no clear mind - 1

Πώς θα ακουγόταν μία post-rock μπάντα ισόποσα επηρεασμένη από το slowcore των Low, το συμφωνικό Reflections και τα πάντα όλα των Radiohead; Ακούγεται τραβηγμένο, αλλά όχι ακατόρθωτο, τουλάχιστον στην περίπτωση των No Clear Mind. Ξεκινώντας το 2006 από τα Χανιά, η μπάντα διακίνησε τον πρώτο DIY δίσκο της (Dream Is Destiny) ψηφιακά το 2009, για να επιστρέψει το 2013 με έναν δίσκο φόρο τιμής σε μία από τις πιο όμορφες γειτονιές της Αθήνας, με τον δίσκο Mets να κυκλοφορεί από την Inner Ear. Εκείνη την περίοδο τους έπιασε και το σόναρ του Jamie xx και της παρέας του, οπότε και οι xx πόσταραν ένα τραγούδι τους στο blog τους. Με το δίσκο Makena να αποτελεί τη νέα τους κυκλοφορία, και λίγο πριν ετοιμάσουν βαλίτσες για Κωνσταντινούπολη, ο Λευτέρης Βολάνης μιλάει στην Popaganda για όλες τις προσωπικές του μουσικές αναφορές – και σε αυτές περιλαμβάνεται και η σιωπή του “4:33” του John Cage.

https://www.youtube.com/watch?v=fpsjLDh1Q68

Ποιος είναι ο πρώτος δίσκος που αγόρασες; Πότε; Πού βρήκες τα λεφτά; Ήταν από Sonic Youth ο δίσκος Sister κάπου το 1996. Λεφτά από το μπαμπά και την μαμά.

Ποιος είναι ο τελευταίος; Είναι ο δίσκος του Λευτέρη Μουμτζή, Now Happiness.

Ποιοι είναι οι 3 δίσκοι που έχεις στη δισκοθήκη σου αλλά ντρέπεσαι γι’αυτό; Και ποιοι οι 3 που δεν έχεις και ντρέπεσαι ακόμη περισσότερο γι’ αυτό; Όποιος ντρέπεται κακά ζει δε λένε; Θυμάμαι κάποια χρόνια στα 90’s, στο σχολείο, να αγοράζω ό,τι περιοδικό είχε CD, έλεγε κάπου Ροκ και στο εξώφυλλο είχε κάποιον με περίεργα μαλλιά. Ευτυχώς δεν αγόρασα κάποιο εκκλησιαστικό περιοδικό. Ό,τι έχω έχει ένα νόημα που είναι εκεί γιατί κάτι μου θυμίζει από τι ζωή μου. Πολλές χαζομάρες και πολλά αριστουργήματα δίπλα δίπλα.

Ποιους δίσκους έχεις δανειστεί από φίλους σου και δεν τους επέστρεψες ποτέ; Sex Pistols – Flogging a dead horse, Fuzztones – Nine months later, Μάνος Χατζιδάκις – Reflections. Δεν γυρνάνε πίσω μετά από τόσα χρόνια!

Ποια είναι η καλύτερη συναυλία που έχεις δει στη ζωή σου μέχρι σήμερα; Radiohead καλοκαίρι του 2009 στην Πράγα. Ήταν μία τελετή.

no clear mind - 2

Ποιο είναι το πρώτο τραγούδι που σου έρχεται στο μυαλό όταν σκέφτεσαι sex, drugs και rock ‘n’ roll (το καθένα από αυτά ξεχωριστά); Sex: Serge Gainsbourg & Jane Birkin – “Je t’aime moi non plus”. Drugs: ‪Velvet Underground – “Venus in furs”. Rock ’n’ Roll: ‪Beatles – “I Want You (She’s So Heavy)”

Είναι πρωί Κυριακής. Το κεφάλι σου κοντεύει να σπάσει από τον πονοκέφαλο και το στομάχι σου είναι σαν πλυντήριο στη λειτουργία του στυψίματος. Δυσκολεύεσαι να θυμηθείς όλα όσα συνέβησαν το προηγούμενο βράδυ. Τι μουσική θα βάλεις να παίζει για να έρθεις στα ίσια σου; Το “4:33” του John Cage. Παίζει και χωρίς ρεύμα.

Είσαι backstage, έτοιμος να ανέβεις στη σκηνή για μία συναυλία. Ξαφνικά σε ενημερώνουν ότι στο venue έχει έρθει ο David Bowie. Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που περνάει από το μυαλό σου; Ότι είμαστε στο παράδεισο, και να βάλω καλά eyeliner.

Μιας και τον έφερε η κουβέντα: David Bowie ή Iggy Pop; David Bowie γιατί ήταν το άπειρο στην τέχνη και την έκφραση.

https://www.youtube.com/watch?v=jMY5x3aiPp4

Πόσες φορές στη ζωή σου μέχρι σήμερα έχεις μετανιώσει που παίζεις μουσική και δεν ζεις μία «κανονική» ζωή; Δεν έχω μετανιώσει ποτέ για κάτι τέτοιο γιατί η μουσική από πολύ μικρό με όρισε σαν άνθρωπο και επηρέασε το τρόπο που σκέφτομαι.  Είναι δύσκολο όμως να συνδυάζεις την καθημερινή ρουτίνα μιας δουλείας που σου παρέχει χρήματα για να ζεις με την δημιουργία μουσικής. Χρειάζεσαι να έχεις πάντα χρόνο να συγκεντρώνεσαι μόνος σου, να μπορείς να κάνεις πρόβες, να μπορείς να ταξιδεύεις για να παίζεις live. Πράγματα πολύ ευχάριστα εάν είναι δημιουργικά αλλά συγχρόνως πολύ απαιτητικά σε θέμα χρόνου.

Βάλε τον εαυτό σου στη θέση του Rob Gordon στο High Fidelity. Το έτερόν σου ήμισυ σε έχει μόλις αφήσει σύξυλο, της σέρνεις τον εξάψαλμο από το παράθυρο και όταν το κλείνεις, βάζεις τέρμα τη μουσική. Ποιο τραγούδι ακούγεται; Ακούγεται όλη η Τζοκόντα της Ορχήστρας των Χρωμάτων του Μάνου και τρώω και ένα σοκολατάκι Τζοκόντα για να μην ξεχνιόμαστε ότι η ζωή συνεχίζεται και μπορεί να είναι πολύ όμορφη.

Τι μουσική άκουγες την τελευταία φορά που σου έκαναν παρατήρηση οι γείτονες για να χαμηλώσεις την ένταση; Δεν άκουγα, ηχογραφούσα κάτι και ήταν δυνατά.

Κρατάς στα χέρια σου το τιμόνι ενός Delorean. Ποιες τρεις από τις παρακάτω χωροχρονικές περιόδους θα ήθελες να επισκεφτείς και γιατί; 1) To 1962 στην Ύδρα, με τον Leonard Cohen. 2) Το 1968 στην Καλιφόρνια, με τον Neil Young. 3) To 1960 στην Ινδία με τους Beatles. 4) Το 1973 στη Νέα Υόρκη με τους New York Dolls. 5) Το 1977 στο Λονδίνο με τον Joe Strummer. 5) Το 1979 στο Manchester με τους Joy Division. 6) Το 1987 στη Θεσσαλονίκη με τον Γιάννη Αγγελάκα. 7) Το 1990 στο Seattle με τον Kurt Cobain. 8) Το 1993 στο Περιστέρι με τους Στέρεο Νόβα. Στην Ινδία με τους Beatles.


no clear mind - 3

Ποια μπάντα θα ήθελες να παίξει live στην κηδεία σου; 
Οι No Clear Mind.

Με ποιον από τη «μεγάλη μπάντα του ουρανού» θα έκανες κολλητή παρέα; Με τον κύριο David Bowie.

Είναι τελικά ο Morrissey ο Μεγαλοδύναμος; Ούτε καν!


Περισσότερες πληροφορίες για τους No Clear Mind: facebook.com/NoClearMind