Στα όρια της χρεοκοπίας βρίσκεται η έκθεση “documenta 14”, κυρίως λόγω του μεγάλου κόστους της διοργάνωσης στην Αθήνα και εξαιτίας του περιορισμένου αριθμού επισκεπτών κατά το τελευταίο διάστημα της έκθεσης, στο Κάσελ.

Σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου, τα οποία επιβεβαίωσε το μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου της έκθεσης, Ραμπανί Αλακουζέι, η έκθεση, η οποία για πρώτη φορά φέτος μοιράστηκε μεταξύ του Κάσελ και άλλης πόλης -της Αθήνας- ολοκληρώθηκε με έλλειμμα ύψους επτά εκατομμυρίων ευρώ και τώρα η διάσωσή της εξαρτάται από το εάν ο δήμος και το κρατίδιο της Έσσης θα αναλάβουν τις εγγυήσεις, ύψους 3,5 εκατομμυρίων ευρώ, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους.

Αιτία του υψηλού ελλείμματος είναι, σύμφωνα με τον κ. Αλεκουζέι, η πτώση του αριθμού τον επισκεπτών στο Κάσελ τον Αύγουστο, το υψηλό κόστος των μέτρων ασφαλείας, τόσο στο Κάσελ, όσο και στην Αθήνα, το κόστος μεταφοράς των έργων από την Ελλάδα στη Γερμανία και τα έξοδα ηλεκτροδότησης στην Αθήνα, όπου οι υψηλές θερμοκρασίες υποχρέωσαν σε συνεχή χρήση κλιματιστικών.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)