Μια Γερμανίδα πρώην ηθοποιός και μοντέλο κατήγγειλε στις ελβετικές αρχές ότι ο κινηματογραφικός σκηνοθέτης Ρομάν Πολάνσκι τη βίασε στο ορεινό σαλέ του το 1972, όταν εκείνη ήταν 15 ετών, δήλωσαν σήμερα τοπικοί εισαγγελείς.

Ένας δικηγόρος του 84χρονου Γαλλο-Πολωνού σκηνοθέτη δήλωσε πως γνωρίζει την καταγγελία της Ρενάτε Λάνγκερ και την απέρριψε ως μια «παράλογη» απόπειρα να προκαλέσει την προσοχή των μέσων ενημέρωσης.

Η αστυνομία στο καντόνι Σεν Γκάλεν, στη βορειοανατολική Ελβετία, επιβεβαίωσε σήμερα ότι η 61χρονη Λάνγκερ υπέβαλε τον περασμένο μήνα μήνυση για βιασμό που έλαβε χώρα το 1972 στο σπίτι του Πολάνσκι. Την κατηγορία είχαν δημοσιοποιήσει για πρώτη φορά οι New York Times.

Οι προσπάθειες του Reuters στη Γερμανία να έρθει σε επαφή με την πρώην ηθοποιό ή τους δικηγόρους της δεν είχαν άμεση επιτυχία.

Οι Ελβετοί εισαγγελείς καλούνται να εξετάσουν αν η δίωξη του Πολάνσκι είναι δυνατή βάσει της ελβετικής νομοθεσίας δεδομένου ότι έχει παρέλθει σχεδόν μισός αιώνας από το φερόμενο έγκλημα.

Η Ελβετία έχει καταργήσει την παραγραφή για τα σεξουαλικά εγκλήματα σε βάρος παιδιών μικρότερων των 12 ετών.

Εισαγγελείς στο Σεν Γκάλεν έκαναν γνωστό πως η Λάνγκερ κατέθεσε σε βάρος του Πολάνσκι μήνυση για βιασμό στις 26 Σεπτεμβρίου. «Η καταγγελλόμενη πράξη έλαβε χώρα στο τέλος του Φεβρουαρίου 1972 σ’ ένα σαλέ στο Γκστάαντ», διευκρίνισαν.

Η υπόθεση θα περάσει σε εισαγγελείς στο καντόνι της Βέρνης, όπου ο Πολάνσι έχει μια κατοικία στο πολυτελές χιονοδρομικό κέντρο του Γκστάαντ.

Στην Πολωνία, ο δικηγόρος του Πολάνσκι, ο Γιαν Ολσέβσκι, δήλωσε πως ο ίδιος και ο πελάτης του έχουν ενημερωθεί για την «ανακοίνωση» της Λάνγκερ.

«Κατά την άποψή μου, η κατάσταση είναι τόσο παράλογη που είναι δύσκολο ακόμη και να τη σχολιάσεις. Η πρωτοβουλία αυτή -έπειτα από 40 χρόνια- έχει πρωταρχικό στόχο να προκαλέσει θόρυβο στα μέσα ενημέρωσης», δήλωσε.

Η Λάνγκερ είναι η τέταρτη γυναίκα που κατηγορεί δημόσια τον Πολάνσκι ότι της επιτέθηκε σεξουαλικά όταν ήταν έφηβη.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)