Η ισλαμοφοβία και ο λαϊκισμός εκπροσωπούνται από τον ηγέτη των ακροδεξιών Γκερτ Βίλντερς και η γαλλική εφημερίδα Liberation αφιερώνει το εξώφυλλό της σε αυτό το ζήτημα.

Μια μέρα πριν ανοίξουν οι κάλπες στην Ολλανδία, το δημοσίευμα της Liberation κάνει λόγο για τον λαϊκιστή Βίλντερς που «έστρεψε γύρω από το όνομά του όλη την προεκλογική εκστρατεία που λαμβάνει χώρα την Τετάρτη». Στο εκτενές ρεπορτάζ της, η εφημερίδα αναφέρεται στον τρόπο που τα ΜΜΜΕ, τα κοινωνικά δίκτυα και η συμπεριφορά του ακροδεξιού πολιτικού που θυμίζει ολίγον Τραμπ, οδήγησαν σε αυτήν την τάση. 

libe

«Η Ολλανδία είναι μια χώρα στην οποία ζει κανείς ιδιαίτερα ευχάριστα, οι πολίτες είναι χαρούμενοι, δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανεργία. Όμως αισθάνομαι πως η νοοτροπία αλλάζει. Οι Ολλανδοί μετατρέπονται σε πιο κυνικούς, πιο αρνητικούς», αναφέρει μία νεαρή κάτοικος του Βενλό, η οποία σκέφτεται σοβαρά να φύγει από την χώρα της, αν επικρατήσει ο ακροδεξιός.

Στο τελευταίο debate πριν την εκλογική αναμέτρηση με τον Ρούτε, ο Βίλντερς δήλωσε πως θέλει την έξοδο της χώρας από την ΕΕ, να κλείσει τα τζαμιά της χώρας και να απαγορεύσει το Κοράνι. Να υπενθυμίσουμε πως στο παρελθόν έχει καταδικαστεί για διασπορά μίσους, ενάντια στους μουσουλμάνους μετανάστες της χώρας.

Αστάθεια στην Ολλανδία

Οι εκλογές στην Ολλανδία είναι το πρελούδιο για μια σούπερ-εκλογική χρονιά στην Ευρώπη. Το αποτέλεσμα θα καθορίσει, ας το πούμε έτσι, τον τόνο των επόμενων εβδομάδων και μηνών. Μπορεί πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε να τα κατάφερε να πάρει κεφάλι για μια ακόμα φορά, όμως ο δεξιός λαϊκιστής Γκέερτ Βίλντερς και το κόμμα του PVV επωφελούνται τώρα από την ανοικτή αντιπαράθεση με την Τουρκία.
Ακόμη και στην περίπτωση που ένας νικητής Βίλντερς δεν θα έχει στο τέλος καμία περίπτωση κυβερνητικής πλειοψηφίας: Στην ΕΕ όλοι φοβούνται το αποτέλεσμα ντόμινο. Αν ο λαϊκιστής Βίλντερς κερδίζει τις περισσότερες ψήφους σε μια χώρα που είναι από τα ιδρυτικά μέλη της ΕΕ, θα καταφέρει τελικά φέρει το δεξιό άκρο στα σαλόνια. Η ιδέα η Μαρίν Λεπέν να γίνει πρόεδρος της Γαλλίας είναι πιθανό (τότε) να τρομάξει λιγότερους ανθρώπους.

Αλλά η πολιτική κατάσταση στην Ολλανδία είναι ασταθής και χωρίς τον Βίλντερς. Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις, τα τρία κόμματα που προηγούνται συγκεντρώνουν μόλις το 40%, ενώ στις εκλογές πριν από μόλις τέσσερα χρόνια εξασφάλιζαν το 60%. Μια νέα κυβέρνηση για να σχηματιστεί θα χρειαστεί τη συμμετοχή τουλάχιστον τεσσάρων κομμάτων. Μπορεί η Ολλανδία να ήταν εγγύηση σταθερότητας για πολλά χρόνια, όμως αυτό τώρα έχει αλλάξει. Αυτό αποκαλύπτει τον λεγόμενο δείκτη nexite του οίκου ανάλυσης Sentix. Ως αποτέλεσμα, οι επενδυτές εκτιμούν πως η πιθανότητα οι Ολλανδοί να βγουν από το ευρώ είναι 3,6%. Αυτό είναι σαφώς πάνω από το μακροπρόθεσμο μέσο όρο του λιγότερο του 1%.