Ας κάνουμε ένα γρήγορο πείραμα. Ρίξτε μια ματιά στις φωτογραφίες που βρίσκονται στο smartphone σας και συγκεκριμένα σε αυτές που έχετε τραβήξει οι ίδιοι με την κάμερά του. Σας πάμε στοίχημα πως ανάμεσα στις ατελείωτες selfies με τις γελοίες “duck faces”, θα βρίσκονται και αρκετές ρήσεις, φράσεις και αποφθέγματα που πιθανώς να έχετε πετύχει σε κάποιο βιβλίο, online, έναν τοίχο στον δρόμο, κάπου. Δεν υπάρχει κάτι το παράλογο εδώ: η κάμερα του smartphone αποτελεί το copy/paste του σήμερα (τι έγραψα πάλι ο υπερσυντέλικος…). Το ερώτημα είναι τι γίνονται όλες αυτές οι φράσεις που βρίσκουν προσωρινά καταφύγιο στο άλμπουμ του κινητού μας και κάπου εδώ είναι που υπεισέρχεται το Postepic.


Πρότζεκτ μιας ομάδας φοιτητών, φίλων του βιβλίου από την Πολωνία, που έψαχναν να βρουν έναν τρόπο να οργανώσουν και να μοιραστούν μεταξύ τους τις φωτογραφίες των ρήσεων που είχαν κατά καιρούς τραβήξει, το Postepic κάνει ακριβώς αυτό, προσδίδοντάς του βέβαια τον –απαραίτητο στις μέρες μας- social αέρα! Κατεβάζετε το app στο iPhone σας (μόνο iOS υποστηρίζεται για την ώρα), εγγράφεστε και είστε έτοιμοι να θαμπώσετε τον κόσμο με τις ψαγμενιές σας. Φωτογραφίζετε ένα κείμενο ή επιλέγετε μία φωτογραφία από το άλμπουμ σας, επισημαίνετε το χωρίο που επιθυμείτε και το Postepic χρησιμοποιώντας ένα OCR λογισμικό, το αναγνωρίζει –μπορείτε να επέμβετε και οι ίδιοι, μην αγχώνεστε (οι ρήσεις θα πρέπει να είναι μέχρι 600 χαρ/ρες και υποστηρίζονται και τα ελληνικά, έστω και μερικώς).

Έχοντας ετοιμάσει το quote σας, προσθέτετε τα απαραίτητα εξτραδάκια (σε ποιον πιστώνεται, πού το διαβάσατε κλπ), επιλέγετε γραμματοσειρά και φόντο γιατί για μια «ποζεριά» ζούμε και είστε πανέτοιμοι να το μοιραστείτε με τους φίλους σας και την κοινότητα του Postepic! Το περιβάλλον χρήστη του app παρουσιάζει εξαιρετικές ομοιότητες με αυτό του Instagram σε βαθμό που θα έχετε εξοικειωθεί μαζί του από το πρώτο βλέμμα κιόλας! Και επειδή είμαστε βέβαιοι πως κανείς από τους φίλους σας δεν θα γνωρίζει για το Postepic, μπορείτε να στείλετε «συστημένες» τις δημιουργίες σας και στα προφίλ σας σε άλλα κοινωνικά δίκτυα (Facebook, Instagram, Twitter κλπ).

Ο στόχος του Postepic βέβαια δεν είναι να σας επιτρέψει να «ρίξετε» την βαθιά προβληματισμένη τύπισσα από τη Φιλοσοφική αλλά να σας εμπνεύσει και να σας παρακινήσει να γνωρίσετε και να διαβάσετε νέα βιβλία –χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα αυξήσει και τις πιθανότητές σας με την τύπισσα που λέγαμε. Μεταξύ μας, αποτελεί έναν έξυπνο τρόπο γεφύρωσης του χάσματος μεταξύ δύο τελείως διαφορετικών κόσμων, αυτού των παλιών, καλών βιβλίων και εκείνου της ψηφιακής κουλτούρας και των social media. Μέσα στη σύντομη ζωή του, το Postepic βελτιώνεται διαρκώς, προσθέτοντας νέες λειτουργίες και ακολουθώντας πιστά trends και εξελίξεις.

Θα τα καταφέρει να γίνει το Instagram των… ιντελεκτουέλ; Εμείς πάντως το πιστεύουμε. Αν ο Κωνσταντέν (ΕΝΑΣ είναι Ο Κωνσταντέν, δεν θέλουμε τέτοια…) ήταν στα social, να είστε σίγουροι ότι το Postepic θα ήταν η επιλογή του!