Το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC αναφέρει ραγδαία αύξηση του διαδικτυακού εκφοβισμού, επικαλούμενο στοιχεία που δημοσιοποίησε η φιλανθρωπική οργάνωση για την προστασία των παιδιών NSPCC.

Σε έκθεσή της η οργάνωση αναφέρει ότι παρείχε υπηρεσίες συμβουλευτικής σε τουλάχιστον 4.500 παιδιά το περασμένο έτος σε σύγκριση με τα 2.400 το διάστημα 2011-2012. Η αύξηση αυτή είναι της τάξης του 88%.

Ωστόσο, επισημαίνεται ότι ο πραγματικός αριθμός των παιδιών και των εφήβων που υποφέρουν από το online bullying πιστεύεται ότι είναι πολύ μεγαλύτερος. Ορισμένα παιδιά, ακόμα και στην τρυφερή ηλικία των 7 ετών, είπαν στο NSPCC ότι βασανίζονται, κακοποιούνται και φοβούνται να πάνε στο σχολείο.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, ο Διαδικτυακός εκφοβισμός προκαλεί δυστυχία και ταπείνωση σε χιλιάδες παιδιά. Βέβαια αυτό το φαινόμενο δεν παρατηρείται μόνο στη Μεγάλη Βρετανία, αλλά πλέον και σε κάθε χώρα όπου η διείσδυση στο Ίντερνετ είναι μεγάλη.

Η πρόεδρος της τηλεφωνικής γραμμής υποστήριξη του NSPCC Έσθερ Ράντζεν δήλωσε ότι τα στοιχεία αυτά θα πρέπει να κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου.

«Ο εκφοβισμός μπορεί να καταστρέψει τις ζωές των νέων ανθρώπων, ειδικά όταν αυτός δεν σταματά πλέον στα προαύλια των σχολείων. Ο κυβερνο-εκφοβισμός μπορεί να τους ακολουθεί ακόμα και στο σπίτι έως ότου φτάσει σε ένα σημείο που δεν μπορούν να ξεφύγουν πια», δήλωσε η ίδια.

«Αποτελεί επιτακτική ανάγκη και είναι υψίστης σημασίας οι γονείς και οι δάσκαλοι να παρεμβαίνουν για να τα προστατεύσουν, γιατί όλα αυτά τα χρόνια στη γραμμή υποστήριξης έχουμε μάθει από τα παιδιά που μας καλούν ότι ο εκφοβισμός δεν σταματά από μόνος του και αν δεν μιλούν, χειροτερεύει ακόμα περισσότερο η κατάσταση».

«Τα σχολεία θα πρέπει να παίρνουν πολύ σοβαρά αυτό το πρόβλημα, και πάνω απ’ όλα τα παιδιά θα πρέπει να μαθαίνουν πως είναι καλό να ζητούν βοήθεια».