instagram-stories

Όταν ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ μας ανακοίνωνε –μέσω Facebook- τα Instagram Stories, τη νέα λειτουργία του άλλου του «παιδιού», αρκετοί ήταν ήμασταν εκείνοι που εκπλαγήκαμε από την «ξεδιάντροπη» αντιγραφή της ομώνυμης (διάολε, ούτε το όνομα δεν μπήκαν στον κόπο να αλλάξουν!) υπηρεσίας του Snapchat. Προσωρινές ιστορίες, λέει, που εξαφανίζονται μετά από 24 ώρες, προκειμένου ο κάθε χρήστης του app να διηγηθεί όσο πιο επίκαιρα γίνεται πώς πέρασε τη μέρα του. Καθ’ ότι όμως «παρθενογένεση στην τέχνη δεν υπάρχει», που είχε πει και ο Σεφέρης –νομίζω- αφήσαμε παρασάγγας όλα εκείνα που άπτονται της ηθικής και πέσαμε με τα μούτρα στα Instagram Stories έτσι ώστε να δούμε αν είχε να μας προσφέρει κάτι το ουσιώδες.

Το πρώτο πράγμα που προσέχει στα Stories του Instagram κάποιος που έχει ασχοληθεί και με τα Stories του Snapchat, είναι ο απείρως φιλικότερος προς τον χρήστη τρόπος ενσωμάτωσης της λειτουργίας μέσα στην ίδια την εφαρμογή. Τα Stories πλέον καταλαμβάνουν μια οριζόντια λωρίδα στην κύρια οθόνη του app, μέσα από την οποία μπορείτε να δείτε αυτά των επαφών σας.

maxresdefault

Για να δημιουργήσετε δε το δικό σας, φτάνει να «κλικάρετε» στο σχετικό κουμπάκι επάνω αριστερά. Ένα “Story” μπορεί να αποτελείται από πολλαπλές φωτογραφίες και βίντεο που μάλιστα δεν είναι ανάγκη να «ανέβουν» την ίδια στιγμή: μπορείτε δηλαδή να τραβήξετε μια φωτογραφία τώρα και να προσθέσετε την επόμενη στην ιστορία σας μερικές ώρες μετά. Φωτογραφίες και βίντεο πάντως μπορείτε να τα επεξεργαστείτε, καθώς υπάρχουν φίλτρα για να παίξετε, μολυβάκι και μαρκαδόροι για να ζωγραφίσετε και κείμενο για να προσθέσετε. Από το σχετικό μενού μάλιστα μπορείτε να ορίσετε σε ποιους δεν θέλετε να είναι ορατή η ιστορία σας (τέλειο για… κοπάνες) καθώς επίσης και να κατεβάσετε τις δημιουργίες σας στη συσκευή σας.

_90564038_insta_phone_976

Το μεγάλο ατού των Stories τόσο στο Instagram όσο και στο Snapchat είναι πως πρόκειται για κάτι εφήμερο: οι χρήστες δεν προλαβαίνουν να τα βαρεθούν, αφού διαρκώς χάνουν τη θέση τους από τα πιο καινούρια που εμφανίζονται και συν τοις άλλοις, «λήγουν» μετά από ένα 24ωρο και εξαφανίζονται διά παντός. Στην περίπτωση του Snapchat βέβαια όντως προσέδωσαν στην πλατφόρμα αυτό το “added value”, κυρίως όμως διότι η ίδια έμοιαζε να έχει βρεθεί σε ένα τέλμα, να μην είναι σε θέση να εμπνεύσει άλλο τους χρήστες της. Το Instagram από την άλλη, έχει τη φωτογραφία που με τη δύναμή της το κρατά σταθερά δημοφιλές, άμεσο, εύκολο στη χρήση και άρα αγαπητό. Και τα Stories –του- να μην αποκτούσε, πρόβλημα δεν θα είχε δηλαδή. Η ενσωμάτωσή τους στην εφαρμογή βέβαια έχει ενισχύσει την αλληλεπίδραση με τους χρήστες οι οποίοι πλέον περνούν ακόμα περισσότερη ώρα μαζί του ημερησίως και αυτό είναι που, εν τέλει, μετρά.

Συμπερασματικά, τα Instagram Stories δεν είναι άσχημα και σίγουρα δεν επηρεάζουν αρνητικά τη γενικότερη πλατφόρμα. Κάποιοι θα τα βρουν ενδιαφέροντα και κάποιοι όχι, κάποιοι θα πειραματιστούν μαζί τους και θα τα παρατήσουν, κάποιοι πάλι θα τα «γονατίσουν». Γούστα είναι αυτά. Εκείνο το περιζήτητο χαρακτηριστικό που θα εκτοξεύσει το Instagram και θα το εγκαταστήσει σε κάθε smartphone πάντως, δεν είναι…