Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΔΙΕΘΝΗ

Έκδοση Assange στις ΗΠΑ: Πώς ο ιδρυτής του WikiLeaks έφτασε αντιμέτωπος με 175 χρόνια φυλάκισης

Βασισμένη σε 17 κατηγορίες περί κατασκοπείας, η πιθανή έκδοση και επικείμενη φυλάκιση του Julian Assange σε φυλακές υψίστης ασφαλείας των ΗΠΑ, σηματοδοτεί σοβαρές επιπτώσεις στην ελευθερία της έκφρασης και του Τύπου παγκοσμίως.

8η Μάρτη: Η προσοχή μας στραμμένη στις ξεχασμένες γυναίκες της Γάζας

Τουλάχιστον 9.000 γυναίκες έχουν σκοτωθεί μέχρι σήμερα στην πολιορκημένη Γάζα. Οι απαγωγές, οι βιασμοί, οι επικίνδυνοι τοκετοί και η πλήρης έλλειψη προϊόντων περιόδου, επιβεβαιώνουν πως πρόκειται επίσης για έναν πόλεμο κατά των γυναικών.

Κωνσταντινούπολη – Δημοτικές εκλογές: «Είμαστε σαν ψάρι ηλεκτρισμένο στο νερό»

Η αληθινή αναμέτρηση στην Κωνσταντινούπολη θα είναι μεταξύ Ερντογάν και Ιμάμογλου; Πόσο διαμορφώνει την πολιτική ατζέντα ο τρόμος ενός μεγάλου σεισμού; Τούρκοι ειδικοί αναλύουν.

Πώς έφτασε η Νότια Αφρική να στείλει το Ισραήλ σε δίκη για «υπόθεση γενοκτονίας»;

Το Διεθνές Δικαστήριο (ICJ) καλείται να εξετάσει «αν το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία κατά των Παλαιστινίων», αφότου η Νότια Αφρική έφερε την υπόθεση στο δικαστήριο. Το Ισραήλ αρνείται κάθε ισχυρισμό, τη στιγμή που 23.350 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί.

«Αν δεν πεθάνουμε από βομβαρδισμούς, θα πεθάνουμε στους δρόμους»: Ο χειμώνας στην πολιορκημένη Γάζα

Η πείνα, οι μεταδοτικές ασθένειες και οι ελλείψεις σε νερό, ρουχισμό, καύσιμα και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, εν μέσω τσουχτερού κρύου, απειλούν την επιβίωση των εκτοπισμένων Παλαιστινίων που ζουν σε αυτοσχέδια καταφύγια.

Εμπάργκο στην Κούβα: Ο Έλληνας καθηγητής που θα «δικάσει» ένα «απολύτως ξεκάθαρο ζήτημα» στις Βρυξέλλες

Μιλήσαμε με τον καθηγητή Θεωρίας του Κράτους και του Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Δημήτρη Καλτσώνη, έναν από τους πέντε δικαστές που θα αποφανθούν για τη νομιμότητα του εμπάργκο των ΗΠΑ κατά της Κούβας, σε ένα άτυπο Διεθνές Δικαστήριο.

Μια ενδελεχής ματιά στην ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στον καταυλισμό Jabalia της Γάζας

Ο Guardian αντιπαρέρχεται των ισχυρισμών του IDF δημοσιεύοντας την ανάλυση από ειδικούς εικόνων από τον πυρπολημένο πυκνοκατοικημένο προσφυγικό καταυλισμό, στην τριπλή επίθεση κατά αμάχων.

Ισραήλ εναντίον ΟΗΕ: Σέρνεται το Διεθνές Δίκαιο «στη λάσπη» και γιατί διατυπώνονται κατηγορίες για γενοκτονία στη Γάζα;

«Πάγωσε» τις βίζες σε εκπροσώπους του ΟΗΕ για να «δώσει ένα μάθημα» στο Οργανισμό, τον οποίο για το πρόσφατο Ψήφισμα κατηγόρησε ότι «δεν έχει ίχνος αξιοπιστίας». Ταυτόχρονα, το Ισραήλ βύθιζε τη Γάζα στο σκοτάδι, ενώ ειδικοί μιλούσαν για γενοκτονία.

Τι γυρεύει η αμερικανική «αλεπού» στο ισραηλινο-παλαιστινιακό παζάρι;

Μια εσπευσμένη επίσκεψη, δισεκατομμύρια βοήθειας σε πλούσιο κράτος, ένας επιχειρηματίας ακινήτων που εκπονεί σχέδια ειρήνης, δυο ετοιμοπόλεμα αεροπλανοφόρα και μια πιο σκεπτικιστική κοινή γνώμη: Κρατούν οι ΗΠΑ «και το μαχαίρι και το πεπόνι»;

Explainer: Γιατί το συνοριακό πέρασμα της Ράφα είναι ζωτικής σημασίας για την κρίση στη Γάζα

Το Ισραήλ, οι ΗΠΑ και η Αίγυπτος, έχουν δηλώσει ότι η αναγκαία ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα θα μπορούσε να αρχίσει να ρέει τις επόμενες ημέρες. Γιατί όμως ο διάδρομος της Ράφα στην Αίγυπτο παραμένει κλειστός από τις 10 Οκτωβρίου;

Γιατί δεν θα τελειώσει η σύγκρουση Ισραήλ-Παλαιστίνης, ακόμα κι αν το Ισραήλ ισοπεδώσει τη Γάζα

Σπανίως συναντάμε τη λέξη «κατοχή» σε αναλύσεις για την πιο μακρόχρονη στρατιωτική κατοχή στη σύγχρονη ιστορία. Γράφει η Δέσποινα Παπαγεωργίου.

Δολοφονίες αμάχων, απαγωγές, νοσοκομεία υπό επίθεση: Η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα κορυφώνεται

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκφράζουν βαθύτατες ανησυχίες για τις προσπάθειες του Ισραήλ να τιμωρήσει συλλογικά τον πληθυσμό της Γάζας. Οι φόβοι μεγεθύνονται μπροστά στις ελλείψεις σε καταφύγια, περίθαλψη, ηλεκτροδότηση, τρόφιμα και νερό.

18 μήνες εισβολής: Το χρονοδιάγραμμα της μεγάλης κρίσης

Πώς έφτασαν σε αυτό το σημείο οι δύο χώρες που κάποτε βρίσκονταν υπό την σκέπη της Σοβιετικής Ένωσης; Πώς εξελίσσεται σήμερα ο πόλεμος στην Ουκρανία, που μετρά πλέον 18 μήνες επιθέσεων και αιματοχυσίας; Συνοψίζουμε τα γεγονότα της μεγάλης κρίσης.

Πώς έφτασε στο πραξικόπημα της 26ης Ιουλίου ο Νίγηρας;

Η εθνικότητα του πρώην προέδρου, η παρουσία ξένων δυνάμεων στη χώρα και η αδυναμία των περιφερειακών φορέων, φαίνεται να εξηγούν την ανατροπή του Mohamed Bazoum από τον στρατό.

Απεργούν και οι ηθοποιοί στο πλευρό των σεναριογράφων στις ΗΠΑ. Τι σημαίνει όμως αυτό;

Η μεγαλύτερη παράλληλη κινητοποίηση που έχει γίνει, με σεναριογράφους και ηθοποιούς, εδώ και έξι δεκαετίες, πλέον επεκτείνεται παγκοσμίως και επηρεάζει τις περισσότερες παραγωγές σειρών και ταινιών.

Η “Τζορτζ Φλόιντ” στιγμή της Γαλλίας και το χρονικό της συστημικής ρατσιστικής βίας

Από τη «σφαγή του Παρισιού» το 1961 μέχρι τον πρόσφατο εν ψυχρώ πυροβολισμό του αραβικής καταγωγής Nahel, η αστυνομική βαρβαρότητα κατά κοινοτήτων μεταναστών μαστίζει στη χώρα. Τώρα, ο λαός εξεγείρεται σε πρωτοφανή επίπεδα, απαιτώντας δικαιοσύνη.

Γιατί η ΕΕ αγαπάει τον Ερντογάν;

Με τον αυταρχικό ηγέτη επικεφαλής, η Ένωση δεν χρειάζεται να παλέψει με την πιθανότητα ένταξης της Τουρκίας στους ευρωπαϊκούς κόλπους. Στη γείτονα χώρα θα διεξαχθούν οι κρίσιμες προεδρικές εκλογές στις 14 Μαΐου. 

Δεν είναι μόνο η Ουγκάντα: Ο «χάρτης» της ποινικοποίησης των LGBTQ ατόμων

Σε ένα άκρως σκοταδιστικό κλίμα, το κοινοβούλιο της Ουγκάντα ψήφισε νομοσχέδιο που προβλέπει ποινές κάθειρξης 10 ετών σε όσους αυτοπροσδιορίζονται ως LGBTQ. 66 ακόμα χώρες «τιμωρούν» την ομοφυλοφιλία, εφαρμόζοντας μέχρι και τη θανατική ποινή.

Πικνίκ διαμαρτυρίας: Πώς τα Πανεπιστήμια έγιναν πυρήνας αντίστασης στο Ιράν

Στον απόηχο της δολοφονίας της Mahsa Amini και με 14.000 προσαχθέντες μέχρι στιγμής, το φοιτητικό κίνημα αντιστέκεται στη βίαιη καταστολή των αρχών. Φοιτητές και φοιτήτριες τρώνε και διαδηλώνουν ενωμένοι, αψηφώντας τους νόμους περί διαχωρισμού φύλου.

Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ: Ο «σεφ του Πούτιν» στρέφει το ενδιαφέρον πάνω του – και όχι για καλό

Ο ισχυρός Ρώσος επιχειρηματίας και ιδρυτής του Ομίλου Wagner, Yevgeny Prigozhin, παραδέχτηκε προκλητικά ότι παρενέβη στις εκλογές την παραμονή της ενδιάμεσης ψηφοφορίας, αλλά και στο παρελθόν, επηρεάζοντας το αποτέλεσμα υπέρ των Ρεπουμπλικανών.

Η ήττα του Μπολσονάρο θα είναι μια νίκη για τη δημοκρατία στη Βραζιλία

Στη μεγαλύτερη ηλεκτρονική ψηφοφορία στον κόσμο, ο κεντροαριστερός Λούλα επικράτησε έναντι του Μπολσονάρο με 48,4%. Ο δεύτερος γύρος των εκλογών αναμένεται στις 30/10 αλλά ο απερχόμενος πρόεδρος μοιάζει αποφασισμένος να μη δεχτεί την ήττα του.

«Η αγάπη είναι πλέον νόμος στην Κούβα»: Το νησί της Επανάστασης πρωτοπορεί

O καθηγητής Θεωρίας Κράτους και Δικαίου, Δημήτρης Καλτσώνης, εξηγεί στον Παναγιώτη Μπάρα ότι ο προοδευτικός χαρακτήρας του νέου Οικογενειακού Κώδικα της Κούβας είναι αντίστοιχος της διαδικασίας διαμόρφωσής του.

Τσόμσκι, Σασούν, Μπεράρντι για τα αποτελέσματα της ιταλικής κάλπης – Αποκλειστικές δηλώσεις στην Popaganda

Οι τρεις κορυφαίοι διανοούμενοι σχολιάζουν στην Ιωάννα Κλεφτόγιαννη τα αίτια εκλογής της ακροδεξιάς Μελόνι και την επόμενη δύσκολη ημέρα για την Ευρώπη.

Η Mahsa Amini είναι ένα ακόμη θύμα του πολέμου της Ισλαμικής Δημοκρατίας κατά των γυναικών

Μια ολόκληρη χώρα επαναστατεί και ζητά δικαίωση. Η απώλεια της 22χρονης που ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από την αστυνομία ηθικής για μία χιτζάμπ, πυροδοτεί θυελλώδεις διαδηλώσεις σε όλο το Ιράν, υπέρ του δικαιώματος των γυναικών στην αυτοδιάθεσή τους.

Από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στο Brexit: 10 ιστορικά γεγονότα που έζησε η βασίλισσα Ελισσάβετ

70 χρόνια μοναρχίας έφτασαν στο τέλος εποχής. Με αφορμή τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ, καταγράφουμε τα γεγονότα στα οποία υπήρξε μάρτυρας, από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι το Brexit.

«Μόνο το ναι σημαίνει ναι»: Η νομοθετική καινοτομία της Ισπανίας

Ύστερα από τις νομοθετικές αλλαγές του Μαΐου που αφορούν την αναπαραγωγική και σεξουαλική υγεία των γυναικών, η χώρα εγκρίνει οριστικά την αυστηροποίηση της νομοθεσίας κατά της σεξουαλικής βίας, αναδεικνύοντας την παράμετρο της ρητής συναίνεσης.

Ο Joe Biden «πήρε τα όπλα» εναντίον του Trump και των οπαδών του

Τι πρέπει να μας μείνει από την «ιστορική» ομιλία του Biden για τη δημοκρατία και την ψυχή της Αμερικής.

Από την περεστρόικα στον Luis Vuitton: Η γεμάτη αντιθέσεις πορεία του Μιχάηλ Γκορμπατσόφ

Έφυγε από τη ζωή χθες, Τρίτη, ένας από τους πλέον αμφιλεγόμενους πολιτικούς ηγέτες του 20ου αιώνα που θα συνεχίσει και μετά θάνατον να διχάζει για τα πεπραγμένα του. Γράφει ο Παναγιώτης Μπάρας.

«Κανένας να μην κρυώνει και να μην πεινάει αυτόν το χειμώνα»: Είναι το κίνημα Don’t Pay αυτό που χρειαζόμαστε;

Στη Μ. Βρετανία οικοδομείται ένα κίνημα ενάντια στην ακρίβεια. Το κύμα της φτώχειας απειλεί να καλύψει βίαια μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας μας. Θα μπουν οι ζωές των ανθρώπων πριν το κέρδος; Ιδού η απορία. Γράφει η Αναστασία Βαϊτσοπούλου.

Έξι μήνες μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, τι μέλλει γενέσθαι;

Ο πόλεμος βρίσκεται σε αδιέξοδο και κινδυνεύει να εξελιχθεί σε μακροχρόνια σύγκρουση. Γράφει η Δέσποινα Παπαγεωργίου.
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.