Καταπιάνεται με πολλά όργανα και στη μουσική του κανείς θα ακούσει από funk μέχρι soul και blues περάσματα αλλά και πατήματα στον alternative και πιο pop ήχο. Mε την πιο πρόσφατη μπάντα του, την Ping Pong Orchestra με τους οποίους και επιστρέφει στην Αθήνα την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου στη σκηνή του ΙΛΙΟΝ Plus, έχει κυκλοφορήσει 12 δίσκους. Και σαν να μην έφτανε αυτό, ο προερχόμενος από το Κάνσας αλλά με έδρα το Λονδίνο, Shawn Lee, έχει ντύσει μουσικά ταινίες και video games μεταξύ άλλων ενώ, όπως λέει στην Popaganda, θα ήθελε πολύ να γράψει κάποια στιγμή μουσική για animation. 

https://www.youtube.com/watch?v=3pHQuCezmLE

Πόσο διαφορετική είναι η προσέγγιση σου όταν γράφεις μουσική για ταινίες σε σχέση με τους δίσκους σου; Το να γράφεις μουσική για τέτοια μέσα είναι κάτι τελείως διαφορετικό. Η μουσική πρέπει να μείνει εκτός διαλόγου και ο πρωταρχικός της ρόλος είναι να δημιουργεί τη σωστή ατμόσφαιρα και ενέργεια. Είναι πολύ ενδιαφέρουσα διαδικασία. Υπάρχουν πολλές δυνατότητες αλλά συγχρόνως πολλοί παράγοντες να ληφθούν υπ’ όψη. Επίσης, έχεις πολλούς ανθρώπους να σου λένε τι θέλουν: υπεύθυνους, σκηνοθέτες, μοντέρ, κλπ. Οπότε πρέπει να είσαι ικανός να επικοινωνήσεις, να είσαι ευέλικτος και να ξέρεις πότε να διεκδικήσεις αυτό που θεωρείς σωστό. Για να είμαι ειλικρινής, αυτό είναι το πιο δύσκολο κομμάτι και όχι το να γράψεις τη μουσική.

Έχεις επισκεφθεί ξανά την Ελλάδα κι όχι μόνο την Αθήνα. Τι σου άρεσε περισσότερο και γιατί; Καταρχάς πρέπει να πω ότι αγαπώ την Ελλάδα, οι άνθρωποι είναι πραγματικά ζεστοί. Φοβερό πνεύμα. Πέρασα πολύ ωραία την τελευταία φορά που έπαιξα, η Αθήνα ήταν ένα από τα highlight μου. Μαγευτική βραδιά. Έχω έρθει επίσης διακοπές στην Ελλάδα μερικές φορές και ήταν φοβερά. Τελευταία φορά πήγα στην Κέρκυρα με την οικογένειά μου, ήταν πολύ όμορφα. Ανυπομονώ για τους όμορφους ανθρώπους της Αθήνας!

Παίζεις πολλά όργανα. Ποιό είναι το αγαπημένο σου ηχητικά και ποιό προτιμάς να παίζεις; Αγαπώ τον ήχο των drums αλλά δεν προτιμώ να τα παίζω. Τα τελευταία δέκα χρόνια προτιμώ να παίζω μπάσο. Καταλαμβάνει έναν πολύ cool χώρο, δρασκελίζοντας μεταξύ μελωδίας και ρυθμού.

Υπάρχει κάποιο όργανο που θα ήθελες να παίζεις αλλά δεν ξέρεις; Ευχόμαι να ήμουν καλύτερος στα πλήκτρα. Αλλά απολαμβάνω κιόλας να είμαι κακός σε αυτά! Έχω μία πολύ παιδιάστικη τεχνική αλλά οι ιδέες μου είναι πολύ πιο προχωρημένες από την ευχέρειά μου στα μαύρα κι άσπρα πλήκτρα.

Πώς προέκυψε η συνεργασία σου με τον ΑΜ; Με προσέγγισε πριν πολλά χρόνια μέσω του MySpace. Γίναμε διαδικτυακοί φίλοι και τελικά συναντηθήκαμε στο Λονδίνο και το Λος Άντζελες. Συνοδεύσαμε ο ένας την μπάντα του άλλου κάποιες φορές. Μετά από αυτό είπα: «Ξέρεις, πρέπει να κάνουμε έναν δίσκο μαζί». Και αυτό συνέβη τρεις φορές!

Είσαι πολύ ενεργός και πολυπράγμων μουσικά. Υπάρχει κάτι που θα ήθελες να κάνεις στο μέλλον αλλά για κάποιο λόγο δεν έχει γίνει ακόμα; Υπάρχουν άπειρα πράγματα που θα ήθελα να κάνω και πολλοί μουσικοί με τους οποίους θα ήθελα να συνεργαστώ. Θα ήθελα να γράψω μουσική για animation και θα ήθελα να κάνω μερικά shows στις ΗΠΑ με τους Young Gun Silver Fox.

Τι να αναμένουμε από την εμφάνιση των Shawn Lee’s Ping Pong Orchestra στην Αθήνα; Θα παίξω κάποια κομμάτια για πρώτη φορά στην Αθήνα, όπως και μία ευρεία γκάμα κομματιών από τον κατάλογό μου. Ακόμη, ο David Page θα βρίσκεται στο μπάσο, με τον οποίο παίζουμε μαζί στους Young Gun Silver Fox, Jonathan Jeremiah και τους The Soho Radio Allstars.

https://www.youtube.com/watch?v=0W7jU-XaI94

Ο Shawn Lee και η Ping Pong Orchestra του θα εμφανιστούν στο ΙΛΙΟΝ Plus την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου. Την βραδιά θα ανοίξουν οι Wolfy Funk Project ενώ το έδαφος θα προετοιμάσει ο Alex Flexible Sounds αναλαμβάνοντας τα decks. Τα εισιτήρια κοστίζουν 14 ευρώ στην προπώληση και 16 στο ταμείο. Να είστε εκεί στις 21:30.