feathrure

Οι περισσότεροι εξ ημών αγνοούν επιδεικτικά τις εφαρμογές που τρέχουν στο παρασκήνιο στο κινητό τους τηλέφωνο ή το tablet. Ξέρετε, όταν βγαίνετε από μία τέτοια, εκείνη δεν κλείνει παρά συνεχίζει να εκτελείται ώστε να σας προσφέρει push ενημερώσεις (βλ. Facebook, Viber, Mail κλπ) και βέβαια να είναι άμεσα προσβάσιμη σε περίπτωση που τη χρειαστείτε ξανά. Αυτό βέβαια έχει τα θετικά που μόλις αναφέραμε, όμως υπάρχουν και αρνητικά που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την κατανάλωση δεδομένων και την αποστολή στοιχείων που αφορούν τον χρήστη και τη συσκευή του, στοιχεία που ενδεχομένως εκείνος να μη θέλει να μοιραστεί με καμία εταιρεία –διότι περί τούτου πρόκειται.

Σε αυτές τις περιπτώσεις λοιπόν, αρχικά ελέγχετε τις εφαρμογές που τρέχουν στο παρασκήνιο, το background που λέμε και στο χωριό μου. Στο μεν iOS αρκεί ένα διπλό πάτημα του home button, στο δε Android εξαρτάται από τη μάρκα της συσκευής σας (σε ορισμένα μοντέλα απαιτείται παρατεταμένο πάτημα του home button, σε κάποια διπλό πάτημα και σε άλλα υπάρχει ειδική επιλογή στην οθόνη). Όπως και να ‘χει, με την κίνηση αυτή θα δείτε με μια κίνηση ποια apps εξακολουθούν να τρέχουν ακόμα κι όταν δεν τα χρησιμοποιείτε και να τα κλείσετε μια και καλή («bin them» ή «kill them», που λένε). Μια καλή λύση είναι να πάτε στο μενού της συσκευής σας όπου φαίνεται η κατανάλωση ενέργειας της μπαταρίας που έχει το κάθε app που εκτελείται. Όσο περισσότερο «ξεζουμίζει» τη μπαταρία του κινητού μια εφαρμογή, τόσο περισσότερα είναι τα data που καταναλώνει.

Σε κάποιες συσκευές μάλιστα, υπάρχει ειδικό μενού μέσω του οποίου μπορείτε να δείτε ακριβώς την κατανάλωση δεδομένων για κάθε εφαρμογή σε μία δεδομένη χρονική περίοδο. Μηδενίστε το χρονόμετρο λοιπόν και μετρήστε τη χρήση σας σε μια τυπική εβδομάδα, επαναλάβετε για δυο-τρεις φορές και θα έχετε μια καλή εικόνα των «αναγκών» καθεμίας από τις εφαρμογές που χρησιμοποιείτε. Έτσι, εμπειρικά, θα προσδιορίσετε και την ακριβή ποσότητα data που χρειάζεστε σε ό,τι έχει να κάνει με το πακέτο σύνδεσής σας προκειμένου να το προσαρμόσετε αναλόγως. Όσο ασύμφορο είναι να πληρώνετε για δεδομένα που δεν εκμεταλλεύεστε ποτέ, άλλο τόσο είναι και η υπέρβαση του «ορίου» του πακέτου σας. Υπολογίστε πάντως, πολύ πρόχειρα, πως τα 1,5-2 GB τον μήνα επαρκούν για κάποιον που χρησιμοποιεί το ίντερνετ καθημερινά για πρόσβαση σε social media, λήψη και αποστολή emails, messaging, περιστασιακή πλοήγηση και φυσικά browsing. Αυτά που ανεβάζουν την κατανάλωσή σας είναι apps τύπου YouTube (προφανώς) και βέβαια οι ενημερώσεις και το downloading εφαρμογών και μουσικών κομματιών από App Store και iTunes. Σε ό,τι αφορά τα location-based apps, απλά λίγη προσοχή με Swarm και Foursquare.

Δώστε την απαραίτητη προσοχή στα δεδομένα σας λοιπόν και θα δείτε πόσο ωραίο είναι να πληρώνετε το ποσό που αναφέρει το πακέτο σας και τίποτε παραπάνω.