Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
28.03.2024

Ψήφο του Κογκρέσου για το όνομα της πΓΔΜ ζητά βουλευτής των Δημοκρατικών

Με σκοπό την επίτευξη του erga omnes.
Ψήφο του Κογκρέσου για το όνομα της πΓΔΜ ζητά βουλευτής των Δημοκρατικών

Τη διασφάλιση του περίφημου «erga omnes», που προϋποθέτει ότι η όποια νέα ονομασία για την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας θα ισχύει τόσο για την εσωτερική όσο και για την διεθνή χρήση, ζητά η δημοκρατική ομοσπονδιακή βουλευτής Κάρολιν Μαλόνεϊ με ψήφισμα που κατέθεσε προς έγκριση στην αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων στις 22 Μαρτίου.

«Εκφράζοντας την αίσθηση της Βουλής των Αντιπροσώπων ότι η ΠΓΔΜ πρέπει να εργαστεί στο πλαίσιο της διαδικασίας των Ηνωμένων Εθνών και με καλή πίστη με την Ελλάδα για να επιτύχει τον μακροχρόνιο πολιτικό στόχο των Ηνωμένων Πολιτειών και των Ηνωμένων Εθνών, μέσω της εξεύρεσης ενός αμοιβαία αποδεκτού ονόματος, το οποίο θα πρέπει να ισχύει για όλες τις εσωτερικές και διεθνείς χρήσεις (erga omnes)» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην αρχή του προτεινόμενου ψηφίσματος.

Παράλληλα, η ομοσπονδιακή βουλευτής της Νέας Υόρκης ζητά την επαναβεβαίωση του κεκτημένου του Βουκουρεστίου, το οποίο προβλέπει πως η επίτευξη λύσης στο θέμα του ονοματολογικού αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη της πΓΔΜ στη συμμαχία του ΝΑΤΟ.

«Προτρέπει την κυβέρνηση των ΗΠΑ να συνεργαστεί με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ για να υποστηρίξει τις προηγούμενες αποφάσεις της Διάσκεψης Κορυφής του ΝΑΤΟ όσον αφορά το ζήτημα της διεύρυνσης και να στείλει πρόσκληση στην ΠΓΔΜ μόλις επιτευχθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας μέσα στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο του ψηφίσματος.

Η κ. Μαλόνεϊ είναι ιδρυτικό μέλος του «Hellenic Caucus», της κοινοβουλευτικής ομάδας που προωθεί τα ελληνικά θέματα στο Καπιτώλιο. Αν εγκριθεί το συγκεκριμένο ψήφισμα, θα έχει επαναβεβαιώσει με τη βούλα του αμερικανικού Κογκρέσου ορισμένες από τις θεμελιώδεις διαπραγματευτικές θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Σε δήλωση που έκανε με αφορμή την κατάθεση του ψηφίσματος, η κ. Μαλόνεϊ εκφράζει τη στήριξη της για μια κοινά αποδεκτή και ιστορικά δίκαιη ονομασία, η όποια, όπως τονίζει, θα πρέπει να σέβεται τις ιστορικές και τις πολιτισμικές ευαισθησίες που έχει ο ελληνικός λαός για το συγκεκριμένο θέμα.

«Εδώ και πολύ καιρό έχω υποστηρίξει ένα μόνιμο όνομα για την ΠΓΔΜ που θα σέβεται την σημασία που έχει η Μακεδονία για την ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό. Οι πρόσφατες διαδηλώσεις στην Ελλάδα δείχνουν τη συνεχιζόμενη πίεση για να τεθεί αυτό το ζήτημα σε ένα ψήφισμα που έχει ήδη καθυστερήσει. Είμαι ενθουσιασμένη από τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Αθήνας και των Σκοπίων και ελπίζω ότι μια δίκαιη διευθέτηση μπορεί να επιτευχθεί. Η εύρεση ενός ιστορικά ακριβούς, αμοιβαία συμφωνημένου ονόματος για την ΠΓΔΜ είναι προς το συμφέρον όλων στην περιοχή».

Στο προτεινόμενο ψήφισμα γίνεται αναφορά στον εποικοδομητικό περιφερειακό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, ο οποίος, όπως σημειώνεται στο ψήφισμα, είναι συμβατός με τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή.

«Η Ελλάδα είναι ένας στρατηγικός εταίρος και σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών για την επίτευξη πολιτικής σταθερότητας και οικονομικής ανάπτυξης στην περιοχή των Βαλκανίων, έχοντας επενδύσει πάνω από 20 δισεκατομμύρια δολάρια στις χώρες της περιοχής, δημιουργώντας έτσι πάνω από 200.000 νέες θέσεις εργασίας και έχοντας συνεισφέρει πάνω από 750 εκατομμύρια δολάρια αναπτυξιακή βοήθεια για την περιοχή».

Τέλος, το ψήφισμα καλεί την ΠΓΔΜ να απέχει από προκλητικές ενέργειες και να σεβαστεί τους κανόνες καλής γειτονίας, όπως αυτοί προβλέπονται στην Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995.

«Προηγούμενο ψήφισμα του Κογκρέσου προέτρεψε την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας να απέχει από εχθρικές δραστηριότητες και να σταματήσει τη χρήση ενεργειών που παραβιάζουν διατάξεις της ενδιάμεσης συμφωνίας μεταξύ της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Ελλάδας, με αντικείμενο τις εχθρικές δραστηριότητες ή την προπαγάνδα».

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.