι, να τοι οι πρωταθλητές». Δεν το συζητάμε, με το μπάτζετ που έχει η ομάδα και σε σχέση με τη διαφορά που έχει από τον Ολυμπιακό είναι σαν να είναι πρώτος. Εγώ είμαι αισιόδοξος, πιστεύω πως αν είχαμε κερδίσει την ΑΕΚ και είχαμε ισοπαλία με τον ΠΑΟΚ θα είχαμε σοβαρές ελπίδες να πάρουμε το πρωτάθλημα. Το κύπελλο το 1998 μας κράτησε δέκα χρόνια τώρα αυτή η χαρά που περνάμε τώρα θα μας κρατήσει άλλο τόσο.»

popaganda-epitokio 1a

Ο «Τάκης» ονόμασε το bar «Επιτόκιο» επειδή προέρχεται από τον τραπεζικό τομέα. Στην κλασική μπάρα του έχουν συζητηθεί πολλές φορές εξελίξεις που επηρέασαν την ιστορία του συλλόγου.

popaganda-nea smirni 6

Θα φωτίσει ποτέ τον Πρωταθλητή ο προβολέας στη Νέα Σμύρνη;

Επιστρέφουμε στον Αλέξη Σπυρόπουλο για να τον ρωτήσουμε, πως αν είναι δυνατόν να πάρει μια ομάδα όπως ο Πανιώνιος το πρωτάθλημα. «Πρέπει να το πιστεύουμε. Εγώ νομίζω ότι θα γίνει πιο ωραίο το πρωτάθλημα και με μείωση ομάδων και απ’ ότι φαίνεται πάει να πλησιάσει το βελγικό μοντέλο και μετά να παίζουν όλες οι ομάδες playoff. Οπότε εκεί όλα γίνονται.» «Η Ελλάδα επειδή είναι ένας λαός πανηγυρτζήδων και όλοι πάνε με το νικητή, αν ο Πανιώνιος πάρει το πρωτάθλημα, θα αποκτήσει σε μια μέρα άλλους τόσους φιλάθλους.», συμπληρώνει ο Μάκης Διόγος. Αν αναλογιστούμε πως φέτος έχουν γίνει ήδη 500 ρεπορτάζ για το «πανιώνιο σύμπαν», τότε μάλλον κάποιο δίκιο θα έχει για να το λέει αυτό. 

ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΣΤΟ INBOX ΣΟΥ
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.