Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
19.04.2024

Θεσσαλονίκη: Ξεκινά το πρόγραμμα «Thought For Food» αρχές του 2017

Αρχές του 2017 ξεκινά για απογείωση το «Thought For Food», που με τη δυναμική τριπλής «έλικας», που στοχεύει να απογειώσει Έλληνες παραγωγούς και κτηνοτρόφους.
Θεσσαλονίκη: Ξεκινά το πρόγραμμα «Thought For Food» αρχές του 2017

Αρχές του 2017 πρόκειται να ξεκινήσει την απογείωσή του το όχημα «Thought For Food», το οποίο με τη δυναμική της «τριπλής έλικας», του Ιδρύματος Μποσδάκη, της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), στοχεύει να δώσει περαιτέρω ώθηση σε 250 παραγωγούς και κτηνοτρόφους της χώρας, αρχικά, με τα «φτερά» της σωστής εκπαίδευσης και του Marketing, αλλά και των τεχνολογιών αιχμής.

   Πρόκειται για το νέο θεματικό πρόγραμμα «Thought For Food», της πρωτοβουλίας «Giving for Greece», του Ιδρύματος Μποδοσάκη, το οποίο παρουσιάστηκε σήμερα στο πλαίσιο εκδήλωσης που έγινε στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή και όπως επισημάνθηκε, στόχος του είναι η στήριξη της ελληνικής περιφέρειας και των ανθρώπων της ελληνικής γης, μέσω της ενίσχυσης του αγροδιατροφικού τομέα.

   Όπως, υπογραμμίστηκε στη διάρκεια της παρουσίασης, μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους όλη η προσπάθεια επικεντρώνεται στην συγκέντρωση χρηματικών πόρων, που θα διοχετευθούν στην υποστήριξη παραγωγών, μικρών επιχειρήσεων και συνεργατικών σχημάτων που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή πέντε κατηγοριών προϊόντων, με αποδεδειγμένα συγκριτικά πλεονεκτήματα και είναι τα εξής: ελιά και τα παράγωγά της, μέλι, αρωματικά φυτά, κτηνοτροφικά προϊόντα, καθώς και συγκεκριμένα είδη φρούτων και λαχανικών (φασόλια, πιπεριές Φλωρίνης και κάστανο). Η παρεχόμενη υποστήριξη αφορά όλη την αλυσίδα παραγωγής, μεταποίησης, καθώς και το στάδιο των εξαγωγών. ‘Αμεσα ωφελούμενοι του προγράμματος είναι γεωργοί και κτηνοτρόφοι, μικρές επιχειρήσεις και συνεργατικά επιχειρηματικά σχήματα με δραστηριοποίηση στους τομείς της παραγωγής, της μεταποίησης και των εξαγωγών, σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.

   Οι ωφελούμενοι, αρχικά 250 από όλη την Ελλάδα, έχουν επιλεγεί από τους συνεργάτες του προγράμματος με κριτήρια τις ανάγκες τους σε υποστήριξη και τις δυνατότητες που παρουσιάζουν να διαπρέψουν στον τομέα τους, εφόσον τους προσφερθούν τα σωστά εργαλεία.

   Οι πόροι, που το Ίδρυμα Μποδοσάκη επιδιώκει να συγκεντρώσει για την υλοποίηση του προγράμματος, με την κινητοποίηση επιχειρήσεων, οργανισμών, Ελλήνων της διασποράς και ιδιωτών, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, θα διατεθούν σε δραστηριότητες εκπαίδευσης και συμβουλευτικής, που θα υλοποιήσει η Αμερικανική Γεωργική Σχολή, καθώς και στη βιοτεχνολογική έρευνα, που θα διεξάγει το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης. «Με έναν πρόχειρο υπολογισμό, εκτιμούμε ότι για την υλοποίηση των δράσεων του προγράμματος όπως είναι σήμερα σχεδιασμένο, απαιτούνται περί τα 500.000 ευρώ», απάντησε σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διαχειριστής του προγράμματος «Thought for Food» εκ μέρους του Ιδρύματος Μποδοσάκη, Βλάσης Αδρακτάς. Πρόσθεσε, ότι πρόκειται για έναν αρχικό υπολογισμό και σημείωσε ότι «Δεν αποκλείεται να συγκεντρωθούν περισσότερα χρήματα και να ενταχθούν στο πρόγραμμα ακόμα περισσότεροι Έλληνες παραγωγοί και κτηνοτρόφοι».

   Η εκπαίδευση και η συμβουλευτική απευθύνονται σε παραγωγούς, μικρές επιχειρήσεις και συνεργατικά επιχειρηματικά σχήματα και καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων του αγροδιατροφικού τομέα, από τη σπορά μέχρι το μάρκετινγκ και τις εξαγωγές. Η υποστήριξη παρέχεται τόσο ομαδικά, όσο και σε εξατομικευμένο επίπεδο, στις μονάδες παραγωγής. Η βιοτεχνολογική έρευνα για την ταυτοποίηση των ιδιαίτερων διατροφικών ιδιοτήτων των αγροδιατροφικών προϊόντων, στοχεύει στην ανάδειξη της προστιθέμενης αξίας τους, ώστε να βελτιώσουν τη θέση τους τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή αγορά. Τα αποτελέσματα της έρευνας θα είναι ανοιχτά σε όλους τους ενδιαφερόμενους, ώστε να προσδώσουν προστιθέμενη αξία στο σύνολο του τομέα.

   Στη διάρκεια της εκδήλωσης, ο διευθυντής του γραφείου Στρατηγικών Project της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, Φίλιππος Παπαδόπουλος, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι μέσα από τέτοιες συνεργασίες επιτυγχάνεται συλλογική παρέμβαση, στα πεδία εκείνα που είναι πιο χρήσιμη και αποτελεσματική. Είπε, ότι η ζήτηση για τα προϊόντα της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής ξεπερνά την παραγωγή και στο πλαίσιο αυτό σημείωσε ότι το στοιχείο αυτό την καθιστά την πλέον αρμόδια να «πείσει» παραγωγούς και κτηνοτρόφους για τις σωστές πρακτικές παραγωγής ποιοτικών προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας. Αναγνώρισε, πάντως, ότι «Σε όλες τις αλλαγές υπάρχει αντίσταση», αλλά όπως πρόσθεσε «για να μάθεις σε κάποιον κάτι καινούριο και πιο αποτελεσματικό, πρέπει να τον ξεμάθεις και να είσαι ο σωστός άνθρωπος να τον πείσεις για τα αποτελέσματα».

    Από την πλευρά του ερευνητής Β’, αναπληρωτής διευθυντής του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών του ΕΚΕΤΑ, Αναγνώστης Αργυρίου, στην ομιλία του αναφέρθηκε στις δυνατότητες αξιοποίησης της ελληνικής βιοποικιλότητας, μέσω της παραγωγής μοναδικών αγροδιατροφικών τοπικών προϊόντων, καθώς και στη δημιουργία «ταυτότητας» αυτών των τροφίμων για την ανάδειξη των ποιοτικών χαρακτηριστικών τους και τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας σε όλη την παραγωγική αλυσίδα. Παράλληλα, υπογράμμισε τη σημασία της διαφοροποίησης των ελληνικών προϊόντων, προκειμένου να καταστούν ανταγωνιστικά στο διεθνές περιβάλλον, σημειώνοντας χαρακτηριστικά «Μπορούμε να το πετύχουμε εάν διαφοροποιηθούμε. Και αυτό μπορούμε να το πετύχουμε με τη χρήση δικού μας γενετικού πολλαπλασιαστικού υλικου».

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.