http://youtu.be/VGpA3PtaWLA

Πόσο εύκολο σας φάνηκε να γυρίσετε ένα διαφημιστικό;

Νάντια Ζυγούρη: Στη συγκεκριμένη ομάδα έτυχε και οι τρεις μας να έχουμε και προηγούμενες σπουδές στον κινηματογράφο αλλά και εργασιακή εμπειρία, ο Μάκης ως οπερατέρ, εγώ ως σκηνοθέτης και ο Άρης ως ηχολήπτης. Οπότε δεν αντιμετωπίσαμε ιδιαίτερες δυσκολίες στην υλοποίηση του διαφημιστικού, προβληματιστήκαμε μόνο στη σύλληψη της ιδέας. Θέλαμε να σκεφτούμε κάτι το οποίο και θα μας ενέπνεε δημιουργικά, αλλά και θα αναδείκνυε την αισθητική και το ύφος της Popaganda. Το δυσκολότερο μάλλον στη διαφήμιση είναι το πως να εκθέσεις μίαν αλήθεια, την δική σου αλήθεια, διαφημίζοντας ένα προϊόν, το όποιο προϊόν, με τον πιο «τίμιο» τρόπο. Γιατί πάντα όλοι έχουμε κάτι να πούμε. Το θέμα είναι να ξέρεις πώς το λες, πότε το λες και σε ποιον απευθύνεσαι.

Πως καταλήξατε στο συγκεκριμένο σενάριο;

Νάντια Ζυγούρη: Ψαχουλεύοντας τις σελίδες της Popaganda, συζητήσαμε σαν ομάδα και καταλήξαμε πως το σημείο που θα «χτυπήσουμε» θα είναι η εικόνα, η αισθητική, το στυλιζάρισμα. Αμέσως φανταστήκαμε πολύχρωμα σκηνικά με χαριτωμένες vintage πινελιές. Παρ’ όλα αυτά, είχαμε κολλήσει στην ιδέα. Στη συνέχεια συζητήσαμε με τον καθηγητή μας Χάρη Μιχαλογιαννάκη, ο οποίος μας πρότεινε να δημιουργήσουμε ένα παιχνίδι με τις λέξεις popaganda – propaganda. Στο διάλειμμα, συζητώντας με τη γραμματέα της σχολής την Ελίνα Κοστανιάν, μας έδωσε την ιδέα της εκμάθησης των ελληνικών κάτι που βρήκαμε αρκετά  χαριτωμένο και στα πλαίσια της αισθητικής που φανταστήκαμε και έτσι, εμπνευστήκαμε το τελικό σενάριο. Εν τέλει, της ζητήσαμε και να πρωταγωνιστήσει.

SAE students / Φοιτητές ΣΑΕ

Που τα βρήκατε σκούρα και πιο στάδιο απολαύσατε περισσότερο;

Άρης Παυλίδης: Όλα ήταν φωτεινά! Φυσικά και όχι. Ψάξαμε αρκετά για να βρούμε τον κατάλληλο χώρο, που τελικά ήταν το καφέ Bliss στο κέντρο της Αθήνας. Για καλή μας τύχη μας επέτρεψαν να παρέμβουμε ριζικά στη διαμόρφωση του χώρου, κουβαλώντας ένα αμάξι σκηνογραφικά – φρόντισε η Νάντια γι’ αυτό – και δουλεύοντας το προηγούμενο βράδυ για το στήσιμο. Επιλέξαμε μάλλον όχι την πιο κατάλληλη ημέρα για γύρισμα, Κυριακή πρωί, καθώς το μαγαζί ήταν γεμάτο με κόσμο και μουσικές. Αποτέλεσμα ήταν να μη γράψουμε σύγχρονο ήχο και να προσθέσουμε κάποιες παραπάνω ώρες στο post για ADR και sound design. Το πιο απολαυστικό όλων  ήταν ο σχεδιασμός του πολύχρωμου σκηνικού. Δημιουργήθηκε μια ιδιαίτερη σχέση μάλλον σαδομαζοχιστική μεταξύ της Νάντιας και των υπολοίπων κατά τη διάρκεια του στησίματος. Αν ήταν θεατρικό έργο θα είχε τίτλο «Πολύχρωμος Σαδομαζοχισμός».

Με τι θα θέλατε να ασχοληθείτε;

Γεράσιμος Κωλαΐτης: Το επάγγελμα που θέλω να ακολουθήσω είναι camera man. Θεωρώ ότι είναι μία δουλειά που σε εξελίσσει σαν άνθρωπο και σε εκπαιδεύει στο πως να αντιμετωπίζεις διάφορα εμπόδια που θα προκύψουν είτε στη ζωή σου, είτε σε ένα γύρισμα. Αν και για μένα ένα γύρισμα είναι μία μικρογραφία της ζωής. Σε πιο εξειδανικευμένη version. Επίσης, αυτό που κάνει ένας camera man είναι να φτιάχνει ενδιαφέρουσες εικόνες. Είναι το μάτι του σκηνοθέτη στο γύρισμα. Είναι και ο καμβάς και το πινέλο ταυτόχρονα. Γενικά νομίζω είναι μια πολύ ωραία δουλειά.

SAE students / Φοιτητές ΣΑΕ

Άρης – Νάντια: Εμείς λοιπόν, σκεφτήκαμε να απαντήσουμε μαζί, για το λόγο του ότι ο δρόμος που έχουμε πάρει είναι μάλλον σχετικά κοινός. Έχουμε δημιουργήσει μία μικρή ομάδα παραγωγής, παρέχοντας υπηρεσίες σε αυτό που λέμε Creative Media. Αποτελείται από 4 βασικά μέλη και αρκετούς εξωτερικούς συνεργάτες, καλύπτοντας έτσι βασικούς τομείς, όπως video, σενάριο – σκηνοθεσία, visual effects, ηχοληψία και sound design, graphic design, μουσική και φωτογραφία. Το διαφορετικό στην όλη υπόθεση είναι ότι αρκετοί από εμάς, έχουμε αποκτήσει γνώσεις σε διάφορους τομείς πχ σκηνοθεσία – σκηνογραφία ή ηχοληψία – σενάριο ή φωτογραφία – visual effects, και έτσι η δημιουργική διαδικασία μας βρίσκει συνήθως σε πάνω από ένα συγκεκριμένο πόστο. Αυτή η ποικιλία και η αλλαγή ρόλων, κάνει την δουλειά ακόμη πιο ευχάριστη και δημιουργική και αυτό αποτυπώνεται και στο αποτέλεσμα. Για να μην τα μεγαλοποιούμε βέβαια, η ομάδα θα λέγαμε ότι βρίσκεται ακόμα σε εμβρυικό στάδιο έχοντας αναλάβει λίγες παραγωγές όπως θεατρικά trailer, web projects, σποτάκια και logo, αλλά η μέχρι τώρα εμπειρία υπόσχεται ένα δημιουργικό μέλλον. Έχουμε και μια σχολή να τελειώσουμε.

SAE Athens, Κοραή 2, Μοσχάτο, Αθήνα. 210 32.17.661 //  http://athens.sae.edu