Η αποφοίτηση από το Λύκειο είναι ένα μεγάλο ορόσημο στην ζωή όλων μας. Σημαίνει πως ενηλικωνόμαστε, έχουμε την δυνατότητα να ψηφίσουμε και γενικότερα μια τέτοια στιγμή σου δίνει την εντύπωση πως όλα πλέον επιτρέπονται. 

Οι μαθητές στην Νορβηγία, έχουν πάρει αυτό το τελευταίο λίγο πιο κυριολεκτικά απ’ ότι πρέπει. Στην Ελλάδα το τέλος του σχολείου, συνήθως σημαίνει διακοπές με τους φίλους μας στην Πάρο, στην σκανδιναβική χώρα όμως, οι εορτασμοί κρατάνε σχεδόν έναν μήνα και όλο αυτό έχει και όνομα. Λέγεται Russ και οι Νορβηγοί 18χρονοι το βλέπουν ως ευκαιρία και δικαιολογία να πιουν, να «παρτάρουν», να κυκλοφορήσουν γυμνοί στους δρόμους και πολλές φορές να κάνουν σεξ στους κυκλικούς κόμβους.

Πολύ σωστά διαβάσατε. Το σεξ στους κυκλικούς κόμβους, μετά την αποφοίτηση, αποτελεί πλέον παράδοση στην Νορβηγία, αν και κανείς δεν ξέρει από πού και πώς ξεκίνησε. Είναι όμως, πλέον τόσο διαδεδομένο που η κυβέρνηση της χώρας αναγκάστηκε να βγάλει επίσημη ανακοίνωση προτρέποντας τους νεαρούς Σκανδιναβούς να μην τηρήσουν αυτή την παράδοση, καθώς καταλήγει να είναι επικίνδυνο για τους διερχόμενους οδηγούς αλλά και για τους ίδιους. 

Σε ανακοίνωσή του ο πρώην υπουργός Συγκοινωνιών, Τέριε Μόε Γκούσταβσεν, έγραψε: 

«Μπορούμε όλοι να καταλάβουμε πως το να στεκόμαστε σε ένα κυκλικό κόμβο είναι επικίνδυνο. Το να στέκεσαι στον δρόμο χωρίς ρούχα είναι ήδη παράτολμο από μόνο του, φανταστείτε όμως και την έκπληξη των διερχόμενων οδηγών όταν αντικρίσουν ένα τέτοιο θέαμα. Μπορεί εύκολα να ξεχάσουν ότι κρατούν τιμόνι».