ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΛΙΤΙΚΑ

Τι συμβαίνει με τα σκουπίδια

Όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα (αιτήματα εργαζομένων, κυβερνητικές προτάσεις, δημόσιες τοποθετήσεις αρμοδίων) και κρατάνε τα απορριμματοφόρα ακινητοποιημένα.

Ετοιμαζόμαστε για το, ίσως, πιο ζεστό Σαββατοκύριακο της δεκαετίας. Η θερμοκρασία θα ξεπεράσει αισθητά τους 40 βαθμούς και το τελευταίο πράγμα με το οποίο θα ήθελε να συνδυάσει κανείς τον καύσωνα, εν μέσω μάλιστα τουριστικής περιόδου υψηλής έντασης, είναι με πόλεις γεμάτες σκουπίδια. Είναι θέμα υγιεινής, αισθητικής, εικόνας. Όμως πως φτάσαμε μέχρι την σημερινή εικόνα που επικρατεί στους δήμους της Ελλάδας; Μήπως πριν αρχίσουμε άλλη μια διαμάxη στα social media σχετικά με το ποιος φέρει την ευθύνη για την επικρατούσα κατάσταση να γνωρίζουμε ποια ακριβώς είναι τα αιτήματα των εργαζομένων και ποιες οι προτεινόμενες λύσεις από την πλευρά της κυβέρνησης;

Ας δούμε τι έχει συμβεί μέχρι σήμερα.

Το αίτημα της ΠΟΕ – ΟΤΑ είναι η άμεση μετατροπή των συμβάσεων ορισμένων χρόνου σε συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου των εργαζομένων που απασχολούνται στις υπηρεσίες κι έχουν πάρει παρατάσεις, των εργαζομένων που προσλήφθηκαν από τους προσωρινούς πίνακες διαγωνισμών του ΑΣΕΠ, των εργαζομένων σε κοινωνικά προγράμματα, των εργαζομένων που απασχολούνται με προγράμματα ΕΣΠΑ στους παιδικούς σταθμούς. Οι εργαζόμενοι ΟΤΑ διεκδικούν την κατάργηση όλων των ελαστικών σχέσεων εργασίας και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που θα καλύπτουν όλες τις ανάγκες των υπηρεσιών των δήμων, την κατάργηση του άρθρου που δίνει το δικαίωμα στις δημοτικές αρχές να εκχωρούν την αρμοδιότητα της υπηρεσίας καθαριότητας σε ιδιώτες. Παράλληλα, ζητούν να μην υπάρξει καμία περικοπή ή μείωση του επιδόματος «Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας», καθώς και ίσες χρηματικές απολαβές για όλους ανεξαρτήτου σχέσης εργασίας και φορέα απασχόλησης.

Από την πλευρά του Υπουργείου Εσωτερικών, ο Πάνος Σκουρλέτης κατέθεσε στη βουλή τη νομοτεχνική βελτίωση στην τροπολογία, που αφορά στην απάλειψη του ορίου ηλικίας στους επικείμενους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη μόνιμων στον τομέα καθαριότητας των δήμων. Η τροπολογία προβλέπει πως οι σημερινοί συμβασιούχοι παραμένουν στις θέσεις τους μέσω νέων συμβάσεων έως την δημοσίευση των προσωρινών πινάκων των διαγωνισμών του ΑΣΕΠ (το αργότερο έως τον Μάρτιο του 2018). Παράλληλα, προβλέπει την μοριοδότηση με 17 μονάδες ανά μήνα και έως 24 μήνες προϋπηρεσίας σε ανταποδοτικές υπηρεσίες ΟΤΑ ή Νομικών Προσώπων τους.

«Υπέρ» της τροπολογίας ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ,
«Κατά» ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, ΚΚΕ και Ποτάμι και «Παρών» η Χρυσή Αυγή και η Ένωση Κεντρώων.

Η τροπολογία αυτή δίνει στους δήμους τη δυνατότητα άμεσης πρόσληψης μόνιμου προσωπικού στον τομέα καθαριότητας, ωστόσο οι θέσεις που έχουν προκηρυχθεί μέσω ΑΣΕΠ είναι 2.500 θέσεις ενώ σύμφωνα με το Υπουργείο συνολικά οι συμβασιούχοι φτάνουν τους 6.183.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας διέταξε προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διαπιστώσει αν διαπράττονται αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα από τη συνεχιζόμενη απεργία στο χώρο της καθαριότητας. Στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας που διατάχθηκε, εισαγγελέας θα διερευνήσει εάν και ποια αδικήματα διαπράττονται, καλώντας μάρτυρες.

Ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με εκπροσώπους της ΠΟΕ-ΟΤΑ για το ζήτημα των συμβασιούχων καταθέτοντας μια πρόταση τεσσάρων σημείων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση από το γραφείο τύπου του Πρωθυπουργού η πρόταση στο πλαίσιο της τροπολογίας που έχει κατατεθεί βελτιώνει τους οι όρους για τη συμμετοχή των συμβασιούχων εργαζομένων στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με την πλήρη απαλοιφή του ηλικιακού ορίου. Παράλληλα, οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι θα μοριοδοτηθούν, σύμφωνα και με όσα προβλέπει η τροπολογία, ενώ άμεση αναμένεται η σύναψη των νέων συμβάσεων για τη συνέχιση της εργασίας τους. Οι περίπου 2.500 θέσεις μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα αποτελούν τη βάση εκκίνησης, καθώς οι πραγματικές ανάγκες των δήμων σε προσωπικό καθαριότητας είναι πολύ μεγαλύτερες. Επίσης, θέση της κυβέρνησης είναι ότι η αποκομιδή των απορριμμάτων πρέπει να γίνεται με ίδια μέσα των δήμων και όχι από ιδιώτες εργολάβους.

Η ανακοίνωση της ΝΔ σχετικά με τις διεκδικήσεις των εργαζομένων και την στάση της κυβέρνησης ήταν η εξής: «Η Κυβέρνηση δεν νοιάζεται για την κοινωνία, αλλά για την εκλογική της πελατεία. Ακόμα και τώρα, παρά την χαοτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Ακροβατεί με μια νέα νομοθετική πρωτοβουλία, η οποία έχει προφανή νομικά και συνταγματικά προβλήματα. Προσπαθεί απλά να κερδίσει χρόνο, υπόσχεται νέες ανανεώσεις συμβάσεων και φωτογραφικές μονιμοποιήσεις μόνο και μόνο για να δείξει επικοινωνιακά πως επιδιώκει να λύσει το πρόβλημα. Η Νέα Δημοκρατία έχει καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση. Δίκαιη και έντιμη απέναντι στους συμβασιούχους που πρέπει να πληρωθούν τα δεδουλευμένα, γνωρίζοντας ότι δεν μπορούν να μονιμοποιηθούν. Καινοτόμα και οικονομικά βιώσιμη γιατί ανοίγει το δρόμο σε εναλλακτικές και πιο οικονομικές μορφές παροχής υπηρεσιών μέσω της σύμπραξης με ιδιωτικούς φορείς».

Έπειτα από την συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι των συμβασιούχων με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου την Τρίτη 27/6 και μετά από μια πολύωρη σύσκεψη η εκτελεστική επιτροπή της ΠΟΕ – ΟΤΑ αποφάσισε να συνεχίσει το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων μέχρι την Πέμπτη29/6  όταν και θα συνεδριάσει εκ νέου.

Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, Νίκος Τράκας δήλωσε πως «οι βελτιωμένες προτάσεις δεν λύνουν το πρόβλημα. Θα υπάρχουν χιλιάδες απολύσεις συμβασιούχων. Συνεχίζουμε μέχρι Πέμπτη οπότε και θα συνεδριάσουμε μετά το συλλαλητήριο. Δίνουμε τη μάχη για την υιοθέτηση της δικής μας πρότασης».

Ο πρόεδρος της της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), Γιώργος Πατούλης αναφέρει σε δήλωση του: «Η κατάσταση στις πόλεις μας είναι πλέον ανυπόφορη. Δεν αξίζει ούτε στους Έλληνες πολίτες, ούτε στη χώρα μας αυτή η τριτοκοσμική εικόνα. Για την Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί προτεραιότητα η διασφάλιση της δημόσιας υγείας και της ποιότητας της ζωής των πολιτών. Δεν υπάρχει το παραμικρό περιθώριο εφησυχασμού. Οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν σε συνδυασμό με τους τόνους σκουπιδιών που έχουν συσσωρευτεί στους δρόμους, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη λήξης των κινητοποιήσεων των εργαζομένων και άμεσης αποκομιδής των απορριμμάτων από τους δρόμους. Σεβόμαστε τον αγώνα των συμβασιούχων καθαριότητας, όμως με τη δημόσια υγεία δεν επιτρέπεται να παίζει κανείς. Αυτή τη δύσκολη ώρα με τις υψηλές θερμοκρασίες δεν πρέπει οι πολίτες να συνεχίζουν να πληρώσουν τα λάθη της κυβέρνησης. Οι εργαζόμενοι πρέπει να αποδείξουν ότι είναι περισσότερο υπεύθυνοι από την νομοθετική εξουσία. Οι πόλεις πρέπει να καθαριστούν αμέσως».

Τέλος, ο δήμος Ρόδου ανέδειξε πρόσφατα τον ιδιώτη που θα αναλάβει το έργο της αποκομιδής των απορριμμάτων στο νησί της έπειτα από μια διαδικασία διαγωνισμού που έχει ξεκινήσει ήδη έναν χρόνο. Εν μέσω κινητοποιήσεων, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης υπέγραψε την απόφαση για ανάθεση σε ιδιώτη της αποκομιδής των απορριμμάτων. Όπως δήλωσε ο Γιάννης Μπουτάρης «θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν αναλαμβάνει μόνιμα ο ιδιώτης τα σκουπίδια στη Θεσσαλονίκη. Θα χρειαστεί σε αυτή τη φάση, με δικά του απορριμματοφόρα, για συγκεκριμένο όγκο σκουπιδιών». Σε ερώτηση για το πώς θα αντιδράσει αν τον εμποδίσουν οι εργαζόμενοι απάντησε: «Γι’ αυτό υπάρχει και η Αστυνομία».

POP TODAY
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2019 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.