Όποιος και να έπαιρνε συνέντευξη από 100 καταδικασμένους βιαστές θα είχε σίγουρα πολλά να πει. Αλλά αυτό που έχει να πει  η Madhumita Pandey, μια Ινδή φοιτήτρια μεταπτυχιακού, θα σας εκπλήξει.

Όταν η Pandey ήταν μόλις 22 χρονών επισκέφθηκε την φυλακή Tihar στο Νέο Δελχί για να κάνει την διατριβή της. Με πάνω από 10.οοο έγκλειστους, πρόκειται για το μεγαλύτερο σύστημα φυλακών στην Νότια Ασία.

Αφορμή αποτέλεσε ένας άγριος ομαδικός βιασμός μιας γυναίκας, γνωστή ως Nirbhaya (σημαίνει «αυτή που δεν φοβάται») το 2012, όταν η Pandey αποφάσισε να μελετήσει τις συμπεριφορές των ανδρών που βιάζουν.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Washington Post , η Pandey συζήτησε τα ευρήματα της και πως ακόμα και η ίδια αισθανόταν για αυτούς.

«Μόλις τους μιλήσεις, σε σοκάρουν – αυτοί οι άνδρες έχουν την δύναμη να σε κάνουν να τους λυπάσαι. Ως γυναίκα, δεν περιμένεις να νιώσεις έτσι. Παραλίγο να ξεχνούσα ότι αυτοί οι άνδρες είχαν καταδικαστεί για τον βιασμό γυναικών. Κατά την εμπειρία μου, αρκετοί από αυτούς τους άνδρες δεν συνειδητοποιούν τι έχουν κάνει. Δεν καταλαβαίνουν τι είναι η συναίνεση» είπε.

Όχι μόνο δεν κατανοούν τι σημαίνει συγκατάθεση, η πλειοψηφία των φυλακισμένων με τους οποίους μίλησε ήταν κατά μεγάλο ποσοστό απαίδευτοι – οι περισσότεροι δεν έχουν συμπληρώσει ούτε τρία χρόνια εκπαίδευσης.

Δεν είχαν συνείδηση ότι αυτό που διέπραξαν ήταν λάθος με συνέπεια η Pandey να καταλήγει σε ποσοστό μικρότερο από 5 τοις εκατό όσων εξέφρασαν τύψεις ή μετάνοια.

Ακόμα και όσοι έδειχναν μετανιωμένοι, οι προσπάθειες μεταμέλειας έκαναν συνήθως τα πράγματα χειρότερα.

Θυμόταν μάλιστα έντονα έναν βιαστή, στον οποίο αναφέρθηκε ως ο 49ος συμμετέχων.

Ο ίδιος είχε βιάσει ένα πεντάχρονο κοριτσάκι επειδή τον «προκάλεσε», ο 23χρονος φυλακισμένος είπε στην Pandey ότι θα «διόρθωνε» την κατάσταση με το να παντρευτεί το παιδί όταν θα έβγαινε από την φυλακή.

Έχουν περάσει μόλις πέντε χρόνια από τον βιασμό που σημαίνει ότι το παιδί είναι μόλις 10 χρονών. Ο άνδρας θα αποφυλακιστεί σε 10 χρόνια.

Περιγράφοντας την ιστορία στην Washington Post, η Pandey ρώτησε τον άνδρα αν αισθάνεται άσχημα.

«Ναι αισθάνομαι άσχημα, κατέστρεψα την ζωή της. Δεν είναι πια παρθένα, κανείς δεν θα την παντρευτεί,» είπε.

«Εγώ θα την αποδεχόμουν, θα την παντρευτώ όταν βγω από την φυλακή» δήλωσε.

Μετά τον βιασμό της Nirbaya το 2012, η Pandey, όπως και ο υπόλοιπος κόσμος, πίστευε ότι οι άνδρες που συμμετείχαν στον βιασμό της αλλά και οι βιαστές γενικά, ήταν τέρατα.

«Όταν πήγαινα να κάνω την έρευνα, ήμουν πεπεισμένη ότι αυτοί οι άνδρες ήταν τέρατα. Kαθώς τους μιλάς, συνειδητοποιείς ότι είναι άνδρες που συναντάς στην καθημερινότητα σου. Και αυτό που έκαναν οφείλεται στον τρόπο ανατροφής τους και στον τρόπο που σκέφτονται» δήλωσε.

Έρευνες δείχνουν ότι στην Ινδία πάνω από το 90% των υποθέσεων βιασμού δεν καταγγέλλονται και επομένως δεν καταγράφονται, ενώ η εικόνα για τους 35.000 βιασμούς μόνο το 2015 είναι ακόμα χειρότερη.

Μόλις χθες, ένα μωρό 32 βδομάδων αφαιρέθηκε από την μήτρα μιας 13χρονης Ινδής, αφού της δόθηκε άδεια από το δικαστήριο να τερματίσει την εγκυμοσύνη της για να σώσει την ζωή της.

Το κορίτσι είχε βιαστεί από συνάδελφο του πατέρα της και η εγκυμοσύνη ήρθε στο φως όταν οι γονείς της την πήγαν στον γιατρό επειδή νόμιζαν ότι είναι παχύσαρκη.

Σύμφωνα με το BBC, ένα παιδί κάτω των 16 βιάζεται κάθε 2.5 ώρες στην Ινδία ενώ ένα παιδί κάτω των 10 κάθε 13 ώρες.

«Όλοι προσπαθούν να δείξουν ότι υπάρχει κάτι εγγενές λάθος με τους βιαστές. Αλλά είναι μέρος της κοινωνίας. Δεν είναι εξωγήινοι που προέρχονται από άλλο κόσμο» δήλωσε η Pandey.

Πηγή: News.com.au