Οι Αφρικανικές πλεξούδες είναι μια τεχνική βουτηγμένη στην ιστορία και την παράδοση και αποτελούσε πάντα πηγή έμπνευσης. Ενώ το πρόσφατο κίνημα για φυσικά μαλλιά έφερε τεράστια αλλαγή στον τρόπο που οι γυναίκες της Αφρικής προσδιορίζουν το στυλ και προστατεύουν τα μαλλιά τους, οι πλεξούδες είναι μια πρακτική που «κουβαλούν στις πλάτες τους» αιώνες συμβλισμών και κοινωνιολογικών αναφορών.

Αυτήν τη σημασία θέλει να τονίσει η Καλιφορνέζα φωτογράφος Medina Dugger με το τελευταίο της πρότζεκτ “Chroma: An ode to J.D. ‘Okhai Ojeikere’. Ενθουσιασμένη από το έργο του Νιγηριανού φωτογράφου J.D. ‘Okhai Ojeikere’, ο οποίος αποτύπωσε εκτενώς χιλιάδες χτενίσματα μέσα σε μια περίοδο 40 ετών, η Dugger τώρα επιδιώκει να αποδώσει το αφρικανικό στυλ μαλλιών σε μια μοντέρνα, πολύχρωμη έκδοση των ασπρόμαυρων φωτογραφιών του. 

«Πρόσεξα ότι οι γυναίκες στο Λάγος χρησιμοποιούν πολύχρωμα νήματα και υφάνσεις όλο και περισσότερο. Η διαθεσιμότητα των πολύχρωμων εξτένσιον και μαλλιού στις τοπικές αγορές έχει οδηγήσει σε μοναδικές παραλλαγές πλέξεων και τεχνικών» εξηγεί η Dugger. 

«Τα αφρικανικά μαλλιά παραμένουν ένα βαθιά πολιτικό ζήτημα. Στον ολοένα και πιο συνδεδεμένο κόσμο, οι πολιτισμοί και οι παραδόσεις μπορεί να νοθευτούν και να χαθούν. Θα ήθελα αυτές οι εικόνες να τιμούν τις παλιές πρακτικές, ενώ υπογραμμίζουν τις αλλαγές που συμβαίνουν» προσθέτει.