Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
19.04.2024

Τσίπρας: «Ζήτησα από το ΔΝΤ να ξεκαθαρίσει τη θέση του»

Εφικτή η συνολική συμφωνία τον Απρίλιο.
Τσίπρας: «Ζήτησα από το ΔΝΤ να ξεκαθαρίσει τη θέση του»

Επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επικοινωνία με τη διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Ερωτηθείς στη συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής εάν ζήτησε από την κ. Λαγκάνρτ να δεσμευτεί το ΔΝΤ δίπλα στην Ελλάδα, απάντησε ότι ζήτησε από το Ταμείο να ξεκαθαρίσει τη στάση του.

«Με τη διευθύντρια του ΔΝΤ είναι γνωστό πως έχω διαρκή επικοινωνία. Αυτή η επικοινωνία δεν είναι πάντα εύκολη, οι διαφωνίες είναι δεδομένες, αλλά είναι ειλικρινής επικοινωνία» είπε.

Συνέχισε λέγοντας ότι ζήτησε από το ΔΝΤ να ξεκαθαρίσει τη στάση του, να μη σπαταλάει χρόνο, να κρατήσει μία σταθερή θέση και να δεσμευτεί ότι με βάση τα τεχνοκρατικά πρότυπα που απαιτούνται για να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα είναι απαραίτητες συγκεκριμένες κινήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

«Σε αυτήν τη βάση, ναι, βεβαίως, ζήτησα τη δέσμευση του ΔΝΤ να μην είναι α λα καρτ, δηλαδή μόνο με μέτρα που αφορούν τις μεταρρυθμίσεις. Θα φτάσουμε πολύ σύντομα σε μία συνολική λύση για το ελληνικό πρόβλημα τον Απρίλιο» τόνισε.

Ειδικότερα για τις διαπραγματεύσεις είπε πως είναι εφικτό να έχουμε την τεχνική συμφωνία έως το Eurogroup της 20ής Μαρτίου και τον Απρίλη να έχουμε τη συνολική συμφωνία, που θα περιλαμβάνει και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Σημείωσε, μάλιστα, πως υπάρχει καθυστέρηση και είναι γνωστό πού οφείλεται αυτή, αλλά υπογράμμισε πως υπάρχει προοπτική θετικής διεξόδου.

Ερωτηθείς σχετικά με τις επαφές που είχε στο περιθώριο της συνόδου σχετικά με το ελληνικό ζήτημα, απάντησε ότι ιδίως η γερμανίδα καγκελάριος ήταν εξαιρετικά αισιόδοξη. Τόνισε, δε, πως οι περισσότεροι στις Βρυξέλλες προεξοφλούν ότι θα κλείσει θετικά το ελληνικό ζήτημα εντός των επόμενων ημερών και ότι οι περισσότεροι προεξοφλούν ότι τον Απρίλη θα πάμε σε μία συνολική λύση.

«Ανάπτυξη, η μοναδική προοπτική»

Ξεκινώντας την παρουσίαση όσων συζητήθηκαν στη Σύνοδο, ο έλληνας πρωθυπουργός τόνισε πως η Ελλάδα έχει ανάγκη, όχι από περισσότερη λιτότητα, αλλά από ενίσχυση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της, συμπληρώνοντας ότι η εξειδίκευση ως προς την Ελλάδα πρέπει να περιλαμβάνει την ένταξη στο QE και τη συμφωνία για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για της ελάφρυνση του χρέους.

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως η ελληνική πλευρά πέτυχε να συμπεριληφθεί στο σχέδιο συμπερασμάτων ειδική αναφορά για τις ειδικές πρόσθετες και παράλληλες δράσεις για την καταπολέμηση της ανεργίας στα κράτη-μέλη, όπου η ανεργία παραμένει δυσανάλογα υψηλή.

Η προσθήκη αυτή, πρόσθεσε, αποτελεί έμμεση αλλά σαφή παραδοχή ότι η επιλογή της λιτότητας στην μεταρρυθμιστική ατζέντα πρέπει να αντιμετωπιστεί, και να αντιμετωπιστεί κατά προτεραιότητα στις χώρες που έχει δημιουργήσει τη μεγαλύτερη ζημιά.

Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι η αναπτυξιακή προοπτική είναι η μοναδική επιλογή που έχει η χώρα τόσο για τη βιωσιμότητα του προγράμματος και του χρέους όσο και για την έξοδο από την κρίση.

Αναφορικά με τη συζήτηση που έχει αναπτυχθεί περί μιας Ευρώπης πολλών ταχυτήτων, ο πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ μιας Ένωσης «πολλών επιλογών», λέγοντας ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε όσοι επιθυμούμε την εμβάθυνση της συνεργασίας μας επειδή κάποιοι επιλέγουν μια Ευρώπη αλα καρτ, φέρνοντας ως παράδειγμα την άρνηση ορισμένων κρατών-μελών να δεχθούν πρόσφυγες.

«Προτεραιότητά μας είναι η ενίσχυση της κοινωνικής σύγκλισης και της συνοχής. Δεν μιλάμε για αποκλεισμούς, όπως για παράδειγμα από την ευρωζώνη, αλλά για ενίσχυση της συνεργασίας χωρίς αποκλεισμούς και εξαιρέσεις» εξήγησε.

Ερωτηθείς για τις σχέσεις του με τον υπουργό Οικονομικών, έκανε λόγο για απέλπιδα προσπάθεια της αντιπολίτευσης, με «επικοινωνιακές στρακαστρούκες», να δημιουργήσει ζητήματα εκεί που δεν υπάρχουν. Συγκεκριμένα, είπε: «Εδώ πρόκειται για επικοινωνιακές στρακαστρούκες της αντιπολίτευσης σε μία απέλπιδα προσπάθεια να δημιουργήσει ζητήματα εκεί που δεν υπάρχουν. Οι απόκριες, όμως, τελείωσαν, οπότε και οι στρακαστρούκες θα σταματήσουν να μας απασχολούν».

Ο καθένας θα κάνει τις επιλογές του και θα κριθεί από τον ελληνικό λαό για τη συνέπεια της στάσης του και τη σοβαρότητα της πολιτικής του, ανέφερε ο πρωθυπουργός ερωτηθείς εάν θα απευθυνθεί η κυβέρνηση στην αντιπολίτευση όταν θα έρθει η ώρα της ψήφισης των μέτρων και αντίμετρων, και για το πώς σχολιάζει τη δήλωση του Κυρ. Μητσοτάκη, ότι δεν θα ψηφίσει κανένα μέτρο.
Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι «ίσως αυτή η στάση να είναι ένα δώρο προς την κυβερνητική πλειοψηφία, όπως ήταν και η στάση της μη υπερψήφισης των μέτρων που πήρε η κυβέρνηση τα Χριστούγεννα για περίπου 1.200.000 συνταξιούχους, που είχαν τη δυνατότητα να πάρουν εφάπαξ πριν τα Χριστούγεννα μία σημαντική ενίσχυση, αυτό που ονομάσαμε 13η σύνταξη».

Σε ερώτηση σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι δεν αναμένουμε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων πριν από το δημοψήφισμα στην Τουρκία.

Αναφερόμενος στο προσφυγικό, ενημέρωσε ότι ζήτησε να υπάρξει επιτάχυνση της στελέχωσης των υπηρεσιών EASO στα νησιά και στη διαδικασία της μετεγκατάστασης. Ζήτησε, επίσης, να υπάρξει δίκαιη αναθεώρηση του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου.

Μήνυμα στην Τουρκία

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην «ποσοτική και ποιοτική κλιμάκωση, όχι μόνο της ρητορικής, αλλά και της στρατιωτικής δραστηριότητας της Τουρκίας».

Υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα συνεχίζει να αποτελεί και θα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας και θα παραμένει ακλόνητη και σταθερή στην υπεράσπιση του διεθνούς δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της.

Όπως σημείωσε ο κ. Τσίπρας, το μήνυμα όλων προς την Τουρκία πρέπει να είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου στο Αιγαίο και ο σεβασμός των σχέσεων καλής γειτονίας.

Πηγή: In.gr

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.