Στις 23 Φεβρουαρίου του 1985 οι Βρετανοί Smiths είδαν το album τους “Meat Is Murder” να σκαρφαλώνει στην πρώτη θέση των βρετανικών charts και αποτελεί και το μοναδικό νο. 1 της καριέρας τους, παραμένοντας στα charts για 13 εβδομάδες. Το album είναι το δεύτερο της μπάντας μετά το ομώνυμο του 1984 και κυκλοφόρησε στις 11 Φεβρουαρίου του 1985 από την Rough Trade. Βρέθηκα ακόμη στη θέση 40 των καναδικών charts και στην 110 των αμερικανικών.

Όντας απογοητευμένοι από την παραγωγή στο ντεμπούτο album τους, o Μorrissey και ο Johnny Marr αποφάσισαν να αναλάβουν οι ίδιοι την παραγωγή στο δεύτερο album τους με απλή καθοδήγηση από τον ηχολήπτη Stephen Street με τον οποίο είχαν συνεργαστεί για το κομματι “Heaven Knows I’m Miserable Now”. Σε σχέση με τον προκάτοχό του, το “Meat Is Murder” είχε πιο έντονο πολιτικό χαρακτήρα, με σαφή αναφορά στη χορτοφαγία του Morrissey και στον ίδιο τον τίτλο. Μάλιστα, είχε απαγορεύσει στην υπόλοιπη μπάντα να φωτογραφηθούν τρώγοντας κρέας. Aκόμη, υπάρχουν και αντιμιλιταριστικές αναφορές σε κομμάτια όπως το “The Headmaster Ritual”. Oι πολιτικές δηλώσεις του Morrissey σε συνεντεύξεις ενίσχυσαν αυτή τη θέση, καθώς εξέφραζε την αντίθεσή του στη Θάτσερ, την πολιτική διαχείριση, τη μοναρχία αλλά και τους μουσικούς σύγχρονούς του. Μουσικά, το album ήταν πιο τολμηρό από το ντεμπούτο τους και για τη δημιουργία του ηχοτοπίου, ο Morrissey έφερε τις δικές του κασέτες με sound effects του BBC για να χρησιμοποιηθούν ως samples.

Το εξώφυλλο του album είναι μία φωτογραφία του 1967 με τον ναυτικό δεκανέα Michael Wynn και η φράση που ήταν γραμμένη στο κράνος του άλλαξε από “Make War Not Love” σε “Meat Is Murder”. Η αυθεντική εικόνα είχε χρησιμοποιηθεί στο ντοκιμαντέρ του Emile De Antonio, “In The Year Of The Pig” του 1968.

Το 2013 το album κατατάχθηκε στην 295η θέση με τα 500 καλύτερα album όλων των εποχών από το περιοδικό Rolling Stone.

https://www.youtube.com/watch?v=uHh4Nx-i6kM