Τα «μελαγχολικά χταπόδια» ή όπως είναι η επίσημη ονομασία τους, octopus tetricus, δεν είναι οι μοναχικοί τύποι που νομίζαμε μέχρι τώρα. Επιστήμονες παρατήρησαν πως στο Τζέρβις Μπέι της Αυστραλίας, τα χταπόδια αυτά, επικοινωνούν, συναναστρέφονται το ένα το άλλο, τσακώνονται, ακόμα και διώχνουν τους ανεπιθύμητους από την ιδιότυπη πόλη που έχουν χτίσει στον βυθό.

«Αυτές οι συμπεριφορές είναι αποτέλεσμα της φυσικής επιλογής και θυμίζουν έντονα την κοινωνική συμπεριφορά των σπονδυλωτών», δήλωσε ο επικεφαλής της ανακάλυψης, καθηγητής Ντέιβιντ Σιλ.

Τα χταπόδια του Τζέρβις Μπέι, όμως, όχι μόνο έχουν φτιάξει κοινωνικές δομές, αλλά έχουν χτίσει και ολόκληρη πολιτεία για να προστατεύονται από τους κινδύνους της θάλασσας, όπως είναι οι καρχαρίες, οι φώκιες και τα δελφίνια, χρησιμοποιώντας τα άδεια κελύφη από τα οστρακοειδή που αποτελούν την τροφή τους . Όχι μόνο αυτό, με τα κελύφη αυτά εκτός από τα τείχη, έχουν φτιάξει διαδρόμους και αναχώματα, όπως ακριβώς θα τα έφτιαχνε ένας αρχιτέκτονας.

Η ιδιότυπη αυτή πολιτεία ονομάστηκε Οκτλάντις και είναι η δεύτερη που ανακαλύπτεται στον βυθό της Αυστραλίας. Το 2009, ερευνητές είχαν βρει μια παρόμοια πόλη χταποδιών, την Οκτόπολις, μόνο που εκείνη είχε δημιουργηθεί γύρω από ένα μεταλλικό αντικείμενο που είχε πέσει στον βυθό, δεν ήταν προϊόν των ίδιων των κεφαλόποδων.

Πηγή