Λυδία Παπαϊωάννου

Φωτό: Panos Davios

Λυδία Παπαϊωάννου- Διευθύντρια Cosmopolitan- Public Speaker

Στον Ιορδάνη στην Πεντέλη είναι το καλύτερο σουβλάκι του κόσμου, ειλικρινά. Έχει διάφορες ταμπελες “Ιορδάνης Μακεδονία Ροτόντα”, πλαστικές καρέκλες πάνω σε χαλίκια και πάνω απ’ όλα: έχει σουβλάκια πάνω σε κρεμμύδια στη λαδόκολα. Παραδόξως, πιο νόστιμα θαλασσινά και από τις παραθαλάσσιες ταβέρνες έχει πιστεύω το Μελάνι στην Πλατεία Βριλησσίων. Έχει καλαμάρι ψητό που θα σε κάνει να δακρύσεις και ψάρι σεβίτσε με πορτοκάλι. Και χταποδάκι καραμελωμένο. Στην Πλατεία στο Πάτημα Βριλησσίων έχει μια ταβέρνα που όπως οι άλλες. Έχει όμως το καλύτερο μπιφτέκι που έχω φάει ποτέ- θα το πω: είναι καλύτερο από της μαμάς μου (μαμά, σόρι). Για thai πάντως, που μου αρέσει περισσότερο από το ινδικό, ο συνάδελφος Νικόλας Φαράκλας επιμένει ότι έφαγε πολύ ωραία στο Andaman στα Κάτω Πετράλωνα και θα πάω άμεσα να δοκιμάσω. Πρόσφατα για sushi δοκίμασα ενδιαφέροντες συνδυασμούς υλικών στο Rakkan– οι τιμές βέβαια είναι κάπως τσιμπημένες. Σε πιο προσιτό μπάτζετ έχω ένα delivery κοντά στο σπίτι, το Golden Sea στα Βριλήσσια το οποίο φτιάχνει όλα αυτά τα fusion maki με σάλτσες που δεν ξέρω αν αρέσουν όντως στους Ιάπωνες, εμένα πάντως μου αρέσουν πάρα πολύ. Τέλος, περιμένω να ανοίξει το Yoko στο Κολωνάκι που φήμες λένε ότι θα είναι γρήγορο και νόστιμο. Για burger έχω δύο βασικές επιλογές. Πρώτη, στο Kozi’s στα Μελίσσια, έχει και λαχταριστά ψητά με νοτιοαφρικάνικα μπαχαρικά, δεύτερη, τα mini burger του Marko Rossi στο Nixon στο Μεταξουργείο. Μιλώντας βρώμικα, λατρέυω τις προκατ κοτομπουκιές στο βρώμικο στη Μιχαλακοπούλου. Τέλος, από γλυκά, το καλύτερο είναι το cheesecake oreo της Κυβέλης στα Βριλήσσια.

Μαριέττα Φαφούτη

Μαριέττα Φαφούτη- Συνθέτις – Τραγουδοποιός

Μετά την “Τσίτα” στα Χανιά, είχα καιρό να συγκινηθώ με σουβλάκι και το κατάφερε το Μπιφτεκάκια και Σουβλάκια στη Συγγρού. Καταπληκτικό μπιφτέκι και χοιρινό αλλά και γύρος κοτόπουλο με κάρυ. Η πίτα αφράτη, μαλακή και λαχταριστή. Δεν έχω λόγια. Σχετικά πρόσφατα άνοιξε και το MILF στην Αγία Παρασκευή και έχει γίνει χαμός. Ζουμερό κρέας (τέλειο κοτόπουλο από μπούτι και όχι από στήθος που δεν το προτιμώ καθόλου) και αφράτη μαλακή πιτούλα. Λίγο πιο δίπλα, στον Χολαργό, υπάρχει ο Αβραάμ. Εκεί προτείνω ανεπιφύλαχτα σουβλάκι με χοιρινό ή κοτόπουλο σε βέργα. Άλλο επίπεδο. Στο Μοναστηράκι, ο Θανάσης είναι κλασική πλέον αξία. Εκτός του ότι είναι αξιολάτρευτες, οι Ρωσίδες στην Καλλιθέα κάνουν ένα από τα καλύτερα σουβλάκια που έχεις φάει. Βάζοντας μόνο κρεμμύδι, ντομάτα και τη μυστική καταπληκτική κόκκινη σάλτσα. Επίσης μου αρέσουν πολύ οι «γυναίκες» στο Κουκάκι, στη Δράκου 16. Το Γυναίκες δεν είναι το όνομα του συγκεκριμένου σουβλατζίδικου αλλά το παρατσούκλι μιας και το σουβλάκι που θα φας είναι από τα χεράκια γυναικών. Πανόστιμο σπιτικό σουβλάκι με γιαούρτι. Αν πρόκειται για ψάρι, οι επιλογές μου είναι δύο, αμφότερες στο Γκάζι. Η πρώτη είναι η Σαρδέλα που –όπως προϊδεάζει και το όνομα του μαγαζιού- έχει καταπληκτικές σαρδέλες και ψαρικά καθώς και χταπόδι με καλαμάρι. Η δεύτερη, είναι το Άστυ 68. Σολωμός και λαβράκι με κους κους που δεν το χωράει ο νους σου. Υπάρχουν πολλές και καλές ταβέρνες, θα ξεχώριζα το Ολύμπιον, στην αρχή της Αναπαύσεως στη Μετς. Το καλύτερο μαγειρείο που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Αθήνα με καταπληκτική ποιότητα και καταπληκτικές τιμές. Μακαρόνια με μοσχαράκι κοκκινιστό, κοτομπουκιές, γίγαντες, χωριάτικη, πατάτες τηγανητές είναι σπεσιαλιτέ. Επιπλέον μια όμορφη ανακάλυψη είναι το Ψιλικατζίδικο-Μαγειρείο στη Σαρρή, απέναντι από το ραδιοφωνικό σταθμό “Στο κόκκινο”. Κάθε μέρα έχει μόνο 2-3 πιάτα, σε απίστευτες τιμές (3-4 ευρώ η μερίδα) και καταπληκτική γεύση. Προτείνω το Σάββατο που έχει πανόστιμα μπριζολάκια ή κοτόπουλο με πατάτες τηγανητές και απίστευτη χωριάτικη. Ανεβάζοντας το budget, η Μικρή Βενετία στο Κουκάκι είναι ο καλός συνδυασμός. Και Gourmet και με καταπληκτικές τιμές. Αδιανόητα νόστιμη σαλάτα με cranberry, μυζήθρα και φρέσκο κρεμμυδάκι. Εξαιρετικό ριζότο μανιταριών. Και κοτόπουλο πανέ με πέστο και φιλαδέλφεια που δεν έχεις ξαναγευτεί ποτέ. Και το καλύτερο cheescake που έχεις φάει. Σταθερή αξία για sushi είναι το Furin Kazan στο Σύνταγμα ακόμη και από τότε που δεν είχε ανακαινιστεί και έμπαινες μέσα ξέροντας πως όταν φύγεις θα μυρίζεις για πάντα. Το καλύτερο μακράν. Στο Juicy Grill στο Χολαργό έχει αδιανόητα νόστιμο και ζουμερό burger το οποίο σερβίρεται σε τέλειο ψωμάκι μπριός ή bagel. Καταπληκτικό burger –αλλά και καλή πίτσα- έχει και το Colibri στο Μετς. Ευχάριστη έκπληξη είναι και το HA’ DOG στο Χαλάνδρι. Πας για ένα απλό hot dog και βγαίνεις με υπερπαραγωγή. Εξαιρετικό σέρβις, εξαιρετική ποιότητα και πολύ καλές τιμές. Στην ίδια φιλοσοφία με το Ha’ dog, σε μια πιο καυτερή εκδοχή είναι και το Schweinchen Dick στο Γκάζι. Στο School Pizza Bar στο Μοναστηράκι πρέπει να υπάρχει η πιο λεπτή ζύμη του κόσμου και η πιο υπέροχη σάλτσα σε πίτσα. Βέβαια και το Pasta espresso σε Χαλάνδρι και Μαρούσι έχει καταπληκτικές κρατσανιστές πίτσες ιταλικής κοπής με πάντα φρέσκα υλικά. Για πιο πρωτότυπους συνδυασμούς υλικών, το 30 something στο Χαλάνδρι. Τις προάλλες δοκίμασα μία με κρεμμύδι και πανσέτα και ήταν κόλαση. Για σιροπιαστά και το γαλακτομπούρεκο επιβάλλεται μία επίσκεψη στο εργαστήριο ζαχαροπλαστικής Φύλο και Κανταΐφι στην Αγίου Μελετίου ή στα Σερμπέτια στου Ψυρρή για ποικιλία με παγωτό. Ενώ για καζάν ντιπί, στον Χατζή στο Σύνταγμα. Στα cheesecake υπάρχουν παντού πεντανόστιμες παραλλαγές. Με φράουλα στη Μικρή Βενετία, με πραλίνα στο White Spoon στο Χολαργό και με oreo στην Κυβέλη στα Βριλήσσια.

Στέλλα Καλησπεράτου

Στέλλα Καλησπεράτου- εκφωνήτρια

Αν και δεν τρώω συχνά έξω, είναι ορισμένα μαγαζιά που σίγουρα δεν μπορείς να αντισταθείς στην κουζίνα τους. Πόσω μάλλον όταν πρόκειται για παραδοσιακές ταβέρνες ή μαγειρεία που τα πάντα γίνονται με ιδιαίτερη φροντίδα. Το Δίπορτο στη Σοφοκλέους είναι ιστορικό μαγαζί. Κατεβαίνεις σε ένα υπόγειο στη Βαρβάκειο αγορά και εκεί ξεδιπλώνεται ένα οινομαγειρείο με λίγα πιάτα μεν, με καλά κρέατα δε. Ένας ακόμη ιδιαίτερος χώρος της Αθήνας είναι εκείνος του Αυτοφώρου της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Είναι ανοιχτό όλες τις ώρες της μέρας, έτοιμο να ταΐσει και τους ξενύχτηδες με μεγάλη ποικιλία από μαγειρευτά και σούπες. Πρόσφατα στην περιοχή των Εξαρχείων άνοιξε το Όξο Νου με κρητική κουζίνα σε προσιτές τιμές και καλή ποιότητα. Για κάτι λίγο πιο ακριβό, το παραδοσιακό πια εστιατόριο του Φίλιππου στην Ξενοκράτους δεν λείπει από τις προτάσεις μου όταν πρόκειται για καλή ελληνική κουζίνα. Πιστή στις σταθερές αξίες, όταν πρόκειται για ασιατική κουζίνα, επιλέγω το Noodle Bar, βρίσκεται σε πολλά μέρη της Αθήνας και αποτελεί κλασική πλέον λύση και αρκετά οικονομική. Φυσικά από τον κατάλογο δεν απουσιάζουν τα καλά noodles. Στο Μεταξουργείο όμως θα φάω σίγουρα τα καλύτερα burgers της πόλης, στο Nixon. Μεγάλη ποικιλία, καλό κρέας και πολύ ωραίος χώρος. Τέλος, μου αρέσει πολύ να τρώω παγωτό στο παγωτατζίδικο δίπλα από το Βρεττό, στην Πλάκα. Είναι ό,τι πρέπει για διάλειμμα από το τσίπουρο.

Θοδωρής Προδρομίδης

Θοδωρής Προδρομίδης– εικαστικός

Θεμιστοκλέους γωνία, μόνο μεσημέρι, κοντοσουβλισμένο κοτόπουλο. Δε χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση, μόνο δοκιμή. Ονειρεύομαι εκείνο το sushi στο Marais ή εκείνο το μεγάλο στο Potsdamer Platz που το lunch menu είναι ένα τραπέζι ολόκληρο, ή όταν με πηγαίνει η Ευγενία στο Yamato Furin Kazan στο Παγκράτι , για να της λέω ιστορίες από τα παραπάνω δύο το οποίο είναι εξίσου καλό. Το Kozi’s στα Μελίσσια, έχει τα καλά burgers χωρίς αμφισβήτηση. Στην Ερμού, στο Μirch, σε αυτό το μαγαζί με τα τεράστια ψυγεία με μπύρες αριστερά, τρώω το καλύτερο ινδικό της πόλης γιατί ο μάγειρας χαμογελάει και ξέρει να φτιάχνει νάαν αλλά και για αραβικό πηγαίνω στο AlShark στη Λιοσίων γιατί είναι πάντα χαρούμενοι. Στην Άνω πλατεία Κυψέλης γιατί η βόλτα κάνει το hot dog και το hot dog βοηθά τη βόλτα. Βάρσος, Κηφισιά, μπροστά στο τζάκι τον χειμώνα, στις 8 το πρωί, μαζί με αγαπημένους φίλους και υπέροχα γλυκά.

Νικόλας Γιατρομανωλάκης

Νικόλας Γιατρομανωλάκης- ανεξάρτητος σύμβουλος επικοινωνίας & marketing και συνιδιοκτήτης του e-shop www.xombli.com με αντικείμενα ελληνικού design. Ζει στην Αθήνα και αρθρογραφεί στο protagon.

Το αγαπημένο μου καλαμάκι το τρώω στο Καλαμάκι, στο Κολωνάκι. Αν και έχει μόνο καλαμάκι, το κρέας είναι εξαιρετικό. Μου θυμίζει εκείνο που έτρωγα μικρός στον Ισθμό Κορίνθου. Στο Αλάτσι, πίσω από το Χίλτον, θα πάω για το ψάρι του. Ο Περικλής κάνει καλή δουλειά με καλά ψάρια σε διάφορες μορφές του. Βέβαια εκεί, θα επιλέξω και την μπουγάτσα του Ιορδάνη. Στον Κίτσουλα στο Χαλάνδρι θα πάω όταν θέλω ωραίες πίτες ενώ στα Σκαλάκια της Αιγινίτου θα βρω πάντα καλά κρέατα και τηγανητά, value for money. Ό,τι και αν τρώω στη Hytra, στη Λεωφόρο Συγγρού, μου αρέσει. Επίσης το steak tartare του L’ Abreuvoir είναι τέλειο. Εκεί μπορώ να τρώω κάθε μέρα. Καλό sushi βρίσκω στο Matsuhisa Athens Nobu, στον Αστέρα Βουλιαγμένης και στο Furin Kazan, στο Σύνταγμα. Από burger, ξεχωρίζω εκείνα του Mama Roux, στην Αιόλου κοντά στο Μοναστηράκι και φυσικά του IT στο Κολωνάκι. Κοντά στο Μουσείο, έχω φάει το καλύτερο αιγυπτιακό φαγητό, στην Αλεξάνδρεια. Αυθεντικό και παραδοσιακό. Λίγο πιο δίπλα, στην Στουρνάρη, πρόσφατα ανακάλυψα το Γευστικόν όπου ειδικά η τυρόπιτα με έμενταλ είναι must. Αν και έχω καιρό να πάω στο Pizza Bar της Ν. Ερυθραίας, πιστεύω πως ήταν η καλύτερη της Αθήνας. Στο Dark Side of Chocolate, στη Σόλωνος, οτιδήποτε σοκολατένιο είναι μοναδικό ενώ λίγο πιο δίπλα το Πάβλοβα- Ό,τι καλύτερο επιβεβαιώνει την ονομασία του. Πιο βόρεια, στον Βάρσο στην Κηφισιά μόνο και μόνο για τον χώρο του, μπορώ να πηγαίνω συνέχεια.

Στην επόμενη σελίδα οι Βλάσης Μαρωνίτης, Θύμιος Βούλγαρης, Κωστής Μαραβέγιας, Δημήτρης Μανιάτης και Δημήτρης Βόγλης.