Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
28.03.2024

Παρέμβαση του Υπερταμείου στο ΣτΕ – Επιμένει στην ιδιωτικοποίηση όλων των μνημείων

Μεταξύ άλλων, τα μνημεία για τα οποία γίνεται λόγος για μεταβίβαση, είναι ο Λευκός Πύργος, ο αρχαιολογικός χώρος της Κνωσού, ο αρχαιολογικός χώρος των βασιλικών τάφων Βεργίνας, η Σπιναλόγκα, ο τάφος του Λεωνίδα στην Λακωνία και πολλά ακόμη.
Παρέμβαση του Υπερταμείου στο ΣτΕ – Επιμένει στην ιδιωτικοποίηση όλων των μνημείων

Το Υπερταμείο σκληραίνει τη στάση του αναφορικά με την μεταβίβαση αρχαιoλογικών χώρων και μνημείων -ανάμεσά τους η Κνωσός και ο Λευκός Πύργος- στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ.

Ενάμιση μήνα μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου 10.119 ακινήτων από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και τη διαβίβαση στο υπουργείο Οικονομικών του καταλόγου με τα 2.329 ακινήτων που υπάγονται στις εξαιρέσεις του άρθρου 196 του Ν. 4389/2016 η υπόθεση παίρνει νέα τροπή.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Έθνος», ακριβώς μία εβδομάδα πριν από την εκδίκαση στο Συμβούλιο της Επικρατείας (στις 22 Ιανουαρίου) της αίτησης ακύρωσης της υπουργικής απόφασης για τη μεταβίβαση των 10.119 ακινήτων στην ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου ΑΕ (ΦΕΚ 2320/Τ.Β’/19.6.2018), που κατέθεσε ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) από κοινού με τους δημάρχους Πατρέων και Σπάρτης, η ΕΕΣΥΠ-Υπερταμείο, που κρατούσε μια μάλλον διακριτική, αμυντική στάση μέχρι στιγμής για το ζήτημα, πραγματοποίησε παρέμβαση στο ΣτΕ.

Βλέποντας την πιθανότητα να βρεθεί ενώπιον του κινδύνου ακύρωσης της μεταβίβασης των ακινήτων του Δημοσίου, το Υπερταμείο κατέθεσε παρέμβαση στο ΣτΕ υπέρ του πρωθυπουργού, του υπουργού Οικονομικών, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, του υπουργού Ανάπτυξης και Τροφίμων και του υπουργού Επικρατείας, υπέρ του κύρους της απόφασης μεταβίβασης των 10.119 ΚΑΕΚ, στρεφόμενο κατά του ΣΕΑ, της προέδρου του, Σταματίας Μαρκέτου, του γραμματέα του, Θεμιστοκλή Βάκουλη, της αντιπροέδρου του, Αργυρώς Καμπερίδη, του δημάρχου Σπάρτης, Ευ. Βαλιώτη, και του δημάρχου Πατρέων, Κ. Πελετίδη, ζητώντας την απόρριψη της, υπό κρίση, αίτησης ακύρωσης, καθώς είναι «προδήλως απορριπτέα, ως απαράδεκτη, αόριστη νόμω και ουσία αβάσιμη και πάντως αναπόδεικτη».

Μεγάλο «αγκάθι» παραμένει η επιμονή των θεσμών, που εμφανίζονται ανυποχώρητοι στις διαβουλεύσεις.

Διευκρινίζοντας, συγχρόνως, ότι «σύμφωνα με το άρθρο 185 παρ. 1 του νόμου 4389/2016 η εταιρεία λειτουργεί χάριν του δημοσίου συμφέροντος, σύμφωνα με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας» και ότι «από τη μεταβίβαση εξαιρούνται όσα τυχόν από τα ανωτέρω ακίνητα εμπίπτουν στις εξαιρέσεις της παρ. 4 του άρθρου 196 του ν. 4389/2016 ή γενικά η μεταβίβασή τους είναι αντίθετη στις κείμενες διατάξεις» και ότι, τέλος, «πριν από την ολοκλήρωση της μεταβίβασης καθενός ακινήτου που εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας απόφασης με την καταχώριση αυτή στο αρμόδιο κτηματολόγιο ή υποθηκοφυλακείο κατά περίπτωση ερευνάται αν υπάρχει προστατευομένη δυνάμει της κείμενης νομοθεσίας διακατοχή».

«Είναι επικίνδυνο αυτό που συνέβηΑποκαλύπτεται ότι θέλουν και τα 10.119 ακίνητα να παραμείνουν στην κυριότητα και δική τους διαχείρισηΕίναι ανένδοτοι σε αυτό», υπογραμμίζει η πρόεδρος του Συλλόγου Αρχαιολόγων, Στ. Μαρκέτου, η οποία εκτιμά ότι η αιφνιδιαστική παρέμβαση του Υπερταμείου είναι γραμμή των θεσμών, «αφού τους τα είχαν υποσχεθεί αυτά τα ακίνητα».

 «Αφενός ότι το Υπερταμείο αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη για την αρχική κατάρτιση της λίστας, αφετέρου ότι επιμένει, κρατώντας σκληρή γραμμή και δίνοντας ερείσματα στις κωλυσιεργίες του υπουργού Οικονομικών, πως η μεταφορά όλων ανεξαιρέτως των 10.119 μνημείων είναι νόμιμη και “εξυπηρετεί τους σκοπούς του”» τονίζει στην εφημερίδα, μέλος της Ένωσης του Συλλόγου Αρχαιολόγων, προσθέτοντας ότι «θεσμοί και ΕΕΣΥΠ θέλουν να κερδίσουν όσα μπορούν από τα 2.329 μνημεία που ζήτησε αρχικά ρητά από τον κ. Τσακαλώτο η κυρία Ζορμπά να εξαιρεθούν από τη λίστα. Είναι πιθανόν το ΥΠΟΙΚ να ζητήσει αναβολή στην εκδίκαση. Επιδιώκουν επίσης να μείνει στον αέρα το θέμα “διαχείριση”, που είναι και το μεγάλο διακύβευμα στη σημερινή διαμάχη. Δεν διευκρινίζεται αν η εξαίρεση των ΚΑΕΚ θα αφορά και τη διαχείριση των μνημείων και πολιτιστικών κτιρίων».

Εν όψει της εκδίκασης της προσφυγής του ΣΕΑ, στο φόντο των διεργασιών για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, μαίνεται ένα πυρετώδες παρασκήνιο με πρωταγωνιστές το υπουργείο Οικονομικών, το υπουργείο Πολιτισμού, την ΕΕΣΥΠ-Υπερταμείο και τους θεσμούς, με επίδικο, όπως προκύπτει, όχι απλώς την εξαίρεση μόνο των 2.329 ακινήτων από τη συνολική λίστα των 10.119 ΚΑΕΚ.

Αυτός είναι ο λόγος που, πέρα από την παρέμβαση του Υπερταμείου, πιθανότατα την Παρασκευή, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας, θα συνεδριάσει εκτάκτως το ΚΥΣΟΙΠ για την εξαίρεση των 2.329 ακινήτων. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, σύμφωνα με διαρροές, αναμένεται να εκδώσει υπουργική απόφαση που θα εξαιρεί τα 2.329 ακίνητα, δίνοντας στη δημοσιότητα και τη λίστα τους.

Πιθανότατα την ερχόμενη Παρασκευή η έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ

«Αγκάθι» στο παραπάνω θα παραμείνει η επιμονή των θεσμών κατά τις διαβουλεύσεις ότι εκατοντάδες από τα 2.329 ακίνητα αρμοδιότητας ΥΠΠΟΑ, τα οποία ανήκουν στις «εξαιρέσεις» (αφού οι κωδικοί τους αφορούν όχι μόνο σημαντικά μνημεία, αλλά και μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους, κτήρια πολιτιστικού ενδιαφέροντος, οικόπεδα εντός κηρυγμένων αρχαιολογικών ζωνών κ.ά.), είχαν ήδη μεταβιβαστεί από το 2016. Άρα, γι’ αυτά θα συνεχίσει να διατηρεί η ΕΤΑΔ την πλήρη διαχείριση; Ερωτήματα Παρ’ όλη την επιμονή της Μυρσίνης Ζορμπά και της γ.γ. του ΥΠΠΟΑ, Μαρίας Βλαζάκη, και τις μετωπικές συγκρούσεις τους για το ζήτημα με τον υπουργό Οικονομικών, ερωτήματα εγείρουν και οι ανακοινώσεις του υπουργείου Πολιτισμού, λόγω και της αποφυγής να κατονομαστούν τα πράγματα.

Ποιος μπλοκάρει τη δημοσιοποίηση της λίστας με τις 2.329 εξαιρέσεις; Στις πρώτες ανακοινώσεις του το ΥΠ-ΠΟΑ διαβεβαίωνε ότι δεν πρόκειται να μεταβιβαστεί κανένα από τα 2.329 ΚΑΕΚ στην ΕΕΣΥΠ, κάνοντας λόγο για «καθολική εξαίρεση κυριότητας και διαχείρισης».

Στο τελευταίο δελτίο Τύπου του δεν αναφέρεται όμως ούτε στον αριθμό των ΚΑΕΚ ούτε στο επίμαχο θέμα της διαχείρισης. Για «διγλωσσία της κυβέρνησης» κάνει πάντως λόγο ο Σύλλογος Αρχαιολόγων, με δελτίο Τύπου που εξέδωσε χθες, δύο ημέρες προτού παρουσιάσει τις επόμενες νομικές κινήσεις του σε συνέντευξη Τύπου:

«Το ΔΣ της ΕΕΣΥΠ, διορισμένο από την κυβέρνηση και τους “θεσμούς”, με αυτήν την κίνηση (παρέμβαση στο ΣτΕ) δηλώνει ότι θεωρεί ήδη “περιουσία” του τα ακίνητα που μεταβιβάστηκαν. Ας πουν επιτέλους την αλήθεια: Θέλουν ή όχι να περάσουν τα ακίνητα στο Υπερταμείο; Εγείρει το Υπερταμείο αξιώσεις για τα 2.329 ακίνητα της πολιτιστικής κληρονομιάς; Θα έρθει το υπουργείο Οικονομικών στο ΣτΕ για να υπερασπιστεί την απόφαση μεταβίβασης των μνημείων; Ποια είναι η πραγματική πολιτική βούληση της κυβέρνησης; Αυτή που λένε τα δελτία Τύπου του ΥΠΠΟΑ ή αυτή που υποδεικνύει η σιωπή του υπουργείου Οικονομικών και η παρέμβαση του Υπερταμείου;».

Τα περιθώρια, πάντως, για τους όποιους κυβερνητικούς ελιγμούς στενεύουν, εν όψει της εκδίκασης στο ΣτΕ. Εάν συνεδριάσει νωρίτερα το ΚΟΙΣΥΠ και εξαιρεθούν τα 2.329 ανίκητα, η εκδίκαση στο ΣτΕ δεν θα έχει αντικείμενο. Τότε θα ξεκινήσει νέο μπρα ντε φερ μεταξύ αυτών που ήταν μέχρι χθες σύμμαχοι: του Υπερταμείου και του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Όπως είχε γίνει γνωστό στο παρελθόν, μεταξύ άλλων, γίνεται λόγος για μεταβίβαση και των παρακάτω μνημείων:

  • ο Λευκός Πύργος,
  • ο αρχαιολογικός χώρος της Κνωσού,
  • τμήμα της κοίτης και των παρόχθιων εκτάσεων του Καιράτιου ποταμού στα ανατολικά του ανακτόρου της Κνωσού,
  • ο αρχαιολογικός χώρος των βασιλικών τάφων Βεργίνας,
  • τμήμα του αρχαιολογικού χώρου των τάφων των Φιλίππων που είναι εγγεγραμμένος στον παγκόσμιο κατάλογο μνημείων της UNESCO,
  • η Σπιναλόγκα,
  • ο τάφος του Λεωνίδα στην Λακωνία,
  • το Βυζαντινό κάστρο του Επταπυργίου,
  • τα Βυζαντινά λουτρά όπως και η Ροτόντα στη Θεσσαλονίκη που είναι στον κατάλογο της UNESCO,
  • το δάσος Σέιχ Σου που έχει χαρακτηριστεί τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους,
  • η αρχαία αγορά της Συμπρωτεύουσας,
  • το Μικρολίμανο – Ακτή Κουμουνδούρου στο Πειραιά,
  • το αρχαίο θέατρο Ευωνύμου του Δήμου Αλίμου,
  • η Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννη Κυνηγού στον Υμηττό,
  • η παραλία της Φτελίας στην Μύκονο,
  • το ρωμαϊκό ωδείο της Αχαΐας,
  • η Ακρόπολη της Σπάρτης,
  • το παραλιακό τείχος της πόλης της Κέρκυρας (εγγεγραμμένο στον παγκόσμιο κατάλογο πολιτιστικής κληρονομίας της UNESCO),
  • οι Αλυκές στην Ελούντα,
  • τα κάστρα της Χίου, Λέσβου, Άρτας και Πάτρας,
  • το Ενετικό φρούριο της Σούδας Ιτζιδίν,
  • το φρούριο Φιρκά Χανίων,
  • η Οθωμανική βιβλιοθήκη των Ιωαννίνων,
  • ο Βυζαντινός Ναός των Αγίων Θεοδώρων στις Σέρρες,
  • τα Ρωμαϊκά λουτρά της Χαλκίδας,
  • το Τέμενος Εμίρ Ζαδέ στην Εύβοια,
  • τα αρχαιολογικά μουσεία της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας, του Ηρακλείου, των Χανίων, του Αγίου Νικολάου, της Σπάρτης, του Αργοστολίου, της Ζακύνθου, της Καλαμάτας, της Λέσβου, της Σύμης, της Μυκόνου και της Σαλαμίνας, κ.λπ.

(Πηγή)

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.