ΡΕΠΟΡΤΑΖΠρόσφυγες ξεκίνησαν απεργία πείνας στην πλατεία Συντάγματος

Πρόσφυγες ξεκίνησαν απεργία πείνας στην πλατεία Συντάγματος

Οι 14 απεργοί πείνας απαιτούν οικογενειακή επανένωση.
Φωτογραφίες: Παναγιώτης Τζάμαρος / FOSPHOTOS
πρόσφυγες απεργία πείνας

Καθώς ο χειμώνας ξεκινάει, 14 πρόσφυγες πέρασαν την πιο κρύα νύχτα μέχρι τώρα σε σκηνές απέναντι από τη Βουλή στην πλατεία Συντάγματος. Οι πρόσφυγες – επτά γυναίκες και επτά άνδρες – άρχισαν απεργία πείνας  ζητώντας  οικογενειακή επανένωση στη Γερμανία. Σε συνέντευξη τύπου δήλωσαν πως «θα μείνουμε εδώ μέχρι να βρεθεί μια λύση, ή θα πεθάνουμε».

πρόσφυγες απεργία πείνας

Αν και η πολιτική ασύλου της Ε.Ε. καθορίζει την μέγιστη περίοδο αναμονής στους 6 μήνες για τους πρόσφυγες που έχει εγκριθεί το αίτημα τους για οικογενειακή επανένωση, πέρυσι, λιγότερο από 25% των αιτημάτων  επιλύθηκαν. Οι 14 απεργοί πείνας που έχουν κατασκηνώσει στο Σύνταγμα αντιπροσωπεύουν πάνω από 4000 πρόσφυγες που περιμένουν να επανενωθούν με τις οικογένειές τους για πάνω από έξι μήνες. Ο Farwaz, πρόσφυγας από την Συρία, δήλωσε σήμερα το πρωί: «Δεν υπάρχει λόγος να είμαστε στην Ελλάδα. Δεν θέλουμε να μείνουμε πια εδώ[…] Θέλουμε να είμαστε μαζί με τις οικογένειές μας. Η λύση υπάρχει και εναπόκειται στην κυβέρνηση να την εφαρμόσει».

Ένας από τους απεργούς πείνας, μια μητέρα τεσσάρων μικρών παιδιών, περιμένει στην Ελλάδα για δύο χρόνια μέχρι να πάει στον σύζυγό της στη Γερμανία. Σύμφωνα με όσα μας είπε, «Είμαστε άνθρωποι που έφυγαν από τη Συρία λόγω των βομβαρδισμών και του πολέμου. Είμαστε τώρα εδώ και θα θέσουμε εκ νέου τη ζωή μας σε κίνδυνο μέχρι να γίνουν αποδεκτά τα αιτήματά μας. Έλαβα την αποδοχή μου για την οικογενειακή επανένωση τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους. Σε όλους όσους απευθύνθηκα στην ελληνική υπηρεσία ασύλου μου είπαν ότι είναι λάθος της Γερμανίας που δεν έχω φύγει ακόμα. Αλλά δεν υπάρχει λύση. Τίποτα δεν κινείται. Έχουμε γίνει αποδεκτοί εκεί και πρέπει να φύγουμε. Θα μείνουμε εδώ [στο Σύνταγμα] μέχρι να φύγουμε από την Ελλάδα ».

πρόσφυγες απεργία πείνας

Ο υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μουζάλας αντέκρουσε τους ισχυρισμούς ότι η Ελλάδα και η Γερμανία έκαναν μια συμφωνία κάτω από το τραπέζι για να επιβραδύνουν το ποσοστό οικογενειακών επανενώσεων. Ο Μουζάλας, ο οποίος πρόσφατα δήλωσε υποψήφιος από την Ελληνική Κυβέρνηση για τη θέση του Επιτρόπου της Ε.Ε. για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, δήλωσε την Τετάρτη: «Αυτό που έχουμε καταφέρει να κάνουμε στην οικογενειακή επανένωση είναι να έχουμε αύξηση περίπου 27% φέτος σε σύγκριση με πέρυσι, αν και είμαστε κατηγορούμενοι για μείωση και πως διαπραγματευόμαστε για την περικοπή της». Αρνήθηκε επίσης ότι οι πρόσφυγες πρέπει να πληρώσουν για τις δικές τους πτήσεις στη Γερμανία.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Γιάννης Μουζάλας αλλά και ο Αλέξης Τσίπρας δέχθηκαν έντονη κριτική από την ομάδα «53+» του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία κατηγόρησε τον Μουζάλα για κακή διαχείριση κεφαλαίων, πως παρέλειψε να παράσχει επαρκή στέγαση στους πρόσφύγες και κακώς υποστήριξε τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. Ωστόσο, την Τετάρτη, ο Μουζάλας επανέλαβε τη δέσμευσή του να απελάσει πρόσφυγες στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Η επιθυμία του να «δούμε περισσότερες απελάσεις» μεταναστών στην Τουρκία θα αντιμετωπίσει την αντίθεση των δικτύων αλληλεγγύης των προσφύγων.

πρόσφυγες απεργία πείνας

Η απεργία υποστηρίζεται από άλλους πρόσφυγες,  αριστερές και αναρχικές συμμαχικές ομάδες από όλη την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων η Αντιεξουσιαστική Κίνηση Αθήνας, η Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία Ροσινάντε η Αριστερή Ενότητα, το Δίκτυο κοινωνικής στήριξης για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, το κοινωνικό κέντρο Nosotros, το ΚΕΕΡΦΑ, το Κυριακάτικο σχολείο Μεταναστών, τον Συντονισμό ΣΥΠΡΟΜΕ για τους Πρόσφυγες και τους Μετανάστες, και την δομή αλληλεγγύης City Plaza. Οι απεργοί στο Σύνταγμα εκφράζουν επίσης την αλληλεγγύη τους με μια ομάδα απεργών πείνας στη Λέσβο.

Οι δημοσιογράφοι και οι αλληλέγγυοι που συμμετείχαν στη συνέντευξη τύπου της Πέμπτης προσκλήθηκαν σε ένα γλέντι με τα παιδιά των προσφύγων το Σάββατο (4/11) στο Σύνταγμα και σε μια διαδήλωση για τα δικαιώματα των προσφύγων που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Τετάρτη (8/11) στην Αθήνα και στο Βερολίνο.

ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΣΤΟ INBOX ΣΟΥ
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.