Πριν από το περυσινό δημοψήφισμα για το Brexit, ο Σκοτ ΜακΚρίντι πάσχιζε να γεμίσει το τουριστικό του κατάλυμα στις ακτές της νοτιοδυτικής Αγγλίας. Τώρα, οι εγκαταστάσεις του είναι πλήρεις με τους Βρετανούς να αποφεύγουν τα περισσότερο ακριβά ταξίδια στο εξωτερικό ύστερα από τη βουτιά της στερλίνας.

Αυτή η μεταστροφή στους 10 μήνες μετά την ψήφο υπέρ του Brexit αντανακλά μια αύξηση στη ζήτηση για εσωτερικό τουρισμό, με τους Βρετανούς καταναλωτές να αναζητούν τρόπους για να πιάσουν τόπο τα χρήματά τους καθώς ο αυξανόμενος πληθωρισμός μειώνει τα εισοδήματά τους.

Ο ΜακΚρίντι θυμάται τις ημέρες μετά το περυσινό δημοψήφισμα. «Το τηλέφωνό μου είχε ανάψει», δήλωσε στο Reuters. «Ήταν σαν κάποιος να γύρισε ένα διακόπτη. Ήμασταν κλεισμένοι για το υπόλοιπο καλοκαίρι και τώρα φέτος πρέπει να διώχνουμε κόσμο».

Ο λόγος για τον οποίο Βρετανοί και κάποιοι Ευρωπαίοι επιλέγουν τα 24 ξύλινα σπιτάκια στο Νιούτον Φέρερς, κάποτε ένα ήσυχο ψαροχώρι 370 χιλιόμετρα από το Λονδίνο, είναι ξεκάθαρος.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος έπιασε τις χρηματοοικονομικές αγορές στον ύπνο, οδηγώντας κάποια στιγμή τη στερλίνα σε πτώση 20% έναντι του δολαρίου και 16% έναντι του ευρώ. Αυτό αύξησε γρήγορα το κόστος διακοπών στις ΗΠΑ και την ηπειρωτική Ευρώπη, που αποτελούν δημοφιλείς προορισμούς για τους Βρετανούς.

Έκτοτε, η στερλίνα έχει ανακτήσει μέρος των απωλειών της αλλά παραμένει σε επίπεδα περίπου 14% χαμηλότερα έναντι του δολαρίου και 8% έναντι του ευρώ.

Περίπου 15 χιλιόμετρα πιο πέρα, ο Κρις Νταφ βιώνει μια αντίστοιχη αύξηση στη ζήτηση για το δικό του κατάλυμα, όπου προχωρά σε επενδύσεις για να αναβαθμίσει τις εγκαταστάσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν μια πισίνα και ένα γυμναστήριο. «Εάν μπορούσαμε, θα θέλαμε να επεκταθούμε», δήλωσε.

Η βρετανική οικονομία των 2,6 τρισεκ. δολαρίων εξέπληξε σχεδόν όλους που κάνουν προγνωστικά, αντιστεκόμενη στο αρχικό σοκ της ψήφου υπέρ του Brexit, κάτι στο οποίο αναφέρθηκε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι όταν προκήρυξε τις πρόωρες εκλογές για τις 8 Ιουνίου.

Ωστόσο, η εικόνα για τα επόμενα χρόνια φαίνεται πιο αδύναμη καθώς η υποχώρηση της στερλίνας αυξάνει το κόστος εισαγωγών. Με τον ετήσιο πληθωρισμό να οδηγείται προς το 3%, εκτός της αναιμικής αύξησης των μισθών, οι Βρετανοί γίνονται ολοένα και πιο προσεκτικοί στις δαπάνες τους – και όχι μόνο για διακοπές.