Μέι: Θα δώσω μάχη με όλες μου τις δυνάμεις
Η Τερέζα Μέι μίλησε μπροστά από την Ντάουνινγκ Στριτ μετά την ενεργοποίηση της διαδικασίας ψηφοφορίας επί της πρότασης μομφής εναντίον της ηγεσίας της, που θα γίνει απόψε.
«Υπηρέτησα αυτό το κόμμα», για 40 χρόνια είπε η Μέι και σημείωσε πως «θα δώσω μάχη με όλες μου τις δυνάμεις»στην σημερινή ψηφοφορία.
«Μια αλλαγή στην ηγεσία του κόμματος αυτή τη στιγμή θα θέσει σε κίνδυνο την χώρα μας», τόνισε, λέγοντας πως πιθανώς ένας νέος ηγέτης της χώρας θα καθυστερούσε ή θα απέσυρε μονομερώς το άρθρο 50, ενώ δεν θα είχε και χρόνο για να επαναδιαπραγματευτεί για τους όρους της συμφωνία για το Brexit, με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Υπηρετώ το εθνικό συμφέρον και θεωρώ ότι μια συμφωνία με την ΕΕ είναι εφικτή, είναι στο χέρι μας». «Συναντήθηκα χθες με ηγέτες της ΕΕ, σημειώνουμε πρόοδο», είπε η Μέι και σημείωσε ότι θα παραμείνει στο Λονδίνο και δεν θα μεταβεί στο Δουβλίνο όπως είχε προγραμματίσει.
Τόνισε επίσης ότι η αλλαγή της ηγεσίας θα ευνοούσε τον Τζέρεμι Κόρμπιν και τον Τζον Μακ Ντόνελ.
Νωρίτερα, οι βουλευτές του συντηρητικού κόμματος, μετά από την αδυναμία συμφωνίας για το Brexit που έχει βυθίσει στο χάος τον πολιτικό κόσμο της χώρας, κατέθεσαν πρόταση μομφής.
Ο Γκράχαμ Μπρέιντι, επικεφαλής της επιτροπής 1922, είπε ότι έχουν συγκεντρωθεί οι απαιτούμενες υπογραφές.
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί ανάμεσα στις 18:00 και τις 20:00 τοπική ώρα ενώ τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν το «συντομότερο δυνατό».
Η ενεργοποίηση της διαδικασίας σημαίνει ότι έχουν συγκεντρωθεί οι απαιτούμενες 48 επιστολές συντηρητικών βουλευτών. Η Μέι μπορεί να ανατραπεί αν 158 από τους 315 βουλευτές της ψηφίσουν εναντίον της.
Όπως μεταδίδει το BBC, σε περίπτωση που η Τερέζα Μέι δεν καταφέρει να συγκεντρώσει την απαιτούμενη στήριξη τότε θα πραγματοποιηθεί νέα ψηφοφορία στην οποία δεν μπορεί να συμμετάσχει.
Ανοιχτό παραμένει, ωστόσο, το ενδεχόμενο ακόμη και αν η κ. Μέι κερδίσει την ψηφοφορία να αποφασίσει να εγκαταλείψει την ηγεσία του συντηρητικού κόμματος από μόνη της.
Ωστόσο, σε περίπτωση που η Μέι χάσει αυτό δεν σημαίνει ότι η χώρα οδηγείται αυτομάτως σε πρόωρες κάλπες.
Ακριβώς επειδή το συντηρητικό κόμμα είναι το μεγαλύτερο στο βρετανικό κοινοβούλιο, όποιος είναι ο επικεφαλής του κόμματος θα είναι και πρωθυπουργός.
Η κ. Μέι, η οποία ανέλαβε τα «ηνία» της χώρας λίγο μετά το δημοψήφισμα για το Brexit το 2016, έχει δεχτεί το τελευταίο διάστημα σφοδρή κριτική -τόσο από τους συντηρητικούς όσο και από τον υπόλοιπο πολιτικό κόσμο της χώρας- για τη συμφωνία εξόδου που διαπραγματεύτηκε με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
(Πηγή)