Προπόνηση όπως κάνει η Σερένα Ουίλιαμς ή ο Ράφαελ Ναδάλ; Ναι, στην εποχή μας όλα γίνονται. Αλλά κοστίζουν ακριβά.  

Η ακαδημία τένις του  Ράφαελ Ναδάλ, που άνοιξε το περασμένο φθινόπωρο στη Μαγιόρκα, χρεώνει 56.000 ευρώ ετησίως για μαθήματα τένις και σχολείο. Η νέα ακαδημία του ελληνικής καταγωγής γεννημένου στη Γαλλία, Πάτρικ Μουρατόγλου, στη γαλλική Ριβιέρα, όπου πέρασαν -μεταξύ άλλων- οι Σερένα Ουίλιαμς και Νόβακ Τζόκοβιτς, χρεώνει περίπου 40.000 ευρώ ετησίως, ενώ η Ακαδημία IMG στη Φλώριδα κοστίζει 78.250 δολάρια (68.827 ευρώ). 
 
Χωρίς αμφιβολία, με τα δεκάδες εκατομμύρια που διακινούνται πλέον, το τένις στην κορυφή του, είναι ένα εξαιρετικά κερδοφόρο άθλημα. Και μία τεράστια βιομηχανία, που είναι στημένη γύρω του. Ίσως οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν επίσης, ότι ο ετήσιος τζίρος  των στοιχημάτων, σύμφωνα με την Agipronews (πρώτο πρακτορείο ειδήσεων που ασχολείται  με τα προγνωστικά παιχνιδιών και στοιχήματα), φτάνει τα 100 δισ. ευρώ (!). Επιπλέον, λίγοι γνωρίζουν ότι η European Sport Security Association (ESSA), ευρωπαϊκή ομοσπονδία ασφάλειας του αθλητισμού, από τις 73 προς έρευνα περιπτώσεις που σημείωσε για το 2015, οι 48 αφορούσαν το τένις και οι 16 το ποδόσφαιρο. 

Έτσι φαίνεται φυσιολογικό, το κόστος ανάπτυξης ενός επαγγελματία αθλητή να μεγαλώνει, χωρίς βέβαια την ίδια στιγμή, να υπάρχουν εγγυήσεις ότι το παιδί θα  γίνει επαγγελματίας. Και το ερώτημα είναι: με τους μισούς από τους 14.000 επαγγελματίες παίκτες του τένις να μην αποκομίζουν καθόλου χρηματικά έπαθλα, αξίζουν τα μεγάλα ονόματα ακαδημιών;

«Δεν υπάρχει κανένας κανόνας, όλα είναι δυνατά, αλλά  καλύτερος τρόπος για να πετύχετε είναι να περιβάλλεστε από επαγγελματίες», δήλωσε στο Reuters, ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Ακαδημίας Τένις,  Πάτρικ  Μουράτογλου. 
 
Γιος του Πάρη Μουράτογλου, που θεωρείται «πατέρας» της πράσινης ενέργειας, ως έφηβος έφτασε έως το Νο 6 στη Γαλλία, αλλά και ένας από τους κορυφαίους προπονητές τένις. Το 1996 άνοιξε την Mouratoglou Tennis Academy και ο πρώτος μαθητής που αποφοίτησε με άριστα ήταν ο Μάρκος Παγδατής, φτάνοντας αργότερα στο Νο 8 της παγκόσμιας κατάταξης.
 
Ο Ναδάλ ανέπτυξε πρόσφατα τη δική του φιλοσοφία  για την ακαδημία του στη Μαγιόρκα. «Θα τους βοηθήσουμε να κάνουν αυτή τη μετάβαση στα καλύτερα πανεπιστήμια και να  προετοιμαστούν για τη ζωή», δήλωσε ο Ισπανός, ο οποίος δεν γράφτηκε ποτέ σε ακαδημία αλλά τον προπονούσε ο θείος του,  Τόνι Ναδάλ, από την ηλικία των τεσσάρων ετών.
    

Αν και η ακαδημία του Μουράτογλου, που πρόσφατα  ξεκίνησε  μια ηλεκτρονική πλατφόρμα που παρέχει καθοδήγηση μέσω μιας ιστοσελίδας ή μιας εφαρμογής, είναι φθηνότερη από την IMG ή την ακαδημία Ναδάλ, ο Γάλλος παραδέχτηκε: «Η τιμή είναι υψηλή και γνωρίζω ότι οι περισσότεροι γονείς δεν μπορούν να το αντέξουν οικονομικά».