lepen

Το ακροδεξιό γαλλικό κόμμα Front National (Εθνικό Μέτωπο) της Marine Le Pen έχει το προβάδισμα στις ευρω-κάλπες και όπως σημείωσε και η Υπουργός Οικολογίας της Γαλλίας, Ségolène Royal, το φαινόμενο Le Pen έχει προκαλέσει «παγκόσμιο σοκ». Μολοταύτα, η γαλλική Le Monde δεν έδειξε να σοκάρεται ιδιαίτερα, εφόσον οι δημοσκόποι ανέμεναν αυτή την απότομη άνοδο, που έριξε το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS-PRG) του Francois Ηοlande στην τρίτη θέση, κάτω από το 15%. Το κόμμα του Sarkozi (UMP) έρχεται στη δεύτερη θέση με ποσοστό περίπου 20.2%.

Το ποσοστό της Le Pen, που από το 2011 ηγείται ενός κόμματος που δεν συγκέντρωνε στην Ευρωβουλή παραπάνω από το 10%, φέτος έφτασε στο 25%. Κατ’ ουσίαν το ευρωσκεπτισκιστικό μόρφωμα είδε τα ποσοστά του να τετραπλασιάζονται σε σχέση με το 2009, που μετά βίας έπιασαν το 6.3%. Μιλάμε δηλαδή για το υψηλότερο ποσοστό στην ιστορία του κόμματος και φυσικά η ηγέτιδά του δεν θα έχανε την ευκαιρία να εκμεταλλευτεί τη θέση της προκειμένου να προκαλέσει, αν και οι δημοσιογράφοι έβαλαν φυσικά το χεράκι τους κι εκεί. Όταν οι επαγγελματίες του Τύπου ρώτησαν αν τίθεται ζήτημα διάλυσης της Βουλής – από τη μία λογικό, γιατί οι συσχετισμοί Κοινοβουλίου κι Ευρωβουλής μόνο συσχετιζόμενοι δεν είναι πλέον – η Marine απάντησε με στόμφο: «Τι άλλο μπορεί να κάνει ο πρόεδρος (Ηοlande) μετά από μια τέτοια απόρριψη; Τι άλλο μπορεί να κάνει πέρα από το να προσφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία, να εφαρμόσει το αναλογικό εκλογικό σύστημα ώστε να εκπροσωπείται ο κάθε Γάλλος και να οργανώσει νέες εκλογές; Είναι απαράδεκτο το κοινοβούλιο να μην είναι αντιπροσωπευτικό του γαλλικού λαού», πρόσθεσε η ίδια. Γενικώς, παρατηρείται πως τα ακροδεξιά κόμματα έχουν μια επικοινωνιακή τάση να το «γυρίζουν»ένθερμα στη δημοκρατία, όταν τα πηγαίνουν καλά (και στο φασισμό όταν τα πηγαίνουν χάλια).

Παράλληλα άρχισε να εκτοξεύει κατηγορίες για εθνικού επιπέδου νοθεία, υποστηρίζοντας ότι παρατηρήθηκε έλλειψη ψηφοδελτίων του FN σε κάποιες εκλογικές περιφέρειες. «Το υπουργείο Εσωτερικών επέλεξε να εμποδίσει τη νίκη του Εθνικού Μετώπου απλώς απαγορεύοντάς του να εκπροσωπηθεί σε κάποιες περιοχές», ανακοίνωσε το κόμμα. Εν τω μεταξύ, ο αρχηγός του κεντροδεξιού UMP, Jean-François Copé, ακολούθησε την επίσης πάγια επικοινωνιακή τακτική περί «λαϊκής οργής» και «ψήφου τιμωρού», δηλώνοντας ότι η νίκη του FΝ αποτελεί «την έκφραση ενός γιγαντιαίου θυμού απέναντι στην πολιτική που εφαρμόζει στη χώρα μας ο πρόεδρος Ηοlande». Την επόμενη Τρίτη που θα συνεδριάσει το UMP, δεν αποκλείεται κι ο ίδιος να πάρει πόδι, οπότε έσπευσε να πει την άποψή του όσο αυτή ενδιέφερε.

Το FN φαίνεται δεν εκμεταλλεύτηκε μόνο την αντιδημοτικότητα της παρούσας σοσιαλιστικής κυβέρνησης, αλλά το διχασμό της δεξιάς. Οι Γάλλοι σε γενικές γραμμές έχουν εμφανίσει ευρωσκεπτικιστικές τάσεις και έντονη δυσπιστία προς τις Βρυξέλλες, εννέα χρόνια αφότου είπαν “όχι” στο ευρωπαϊκό σύνταγμα. Το FN σχεδιάζει να συνεργαστεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το αυστριακό κόμμα FPÖ, τους Βέλγους του Vlaams Belang και τους Ολλανδούς του Geert Wilders, αλλά – προσοχή! – απορρίπτει μετά βδελυγμίας κάθε συνεργασία με τη Χρυσή Αυγή, καθότι μάλλον η Le Pen, ήτοι η προσωποποίηση της γαλλικής φινέτσας, δεν μπορεί να συγχρωτιστεί με ντεμέκ φασιστοειδή. Πάντως η άνοδος της ακροδεξιάς δεν είναι το μόνο ελληνικό φαινόμενο που παρατηρείται στη Γαλλία. Υπάρχει και η αποχή. Σύμφωνα μάλιστα με το ινστιτούτο Ifop η αποχή ανέρχεται στο 59%. Και οι Γάλλοι δημοσκόποι τα περίμεναν και χειρότερα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ