Ελάτε, δεν μπορεί: όλο και κάπου θα ‘χετε ακούσει για τα εξωφρενικά αποθέματα «ρευστού» που διαθέτει η Apple. Είμαστε σίγουροι ότι το ‘χετε φανταστεί κιόλας: ένα θησαυροφυλάκιο σαν αυτό του Σκρουτζ ΜακΝτακ, με τον Τιμ Κουκ, το μεγάλο αφεντικό της εταιρείας, να βουτάει σε τόνους δολαρίων κάθε πρωί, στον δρόμο για το γραφείο του. Καλό το παραμυθάκι, μόνο που τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι, ξέρετε…


Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Apple περί των οικονομικών της στις 2 Μαΐου, με αφορμή την ολοκλήρωση και του δεύτερου τριμήνου του τρέχοντος οικονομικού της έτους, η περιουσία της εταιρείας ανέρχεται στον εξωπραγματικό αριθμό των $334,5 δισ.! Το ποσό πράγματι προκαλεί ίλιγγο, όμως με μια πιο προσεκτική ματιά, θα δει κανείς ότι τα μετρητά ανέρχονται σε «μόλις» $15,1 δισ. – μεγάλο μέρος του «κομποδέματος» της Apple (περίπου $241 δισ.) είναι με τη μορφή ομολόγων και μετοχών.

Το ακόμα πιο ενδιαφέρον στην όλη υπόθεση είναι ότι στη συντριπτική της πλειοψηφία, η κινητή περιουσία της εταιρείας βρίσκεται εκτός ΗΠΑ, στο εξωτερικό. Τι σημαίνει αυτό; Πως αν για τον οποιονδήποτε λόγο η Apple θελήσει να τη ρευστοποιήσει και να τη μεταφέρει στην «πατρίδα», θα επιβαρυνθεί και με τον ανάλογο φόρο ο οποίος χοντρά-χοντρά υπολογίζεται γύρω στο 40%! Αν από τα $334,5 δισ. λοιπόν αφαιρέσουμε αυτά που δεδομένα βρίσκονται εντός αμερικανικής επικράτειας, μένουν γύρω στα $300 φορολογήσιμα δισ. τα οποία –θεωρητικά πάντα- θα αποφέρουν στην κυβέρνηση των ΗΠΑ το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των $120 δισ.!

Τι παίρνει όμως;

Εν πάση περιπτώσει, αν αύριο η Apple αποφάσιζε να επενδύσει την περιουσία της βγαίνοντας για… ψώνια, τι θα μπορούσε να αγοράσει; Τι θα λέγατε να βλέπαμε ένα-δυο παραδείγματα, έτσι, για να καταλάβουμε άπαντες το μέγεθος του πλούτου που έχει συγκεντρώσει η εταιρεία από το Κουπερτίνο;

Ξεχρεώνει (σχεδόν) το ελληνικό χρέος

Αν για τον οποιονδήποτε λόγο η Apple αποφάσιζε να σώσει ένα χαμένο (κυριολεκτικά ή μεταφορικά, πάρτε το όπως θέλετε) έθνος, θα μπορούσε κάλλιστα να εξαγοράσει το ελληνικό δημόσιο χρέος το οποίο βρίσκεται λίγο πάνω από τα 326,5€ δισ.. Βέβαια τα αποθέματά της δεν επαρκούν αφού θα χρειάζονταν $365,9 δισ. αλλά είμαστε βέβαιοι πως αν κάποιος αποφάσιζε να πλερώσει ντούκου, ε, θα του έκαναν μια καλύτερη τιμή –του κερατά! Μια τέτοια κίνηση θα άφηνε την Apple «ρέστη» όμως θα επέτρεπε στην τιμημένη Ελλάδα να βγει περήφανη και πάλι στις αγορές και να αρχίσει να δανείζεται αφειδώς –γιατί κατά βάση δεν ξέρει να κάνει και τίποτε άλλο.

Παίρνει τις ακριβότερες ομάδες του κόσμου

Αν ο Τιμ Κουκ αποφάσιζε πως η Apple ήθελε να κάνει στροφή στον αθλητισμό, δεν είχε παρά να εξαγοράσει μία ομάδα. Ποια; Οποιαδήποτε. Για την ακρίβεια, η Apple μπορεί να δώσει γύρω στα $100 δισ. (ούτε το ένα τρίτο της περιουσίας της) και να πάρει τις 50 ακριβότερες ομάδες του κόσμου, ανεξαρτήτως σπορ, καθώς επίσης και τις κορυφαίες τέσσερις της Formula 1! Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα, Ντάλας Καουμπόις, Νιου Γιορκ Γιάνκις, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Λος Άντζελες Λέικερς, Μπάγερν Μονάχου, Φεράρι, ΜακΛάρεν, Μερσεντές και πόσες άλλες ακόμα θα μπορούσαν να έχουν έδρα το Κουπερτίνο εν μία νυκτί και στην Apple να μην αγχωθούν καν!

Αγοράζει το μισό ίντερνετ

Ας αφήσουμε χρέη και ομάδες και ας περάσουμε στο «ζουμί»: εξαγορές. Αν η Apple έβγαινε αύριο στην αγορά με γεμάτο πορτοφόλι, ξέρετε ποιες εταιρείες θα μπορούσε –θεωρητικά πάντα- να κάνει δικές της; Σημειώνετε (σε παρένθεση η αξία τους σε δισ. δολάρια): Netflix (68), Uber (68), Twitter (14), Yahoo (48), eBay (37), Snap (24), PayPal (42) και Airbnb (31). Σύνολο: $332 δισ. και υπόλοιπο $2,5 δισ. «για να πιουν μια μπύρα τα παιδιά» (με $5 τη μία, παίρνει 500 εκατ. μπύρες οπότε σε κάθε της υπάλληλο, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και όσους προκύψουν από τις εξαγορές, αντιστοιχούν μερικές χιλιάδες κουτάκια/ποτήρια).

Ελέγχει μουσική & κινηματογράφο

Πώς θα σας φαινόταν αν η ψυχαγωγία μας περνούσε από την Apple; Αν η τελευταία εξαγόραζε τις κατάλληλες εταιρείες, ξέρετε, το εν λόγω σενάριο θα μπορούσε να πάρει σάρκα και οστά! Έχουμε και λέμε: Time Warner, Viacom, CBS και 21stCentury Fox έχουν συνολική αξία $178 δισ. οπότε δίνοντας τη μισή της περιουσία, η Apple θα μπορούσε να τις κάνει δικές της. Από εκεί και πέρα, προσέθετε σε αυτές, τις Spotify, Pandora και Tidal ($12 δισ. όλες μαζί), τη Vivendi στην οποία ανήκει η Universal ($23 δισ.), τη Sony (άλλα $38 δισ.) και τη Warner Music Group την οποία ο Λεν Μπλαβάτνικ αγόρασε έναντι $3,3 δισ. το 2001 και να κάνει πάρτι ενώ θα της έμεναν άλλα $50 δισ. να κάνει το κομμάτι της.

Παίρνει όλα τα αυτοκίνητα του κόσμου

Ποιος λέει όχι σε ένα καλό αυτοκίνητο; Και επειδή στην Apple είναι κιμπάρηδες, δεν πρόκειται να κάτσουν να σκάσουν επιλέγοντας: θα πάρουν για πάρτη τους ολόκληρη –σχεδόν- την αυτοκινητοβιομηχανία. Αφήνοντας την πανάκριβη Toyota των $174 δισ., στη διάθεσή τους βρίσκονται οι Volkswagen ($78,8 δισ.), Tesla ($51,1 δις.), General Motors ($49,4 δισ.), Honda ($49,6 δισ.), Ford ($43,3 δισ.) και Ferrari ($15,7 δισ.). Με τον λογαριασμό να βγαίνει στα $287,9 δισ., στην Apple θα είχαν και ένα περίσσευμα γύρω στα $45-46 δισ. για… τις βενζίνες.

Χαρίζει σε κάθε Αμερικάνο ένα iPhone

Το iPhone θα μπορούσε να γίνει το «εθνικό smartphone» των ΗΠΑ στην κυριολεξία, μόνο που αυτό θα απαιτούσε μια γενναία θυσία από πλευράς Apple, καθώς η τελευταία θα έπρεπε να επενδύσει την περιουσία της για να αγοράσει τις συσκευές! Θα είχε τη δυνατότητα πάντως να πάρει 345 εκατ. iPhone 7 Plus των 256 GB (είπαμε, κιμπάρικα πράγματα, λαρτζιλίκια) προκειμένου να δώσει από ένα σε κάθε Αμερικανό πολίτη. Με τον πληθυσμό των ΗΠΑ βέβαια να εντοπίζεται στα 325 εκατ. θα της έμεναν και άλλα 20 εκατ. iPhone τα οποία θα μπορούσε να μοιράσει κάλλιστα στη Ρουμανία, τη Χιλή, το Μάλι ή την Ολλανδία, καλύπτοντας και εκεί το 100% του πληθυσμού!