Μετά από μια επεισοδιακή κοινοβουλευτική διαδικασία που ανέβασε εδώ και μέρες το πολιτικό θερμόμετρο, το νομοσχέδιο για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου υπερψηφίστηκε με διακομματική πλειοψηφία 171 «ναι» έναντι 114 «όχι». Με ευρεία πλειοψηφία 148 βουλευτών έναντι 124 «όχι» και 13 «παρών» υπερψηφίστηκε και το επίμαχο άρθρο 3 για την, υπό προϋποθέσεις, αλλαγή φύλου από τα 15. 

Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, το Ποτάμι, η ΔΗΣΥ αλλά και οι ΑΝΕΛ που ψήφισαν επί της αρχής, ενώ κατά η Νέα Δημοκρατία, η Χρυσή Αυγή, το ΚΚΕ και η Ένωση Κεντρώων. Η Φώφη Γεννηματά ήταν απούσα αλλά είχε αποστείλει την πρόθεσή της ότι θα ψήφιζε «Ναι» επί της αρχής και όχι στο άρθρο 3 που αφορά τους ανηλίκους. To επίμαχο άρθρο 3 του νομοσχεδίου που δίνει τη δυνατότητα αλλαγής ταυτότητας φύλου από τα 15 έτη καταψηφίστηκε από τους βουλευτές των ΑΝΕΛ, που παρόλα αυτά ψήφισαν «Ναι» επί της αρχής στο νομοσχέδιο. Ζήτημα κυβερνητικής πλειοψηφίας αναμένεται να θίξει η Νέα Δημοκρατία.

Οι απουσίες

Κατά την ψηφοφορία απουσίασαν:

  • από τον ΣΥΡΙΖΑ: Τάσος Κουράκης (ήταν ασθενής), Γιάννης Μιχελογιαννάκης και Μάρκος Μπόλαρης.
  • από τη Ν.Δ.: Αντώνης Σαμαράς.
  • από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη: Φώφη Γεννηματά (βρίσκεται σε περιοδεία στη Κρήτη), Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Γιάννης Μανιάτης, Δημήτρης Κρεμαστινός, Βασίλης Κεγκέρογλου και Μιχάλης Τσελέπης.
  • από την Ένωση Κεντρώων: Μάριος Γεωργιάδης, Αριστείδης Φωκάς, Γιάννης Κατσαντώνης και Τάσος Μεγαλομύστακας.

Οι διαφοροποιήσεις

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ διαφοροποιήθηκαν από τη γραμμή των κομμάτων τους σε ό,τι αφορά τα άρθρα και την τροπολογία. Σημειώνεται, πάντως, ότι όλοι οι βουλευτές των ΑΝΕΛ υπερψήφισαν επί της αρχής του το νομοσχέδιο.

Ειδικότερα:

Από τον ΣΥΡΙΖΑ η Γεωργία Γεννιά καταψήφισε το άρθρο 3 και η Νίνα Κασιμάτη καταψήφισε τη τροπολογία για την Τουρκική Ένωση Θράκης που πέρασε παράλληλα.

Από τους ΑΝΕΛ ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος δήλωσε «παρών» στο άρθρο 3. Ο Δημήτρης Καμμένος, η Μαρία Κόλλια, ο Βασίλης Κόκκαλης και ο Γιώργος Λαζαρίδης καταψήφισαν τα άρθρα 1 – 7. Ο Κώστας Κατσίκης υπερψήφισε μόνο την τροπολογία. Η Έλενα Κουντουρά καταψήφισε την τροπολογία.

Από τους μουσουλμάνους βουλευτές, οι τρεις από τον ΣΥΡΙΖΑ -Χ. Ζεμπέκ, Μ. Μουσταφά και Αϊχ. Καραγουσούφ, καθώς και ο Αχμ. Ιλχάν από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη καταψήφισαν την τροπολογία.

Η στάση των ανεξάρτητων βουλευτών

Από τους ανεξάρτητους βουλευτές ο Χάρης Θεοχάρης ψήφισε ναι σε όλα, πλην του άρθρου 3. Ο Δημήτρης Καρράς δήλωσε ναι σε όλα και «παρών» στο άρθρο 3. Οι Στάθης Παναγούλης και Νίκος Νικολόπουλος ψήφισαν όχι σε όλα και η Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου καταψήφισε το άρθρο 3.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)