Το φεστιβάλ – θεσμός στην ελληνική γαστρονομία ανοίγει για μια ακόμη φορά τα φτερά του σε ένα ταξίδι διαφορετικό από τα προηγούμενα. Το όραμα του Sani Gourmet 2016 να αναδείξει τη γαστρονομία στην πραγματική της διάσταση, δηλαδή ως αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού, οδήγησε φέτος τους διοργανωτές να αναζητήσουν τους λαμπερούς πρωταγωνιστές της κουζίνας του μέλλοντος. Στα βραβευμένα εστιατόρια του Sani Resort θα βρεθούν, δίνοντας ουσιαστικά το σήμα της έναρξης του καλοκαιριού, οκτώ νέοι αναγνωρισμένοι chef- κάποιοι βραβευμένοι με το πρώτο τους αστέρι Michelin και άλλοι στην αναμονή για να το κερδίσουν.

Την παράσταση από τις 20/05/2016 έως τις 24/05/2016 ετοιμάζονται να κλέψουν ο Mauricio Giovanini με τις αργεντίνικες ρίζες και πεδίο δράσης την Ισπανία, ο Γερμανός Jan Hoffmann, ο Αυστριακός Klemens Schraml, οι Ιταλοί Oliver Piras και Alessandra del Favero, ο Yorick Tièche από τη Γαλλία, ο Stephen Toman από τη Βόρεια Ιρλανδία και οι Έλληνες, Σωτήρης Κοντιζάς και Αλέξανδρος Τσιοτίνης.  

Ο βραβευμένος to 2016 με αστέρι Michelen Mauricio Giovanini με καταγωγή από την Κόρδοβα της Αργεντινής είναι αυτός που έφερε στην Ευρώπη τη ζωηρή φαντασία της Νοτιοαμερικάνικης κουζίνας. Μαζί με τη σύζυγό του, Pia Ninci (maitre d ‘), μετακόμισαν στην Ισπανία το 2002, και άνοιξαν το εστιατόριο Messina στη Μάλαγα το 2003. Το 2016 ο chef κέρδισε το πρώτο του αστέρι Michelin, αφού είχε προηγηθεί μια σειρά από διακρίσεις για τον ίδιο και το εστιατόριό του, όπως το βραβείο του «Καλύτερου Εστιατορίου στη Μάλαγα» από το Βασιλικό Οργανισμό Γαστρονομίας της Μάλαγα (Royal Gastronomic Malaga´s Association), από τον οποίο αργότερα ο Giovanini βραβεύτηκε και ως «Ο Καλύτερος Chef». Το 2014, η εφημερίδα ABC της Ισπανίας χαρακτήρισε τη Messina ως το «Καλύτερο Eστιατόριο Δημιουργικής Κουζίνας στην Ισπανία», ενώ αργότερα κατέκτησε το «1 Sol Repsol» από τον Οδηγό Michelin.

Mauricio Giovanini 2

Mauricio Giovanini

Σεβίτσε

Σεβίτσε

 Ο chef Jan Hoffmann, εκπρόσωπος αυτού που θα ονομάζαμε «ζωηρή κουζίνα», κατέκτησε επίσης ένα αστέρι Michelen πέρυσι (στο εστιατόριο Seven Swans, στη Φρανκφούρτη, στο οποίο εργάζεται ως επικεφαλής chef από το 2014). Έχει εργαστεί ως chef στα εστιατόρια Riz και Chalet 18, στη Φρανκφούρτη, ως sous chef στο Villa Merton, επίσης στη Φρανκφούρτη, ενώ έχει συνεργαστεί με τον τρεις φορές βραβευμένο με αστέρι Michelin Juan Amador αλλά και τον Christian Jürgens, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί ως ένας από τους καλύτερους chef παγκοσμίως. Το στυλ του Hoffmann χαρακτηρίζεται από ευρηματικότητα και φρεσκάδα. Η μαγειρική του ξεχωρίζει οπτικά και γευστικά και ακτινοβολεί χαρά και ενέργεια, ενώ φημίζεται για την πλούσια χρήση αρωματικών και βοτάνων στις συνταγές του.

IMG_2493

Jan Hoffmann

Συναισθηματική κουζίνα έρχεται να δημιουργήσει ο Klemens Schraml και πιο συγκεκριμένα ένα μενού που γεφυρώνει την αλπική κουζίνα με τις γεύσεις της θάλασσας. Για εκείνον σημαντικά είναι τόσο τα συστατικά, όσο και το συνολικότερο περιβάλλον του τόπου όπου ζει και εργάζεται, καθώς τον εμπνέουν να δημιουργήσει ξεχωριστές γεύσεις. Έχει συνεργαστεί με μεγάλα ονόματα όπως ο Joachim Wissler, chef του εστιατορίου Vendome στη Γερμανία, o Thorsten Probost, chef του εστιατορίου του Burg Vital Resort στην Αυστρία, ο Sven Elverfeld, chef του εστιατορίου Aqua στη Γερμανία και o Markus Lindner, chef του εστιατορίου Mesa στη Ζυρίχη και του εστιατορίου Alpina στις Άλπεις. Τα τελευταία έξι χρόνια έχει ειδικευτεί στην αλπική κουζίνα, ένα είδος που συνδυάζει την εντοπιότητα, την οικολογία και την έξυπνη χρήση των συστατικών, σ’ ένα ευρηματικό γαστριμαργικό παιχνίδι.

1

Klemens Schraml

Hummer mit Roten Nouancen-Artischoke

Η Ιταλία δίνει το παρόν με τις συμμετοχές του Oliver Piras και της Alessandra del Favero. Μετά από δύο υψηλού κύρους μαθητείες στο Celler de Can Roca στη Χιρόνα και στο Noma στην Κοπεγχάγη, ο Oliver Piras εργάστηκε ως chef στο ξενοδοχείο Rosapetra Spa e Resort στην Cortina d’Ampezzo και στη συνέχεια στο εστιατόριο Aga, στο San Vito di Cadore, δημιουργώντας αριστοτεχνικά πιάτα διεθνούς αναγνώρισης. Εμπνευσμένος από τις βόρειο ευρωπαϊκές επιρροές του, ο Piras αναδεικνύει τα συστατικά, συνδυάζοντας αρμονικά τους το όξινο και το πικρό. Πρόκειται για μια επίδειξη δεξιοτεχνίας η οποία αναγνωρίζεται από τους αυστηρότερους στον κλάδο. Του έχουν ήδη απονεμηθεί δύο “Πιρούνια” από τον οδηγό ιταλικών εστιατορίων Gambero Rosso 2016, προσφάτως ένα αστέρι Michelin, καθώς και ο τίτλος του Ανερχόμενου Chef του Luigi Cremona.Η Alessandra del Favero, από την άλλη, πήρε το βάπτισμα του πυρός στο οικογενειακό εστιατόριο. Στη συνέχεια  έκανε μια σύντομη συνεργασία με το Da Vittorio στο Brusaporto που ήταν η αφορμή για να διασταυρωθεί η πορεία της με εκείνη του Oliver Piras.Το δίδυμο φιλοδοξεί να συνθέσει πιάτα που θα μείνουν αξέχαστα, προτείνοντας μια κουζίνα εμπνευσμένη από την περιοχή τους, ρυθμική, τολμηρή και γεμάτη αντιθέσεις. 

Oliver Piras

Oliver Piras

00357 AGA

Μεσογειακό άρωμα έρχεται να δώσει ο chef Yoric Tièche. Eδώ και δέκα χρόνια επιδεικνύει μια εξαιρετική πορεία στο χώρο της γαστρονομίας, έχοντας ανοίξει πολλά εστιατόρια και έχοντας εκδώσει αρκετά σχετικά βιβλία. Φέτος κατέκτησε το πρώτο του αστέρι Michelin, ενώ τιμήθηκε και με το Best Chef of Tomorrow στα Βραβεία Gault & Millau 2016. Το 2014 είχε κατακτήσει τον τίτλο του Maître στο Bistrot Terrasse, το εστιατόριο του Hotel Juana στην Αντίμπ. Την ίδια χρονιά εξύψωσε την κουζίνα του εστιατόριου La Passagère με το μενού του “Grand Bleu”, εμπνευσμένο από τη Μεσόγειο, που περιλάμβανε αποκλειστικά ντόπια ψάρια και θαλασσινά. Aπό το 2013 είναι επικεφαλής chef των ξενοδοχείων Belles Rives στην Κυανή Ακτή. Oρόσημο στην καριέρα του στάθηκε η συνεργασία του με τον chef Yannick Alleno, που ξεκίνησε το 2005. Πλέον, έχοντας ταξιδέψει σε όλη την Ασία αλλά και στο Μαρόκο, έχει καταφέρει να δημιουργήσει μια ξεχωριστή κουζίνα. Συνεργάστηκε στενά επίσης με τον Alain Llorca στο Negresco στη Νίκαια, εστιατόριο με επίκεντρο τη μεσογειακή κουζίνα. Τέλος, το ταξίδι του τον οδήγησε στο Παρίσι και στο εστιατόριο Taillevent, όπου μαζί με τον Alain Soliveres ανακάλυψε την κουζίνα “Classic Bourgeois”. Τι περιμένει το κοινό από αυτόν; Μα τι άλλο από να τον δει να αναπτύσσει δημιουργικά τις γευστικές μνήμες του, χρησιμοποιώντας το παιδικό πάθος σε συνδυασμό με την  ενήλικη φαντασία.

Yoric Tièche

Yoric Tièche

Asparagus salad with black olive

Ο Stephen Toman, είναι ο ιδιοκτήτης και επικεφαλής chef του εστιατορίου ΟΧ στο Μπέλφαστ, το οποίο βραβεύτηκε μ’ ένα αστέρι Michelin το 2016 και χαρακτηρίστηκε ως το πιο δημοφιλές εστιατόριο της Δυτικής Ευρώπης από τον οδηγό «The World’s 50 Best Restaurants». Καταγόμενος από το Μπέλφαστ, ο Toman πέρασε πολλά χρόνια ταξιδεύοντας στην Αμερική και το Παρίσι, αποκτώντας εμπειρία σε κουζίνες παγκόσμιας κλάσης. Στην κουζίνα του επικεντρώνεται στα εποχικά προϊόντα, αφήνοντας τη φύση να τον καθοδηγήσει στη διαμόρφωση των μενού του. Λατρεύει τις καθαρές γεύσεις και είναι γνωστό πως αν και η γιαγιά του τον ενέπνευσε ν’ ασχοληθεί με τη μαγειρική, τώρα πια τον καθοδηγεί η φύση. 

20130522_EHP_4481

Stephen Toman

20130522_EHP_4417

Ανερχόμενος και πολλά υποσχόμενος ο Σωτήρης Κοντιζάς έρχεται να γεφυρώσει γευστικά την Άπω Ανατολή με τη Μεσόγειο. Με επιρροές που τις οφείλει στη Γιαπωνέζα μητέρα του  ο Σωτήρης Κοντιζάς δούλεψε στο πλευρό του Χριστόφορου Πέσκια, του μέντορά του, με τον οποίο συνεργάστηκε σταθερά όλο αυτό το διάστημα, ξεκινώντας από το εστιατόριο 48, καθοριστική εμπειρία για το μέλλον του. Μετά από ένα διετές διάλειμμα ως Chef de Partie στο Nobu Matsuhisa Athens (2008-2010), όπου μυήθηκε σε όλο το εύρος των δραστηριοτήτων μιας κουζίνας, επέστρεψε στον Χριστόφορο Πέσκια, ως Chef de Cuisine στο εστιατόριο Π–ΒΟΧ, μέχρι το Νοέμβριο του 2014. Ακολούθησε μια γεμάτη εμπειρίες χρονιά, με μαθητεία στα εστιατόρια Geranium και Studio στην Κοπεγχάγη και The Ledbury στο Λονδίνο, σκαλοπάτι απαραίτητο για το επόμενο βήμα του ως Head Chef στο αθηναϊκό εστιατόριο Nolan. Εκεί, για πρώτη φορά επικεφαλής της κουζίνας, παρουσιάζει ένα μενού βασισμένο στα ντόπια προϊόντα και το δημιουργικό γεφύρωμα των γεύσεων της Άπω Ανατολής με την ελληνική παράδοση.

 Σωτήρης Κοντιζάς

Σωτήρης Κοντιζάς

_MG_0706

Χρώματα, αρώματα και γεύσεις του κόσμου, μέσα από  πιάτα που συνδυάζουν τον εξωτισμό με τα ελληνικά προϊόντα υπόσχεται ένας από τους πλέον ταλαντούχους και δημιουργικούς Έλληνες chef, ο Αλέξανδρος Τσιοτίνης. Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του στο πλάι του Γιάννη Μπαξεβάνη, στο εστιατόριο της Κηφισιάς Beau Brummel. Αυτή όμως ήταν μόνο η αρχή ενός μεγάλου γευστικού ταξιδιού, αφού η επόμενη μέρα τον βρήκε στη Γαλλία, αρχικά στο Institut Paul Bocuse της Λυών και στη συνέχεια στο Παρίσι, στην Ecole Superieure de Cuisine Francaise – Ferrandi. Με τέτοιες σπουδές δε δυσκολεύτηκε να βρει δουλειά σε βραβευμένα εστιατόρια της γαλλικής Πρωτεύουσας, όπως το Arpege του Alain Passard (3* Michelin) και το εστιατόριο της Helenne Darroze (2* Michelin). Ακολούθησε ένα πέρασμα από την αθηναϊκή Σπονδή, για έναν περίπου χρόνο, για να επιστρέψει στη Γαλλία και στο  εστιατόριο Εpicurean του Eric Frechon (3* Michelin). Εκεί ήταν που τον προσέγγισε ο επιχειρηματίας Βασίλης Ζαχαράκης, δίνοντάς του την ευκαιρία ν’ αναλάβει επικεφαλής στο εστιατόριο Το Περιβόλι, στη Σαντορίνη, όπου και ξεκίνησε να αποκρυσταλλώνει τη δική του αντίληψη γύρω από την ελληνική κουζίνα, σε συνδυασμό με τα τοπικά προϊόντα. Το 2010 είχε την ευκαιρία να εργαστεί στο περίφημο Noma, στην Κοπεγχάγη, κατόπιν στο παγκοσμίου φήμης L’Astrance του Pascal Barbot και αργότερα στο ξενοδοχείο Elounda Peninsula, όπου επί τρία χρόνια ήταν επικεφαλής της κουζίνας του εστιατορίου Καλυψώ, κερδίζοντας μάλιστα τρεις φορές Χρυσό Σκούφο. Σήμερα, εκτός από chef είναι και ιδιοκτήτης του εστιατορίου CTC, στην οδό Διοχάρους, πίσω από το ξενοδοχείο Hilton, όπου μυεί τους Αθηναίους σε όμορφα γαστρονομικά ταξίδια μέσα από τα δύο degustation μενού του.

Αλέξανδρος Τσιοτίνης

Αλέξανδρος Τσιοτίνης

drz-ctc_Q1A5465

Οι σεφ θα βάλουν τη φαντασία τους σε εφαρμογή και θα καταθέσουν τις εμπνεύσεις τους, δίνοντας έμφαση στην κουζίνα που τους εμπνέει και τους οδηγεί σε ένα λαμπρό μέλλον. Εμείς, από την πλευρά μας, να ευχηθούμε δύο πράγματα. Πρώτον, το Sani Gourmet να ξεπεράσει σε επιτυχία κάθε προηγούμενη χρονιά επιβεβαιώνοντας τον σημαντικό ρόλο της γαστρονομίας ως μέσο έκφρασης της επικοινωνίας, της κοινωνικότητας και του πολιτισμού. Δεύτερον, τα αστέρια – chef που έχει ανακαλύψει και θα μας παρουσιάσει, να αφήσουν τη δική τους παρακαταθήκη όχι μόνο στην ελληνική, μα και στη διεθνή σκηνή. Σε κάθε περίπτωση, τα πιο αισιόδοξα γαστρονομικά νέα έρχονται αυτή την άνοιξη από τη Χαλκιδική. Κι αυτό είναι βέβαιο.

20/05/2016 – 24/05/2016, Sani Resort, Χαλκιδική, www.sanigourmet.gr