Γεννήθηκε στις 27 Ιουνίου 1941 στη Βαρσοβία. Σπούδασε από το 1964 μέχρι το 1968 στην Κρατική Ανωτέρα Σχολή Κινηματογραφίας του Λοτζ και ασχολήθηκε για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα με τα ντοκιμαντέρ στην πολωνική τηλεόραση.

Ο ίδιος είχε δηλώσει πως « η ζωή είναι πιο ευφυής από τη λογοτεχνία. Η απασχόληση για τόσο πολύ χρόνο στα ντοκιμαντέρ υπήρξε μια ευλογία αλλά και ένα εμπόδιο για το έργο μου. Στο ντοκιμαντέρ το σενάριο απλώς σου υποδεικνύει μια κατεύθυνση. Όμως κανένας δεν ξέρει πως θα ξετυλιχθεί η ιστορία. Και κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων το θέμα είναι να κινηματογραφείς όσο το δυνατό περισσότερο. Είναι στο μοντάζ που διαμορφώνεται ένα ντοκιμαντέρ. Σήμερα νομίζω ότι δουλεύω με τον ίδιο τρόπο. Αυτό που κινηματογραφώ δεν είναι η ιστορία –ότι έχουμε κινηματογραφήσει περιέχει στοιχεία που θα σχηματίσουν την ιστορία. Ενώ κινηματογραφούμε λεπτομέρειες που δεν ήταν στο σενάριο εμφανίζονται. Και κατά τη διάρκεια του μοντάζ αρκετά πετιούνται».

Έγινε διεθνώς γνωστός με τον Δεκάλογο (1988) και την τριλογία του Τρία Χρώματα (1993-94). Μάλιστα, με το τρίτο μέρος της τριλογίας («Κόκκινο») ήταν υποψήφιος για Όσκαρ σκηνοθεσίας.

kieslowski

«Για να σας πω την αλήθεια, στην εργασία μου, η αγάπη είναι πάντα σε αντίθεση με τα άλλα στοιχεία. Αυτό δημιουργεί διλλήματα. Μας οδηγεί στο πάθος. Δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αυτή και δεν μπορούμε να είμαστε μακριά της. Πολύ σπάνια θα βρείτε ένα ευτυχισμένο τέλος στις εργασίες μου», είχε δηλώσει ο σκηνοθέτης. Η έννοια της αγάπης έχει πολλές σημασίες στο έργο του, όσο και το το τρίπτυχο της γαλλικής επανάστασης: «Οι άνθρωποι θέλουν πραγματικά την ελευθερία, την ισότητα και την αδελφότητα; Δεν είναι αυτό ένας τρόπος να εκφραζόμαστε;»

Στις ταινίες του δοκιμάζει τις ανθρώπινες αξίες μέσα στο κοινωνικό πεδίο, στις ανθρώπινες σχέσεις, δοκιμάζοντας, μέσα από αυτές, και τους ίδιους τους ανθρώπους, τελικά την αντοχή της κοινωνικής συνοχής. Ο Κριστόφ Κισλόφσκι πέθανε στις 13 Μαρτίου 1996 στη Βαρσοβία.

3jpg_10

Φιλμογραφία

1966 The Tram (Tramwaj)
1966 The Office (Urzad)
1967 Concert Of Requests (Koncert Zyczen)
1968 The Photograph (Zdjecie)
1969 From the City of Lodz (z Miasta Lodzi)
1970 I Was A Soldier (Bylem Zolnierzem)
1970 Factory
1971 Before The Rally (Przed Rajdem)
1972 Refrain (Refren)
1972 Between Wroclaw and Zielona Gora (Miedzy Wroclawiem a Zielona Gora)
1972 The Principles of Safety and Hygiene in a Copper Mine (Podstawy BHP w Kopalni Miedzi)
1972 Workers ’71: nothing about us without us (Robotnicy ’71: Nic o Nas Bez Nas)
1973 Bricklayer (Murarz)
1973 Pedestrian Subway (Przejscie Podziemne)
1974 X-Ray (Przeswietlenie)
1974 First Love (Pierwsza Milosc)
1975 Curriculum Vitae (Zyciorys)

2014-08-20-dekalog

1975 Personnel (Personel)
1976 Hospital (Szpital)
1976 Slate (Klaps)
1976 The Scar (Blizna)
1976 The Calm (Spokoj)
1977 From A Night Porter’s Point Of View (Z Punktu Widzenia Nocnego Portiera)
1977 I Don’t Know (Nie Wiem)
1978 Seven Women Of Different Ages (Siedem Kobiet w Roznym Wieku)
1979 Ο Ερασιτέχνης Κινηματογραφιστής (Amator)
1980 Station (Dworzec)
1980 Talking Heads (Gadajace Glowy)
1981 Blind Chance (Pzypadek)
1981 Short Working Day (Krotki Dzien Pracy)
1984 No End (Bez Konca)
1988 Seven Days A Week (Siedem Dni W Tygodniu)
1988 Δεκάλογος (Dekalog)
1988 Δεκάλογος 5 (Krotki Film O Zabijaniu)
1988 Δεκάλογος 6 (Krotki Film O Milosci)
1992 Η Διπλή Ζωή της Βερόνικα (La double vie de Veronique)
1993 Τρία χρώματα: Η Μπλε ταινία (Trois Couleurs: Bleu)
1994 Τρία χρώματα: Η Λευκή ταινία (Trois Couleurs: Blanc)
1994 Τρία χρώματα: Η Κόκκινη ταινία (Trois Couleurs: Rouge)
2002 Παράδεισος