4e3abfd3846cd7db99fe9663bcd4eaf828bcd263488cb62c970a7db4adcace2f

Η αλήθεια είναι ότι η Τεχνολογία έχει μπει για τα καλά στις ζωές μας. Καλές οι κατσαρόλες που συνδέονται στο ίντερνετ και τα λοιπά παρόμοια gimmicks, στην περίπτωση όμως του smartphone τα πράγματα διαφέρουν. Περνάμε μαζί του αρκετές ώρες μέσα στη μέρα: το έχουμε πάνω μας φεύγοντας από το σπίτι, παίζουμε μαζί του περιμένοντας το λεωφορείο, τσεκάρουμε διαρκώς mails και προφίλ στα social media όταν δεν υπάρχει κάτι άλλο να κάνουμε, παίζουμε κατά τη διάρκεια των επισκέψεων εκεί που κι ο βασιλιάς πάει μόνος, μέχρι που σερφάρουμε ενόσω ο μπάρμαν ετοιμάζει το ποτό μας. Η αλήθεια είναι πως το smartphone έχει γίνει σε πολλές περιπτώσεις προέκταση του χεριού μας και το ερώτημα είναι το εξής: θα μπορούσαμε να ζήσουμε μακριά του;

Σοβαρά, σκεφτείτε τη μέρα σας χωρίς το smartphone σας, κατά προτίμηση μια μέρα του Σ/Κ και σίγουρα όχι εργάσιμη. Φανταστείτε τον εαυτό σας να βγαίνει για καφέ, να κάνει τη βόλτα του, να χρησιμοποιεί τα ΜΜΜ και να τελειώνει τις δουλειές του χωρίς να κάνει χρήση του smartphone του. Αν η σκέψη αυτή σας τρομάζει (ή, ακόμα χειρότερα, δεν μπορεί να γίνει καν), τότε ενδεχομένως να ανήκετε σε ‘κείνους για τους οποίους δημιουργήθηκε το NoPhone, ένα πρότζεκτ που ξεκίνησε μέσω Kickstarter και αφορά ένα ομοίωμα smartphone. Τι κάνει; Ε, ότι και τα ψεύτικα τσιγάρα για ‘κείνους που θέλουν να ελαττώσουν ή να κόψουν το κάπνισμα αλλά δεν μπορούν να αντιτεθούν στη δύναμη της συνήθειας. Αντί λοιπόν να πασπατεύει κανείς μονίμως το smartphone του χωρίς να το σκέφτεται, βάζει στην τσέπη το NoPhone και κάνει τη δουλειά του.

Χαζή ιδέα, ε; Το γεγονός ότι μάζεψε περίπου τέσσερις φορές τα $5.000 που έψαχνε στο Kickstarter ίσως να σας κάνει να αναθεωρήσετε αφού 915 άτομα –τουλάχιστον- απέδειξαν πως ίσως τελικά ο εθισμός στο smartphone τους να είναι πρόβλημα για ‘κείνους. Αυτό που θα πρέπει να κατανοήσουμε όλοι προκειμένου να μη βρεθούμε σε παρόμοια θέση, είναι πως η Τεχνολογία, όση πρόοδο κι αν σημειώσει, οφείλει να έχει βοηθητικό ρόλο στην καθημερινότητα και τη ζωή μας. Όλα εκείνα τα gadgets που μας «σερβίρονται» σε καθημερινή βάση έχουν τη «γλύκα» τους: είναι τόσο «σέξι» που αναμενόμενα θέλουμε να τα χρησιμοποιούμε όσο περισσότερο γίνεται –ίσως περισσότερο κι από το ότι μας βολεύουν, μας αρέσει η χρήση τους.

Βλέποντας όμως πρότζεκτ σαν το NoPhone να γίνονται πραγματικότητα όμως, ενδεχομένως και να ‘χει έρθει η ώρα να αναθεωρήσουμε κάποια πραγματάκια σχετικά με τον ρόλο της Τεχνολογίας στις ζωές μας. Ότι κι αν γίνει, ο Α’ ανδρικός ή γυναικείος, θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να ανήκει σε ‘μας, όχι στο smartphone μας.