Στα πλαίσια του Occupy Atopos, το ντουέτο εννοιολογικής τέχνης ΦΥΤΑ καταλαμβάνει τους χώρους της Atopos cvc για μια εβδομάδα δημιουργικής αταξίας, γιορτάζοντας τα πέντε χρόνια από το ξεκίνημά του. Έκθεση έργων, performances, διαλέξεις, συζητήσεις θα λάβουν χώρα από τις 8 μέχρι τις 13 Οκτωβρίου. Στην έκθεση θα παρουσιαστούν έργα των ΦΥΤΑ, κομμάτια από το προσωπικό τους αρχείο, υλικό σχετικά με τα ΦΥΤΑ καθώς και πορτραίτα του ντουέτου από διάφορους καλλιτέχνες.

Η εβδομάδα θα ξεκινήσει με ένα διαδραστικό happening στις 8 του μηνός, όπου θα παρουσιαστεί, επίσης, το βιβλίο που μόλις κυκλοφόρησε «Η Μαύρη Βίβλος των ΦΥΤΑ» (Εκδόσεις Νεφέλη, Επιμέλεια Αθανάσιος Αναγνωστόπουλος) με κείμενα για την πολιτική στην τέχνη από ακαδημαϊκούς και καλλιτέχνες στην Ελλάδα και τη Βρετανία. H έκθεση θα πλαισιωθεί από παράλληλο πρόγραμμα με παρουσιάσεις σχετικές με τη δουλειά των ΦΥΤΑ τις επόμενες μέρες.

Το έργο των ΦΥΤA επικεντρώνεται στην έννοια της πολιτικής ταυτότητας, σε θέματα πρωτοποριακής τέχνης σε περιόδους κρίσης και στις δυνατότητες πολιτικού ακτιβισμού μέσω δημιουργικών μέσων. Το έργο τους έχει παρουσιαστεί στην Ελλάδα, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Γερμανία και στην Ελβετία. Αυτή την περίοδο τα ΦΥΤΑ εργάζονται ως επιμελητές της επόμενης φάσης της Μπιενάλε της Αθήνας που θα λάβει χώρα το 2018.

FYTA / Φωτογραφία από FYTA

Το Occupy Atopos αποτελεί ένα εκθεσιακό πρόγραμμα υπό την επιμέλεια του Βασίλη Ζηδιανάκη και λαμβάνει χώρα στην έδρα της Atopos cvc, στη Σαλαμίνος 72. Σκοπός του προγράμματος είναι η καταγραφή της δημιουργικής διαδικασίας και η υποστήριξη σύγχρονων καλλιτεχνών και επιμελητών. Οι συμμετέχοντες καλούνται να διαμείνουν στο κτίριο της Atopos cvc παρουσιάζοντας συχνά το έργο τους μέσα από εκθέσεις, εγκαταστάσεις, τοιχογραφίες, zines, ομιλίες, βίντεο ή performances. Τα εγκαίνια είναι στην Κυριακή 8 Οκτωβρίου στις 19:00. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Στο Occupy Atopos έχουν συμμετάσχει, μεταξύ άλλων, ο φωτογράφος Ren Hang, η artist-critic Clo’e Floirat και η  fashion curator με έδρα το Παρίσι Lydia Kamitsis. Από τον Σεπτέμβριο του 2016 μέχρι τον Ιούλιο του 2017 η Atopos cvc συνεργάστηκε με την documenta 14 στο πλαίσιο του Occupy Atopos Residency.

FYTA, 4η Μπιενάλε της Αθήνας 2013 AGORA / Φωτογραφία από Μαριάννα Κατσαούνη

Περισσότερα εδώ:

Το διάστημα 8-13 Οκτωβρίου η έκθεση θα ανοίγει μια ώρα πριν την επίσημη έναρξη των καθημερινών συζητήσεων και εκδηλώσεων.

Όλες οι παρουσιάσεις και οι συζητήσεις θα γίνουν στα Ελληνικά.