Λαμβάνει χώρα η πρώτη απονομή των βραβείων Όσκαρ στο Λος  Άντζελες. Η απονομή τους έγινε στις 16 Μαΐου του 1929 στο ξενοδοχείο «Ρούσβελτ» στο Χόλυγουντ. Πρόκειται για τα σημαντικότερα κινηματογραφικά βραβεία τα οποία από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών. Η ιδέα ανακοινώθηκε το 1927 από τον Λουις  Μπ. Μάγερ και αυτό γιατί ήθελε να δώσει μια ιδιαίτερη αίγλη αλλά και να προκαλεί το ενδιαφέρον του κοινού για τις κινηματογραφικές ταινίες.

Κατά την διάρκεια της τελετής η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών παρουσίασε τα βραβεία της Ακαδημίας (που αργότερα έγιναν γνωστά ως βραβεία Όσκαρ) σε 12 κατηγορίες. Οι νικητές ανακοινώθηκαν τρεις μήνες πριν από την τελετή. Κάποιες υποψηφιότητες ανακοινώθηκαν χωρίς αναφορά σε μια συγκεκριμένη ταινία όπως για τον Ρεΐφ Χαμέρας και τον Νούγκεντ Σλότερ, οι οποίοι λάβανε υποψηφιότητες στην ανύπαρκτη πλέον κατηγορία των Μηχανικών Εφέ.

Νικητές της απονομής αναδείχτηκαν οι ταινίες Έβδομος Ουρανός (Seventh Heaven), Η Αυγή (Sunrise: A Song of Two Humans) με 3 βραβεία η καθεμία από αυτές, καθώς και η ταινία Τα Φτερά (Wings) με 2 βραβεία. Ανάμεσα στα βραβεία που κέρδισε η ταινία Τα Φτερά ήταν το Όσκαρ Καλύτερης Παραγωγής (που αργότερα μετονομάστηκε σε βραβείο Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας) ενώ ανάμεσα σε αυτά που κέρδισε η ταινία Η Αυγή ήταν το βραβείο Όσκαρ καλύτερης ταινίας και μοναδικής καλλιτεχνικής παραγωγής. Απο το επόμενο έτος απονομής και μετά οι δύο αυτές κατηγορίες ενσωματώθηκαν σε μια ενιαία κατηγορία.