Φίλες και φίλοι, ήρθε η ώρα για την πικρή αλήθεια. Ή μάλλον γλυκόπικρη. Ακόμα και η μέτρια κατανάλωση της ουσίας αυτής εγκυμονεί κινδύνους και κανένα επίπεδο τέτοιων ουσιών δεν θεωρείται ασφαλές, εξαιτίας της έλλειψης στοιχείων.

Το φοινικέλαιο, δυστυχώς για τους λάτρεις της σοκολάτας, βρίσκεται σε εκατοντάδες από αυτές, όπως η Cadbury τα Ben & Jerry, αλλά και η Nutella. 

Λιανοπωλητές στην Ιταλία, μαζί με την Coop, τη μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ στην χώρα, μποϊκοτάρουν το προϊόν για προληπτικούς λόγους.

Η Ferrero για να απαντήσει σε όλους αυτούς τους ισχυρισμούς και το μποϊκοτάζ, ξεκίνησε μια διαφημιστική εκστρατεία για να καθησυχάσει τους πελάτες πως τα προϊόντα της είναι ασφαλή.

«Η παρασκευή nutella χωρίς φοινικέλαιο θα σήμαινε ένα κατώτερο υποκατάστατο του προϊόντος κι αυτό θα ήταν ένα βήμα προς τα πίσω» δήλωσε ο διευθυντής προμηθειών της Ferrero, Βιντσέντζο Ταπέλα στο Reuters. Η ουσία χρησιμοποιείται για να δώσει στην nutella την λεία υφή που έχει, κάτι που δεν μπορεί να επιτευχθεί με τη χρήση άλλων ελαίων.

Οι ουσίες αυτές μπορεί να βρεθούν και σε άλλα φυτικά έλαια, όπως οι μαργαρίνες και τα επεξεργασμένα τρόφιμα, αλλά η Ευρωπαϊκή Υγειονομική Υπηρεσία Τροφίμων διαπίστωσε πως παράγονται σε υψηλότερα ενδεχομένως επίπεδα στο φοινικέλαιο. Ανησυχίες για το συγκεκριμένο ζήτημα έχουν επίσης εκφράσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και ο Οργανισμός Τροφίμων και Υγείας και Γεωργίας, αν και έχουν σταματήσει να εκδίδουν προειδοποιήσεις αναφορικά με την κατανάλωσή της.

Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που το φοινικέλαιο έχει προκαλέσει διαμάχη. Τον Νοέμβριο η Διεθνής Αμνηστία, προκάλεσε ανησυχία όταν ανακοίνωσε πως οι παγκόσμιες επιχειρήσεις, όπως η Colgate-Palmolive, η Kellogg’s, η Nestlé, η Procter & Gamble, η Reckitt Benckiser και η Unilever χρησιμοποιούν φοινικέλαιο που παράγεται από παιδιά ηλικίας οκτώ περίπου ετών, που εργάζονται σε επικίνδυνες συνθήκες σε φυτείες στην Ινδονησία.

Πηγή: Independent

ΔΙΟΡΘΩΣΗ: Στην πρώτη μας δημοσίευση βάλαμε εσφαλμένο τίτλο αναφέροντας πως απαγορεύτηκε η Nutella, ενώ η πραγματική είδηση είναι ότι της έκαναν μποϊκοτάζ.