Η βοήθεια και η γενναιοδωρία, που πρόβαλαν οι κάτοικοι της Ελλάδας, στην πλειονότητά τους, απέναντι στις πρώτες ροές μεταναστών και προσφύγων, πριν ακόμα καταφθάσουν οι διάφορες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, αποτελεί το θέμα του ντοκιμαντέρ μικρού μήκους «Landfall- From Lesvos to Idomeni» («Προσάραξη- Από τη Λέσβο στην Ειδομένη»), που σκηνοθέτησε η Δάφνη Τόλη.

Το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί στις 23 Μάη 2017, στις 19:00, στο ‘Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη, στον Ταύρο.

Θα ακολουθήσει συζήτηση για τους λόγους, που η ελληνικές κοινότητες διατήρησαν τέτοια γενναιοδωρία απέναντι στους μετανάστες και τους πρόσφυγες, ενώ σε άλλες χώρες της ΕΕ το φαινόμενο δεν σημειώθηκε σε τέτοια έκταση. Επίσης, θα διερευνηθούν οι προοπτικές ενσωμάτωσης μεταναστών και οι προσφύγων στην Ελλάδα και ποια στήριξη χρειάζονται οι άνθρωποι στην Ελλάδα για να συνεχίσουν αυτή τη γενναιοδωρία, που επέδειξαν ως τώρα.

Η ταινία ακολουθεί τις συγκινητικές ιστορίες τριών εθελοντών, της Έλλης και της Κατερίνας από τη Λέσβο και του Στέλιου από τη Θεσσαλονίκη, που γνωρίζουν τους πρόσφυγες, όταν εκείνοι φτάνουν στην Λέσβο παγωμένοι, εξαντλημένοι και αποπροσανατολισμένοι, και αργότερα στην Ειδομένη ενώ οι πρόσφυγες μένουν απομονωμένοι στα σύνορα. 

Παραγωγοί του ντοκιμαντέρ μικρού μήκους (13 λεπτών) είναι οι: Sub.Urban Images and Soundscapes, Διεθνής Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού και ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, μαζί με τη Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκής Πολιτικής Προστασίας και Επιχειρήσεων Ανθρωπιστικής Βοήθειας.