Ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump απηύθυνε σήμερα μια νέα απειλή προς τη Βόρεια Κορέα λέγοντας ότι τα αμερικανικά οπλικά συστήματα είναι «κλειδωμένα και οπλισμένα», ενώ η Πιονγκγιάνγκ τον κατηγόρησε ότι οδηγεί την κορεατική χερσόνησο στο χείλος του πυρηνικού πολέμου.

Ο Trump ανέβασε τους τόνους στον πόλεμο λέξεων στο “Twitter” λίγη ώρα αφού το βορειοκορεατικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων “KCNA” μετέδωσε δήλωση στην οποία τον κατηγόρησε για την κλιμάκωση της έντασης.

«Ο Trump οδηγεί την κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο στο χείλος ενός πυρηνικού πολέμου, βγάζοντας κραυγές όπως ‘οι ΗΠΑ δεν αποκλείουν έναν πόλεμο εναντίον της DPRK‘» (Λαοκρατική Δημοκρατία της Κορέας), μετέδωσε το “KCNA”.

Ο Trump, ο οποίος κάνει διακοπές εργασίας σε μια ιδιοκτησία του, ένα θέρετρο για γκολφ στο Bedminster του New Jersey, περιέγραψε με έντονους όρους την αμερικανική στρατιωτική ετοιμότητα.

«Οι στρατιωτικές επιλογές βρίσκονται σε ετοιμότητα, κλειδωμένες και οπλισμένες, εάν η Βόρεια Κορέα ενεργήσει με ασύνετο τρόπο», έγραψε στο “Twitter”. «Ελπίζω ότι ο Κιμ Γιόνγκ Ουν θα βρει κάποιον άλλον δρόμο

Συνεχίζοντας τη φραστική πλειοδοσία των τελευταίων ημερών, ο Αμερικανός πρόεδρος διατήρησε την πίεση επί της Βόρειας Κορέας μια ημέρα αφού είπε ότι η προηγούμενη απειλή του να εξαπολύσει «πυρ και οργή» εναντίον της Πιονγκγιάνγκ, αν αυτή εξαπολύσει επίθεση, μπορεί να μην ήταν αρκετά σκληρή.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας James Mattis μετρίασε αργότερα χθες τις σκληρές δηλώσεις του Trump λέγοντας στους δημοσιογράφους ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να προτιμούν μια διπλωματική προσέγγιση της βορειοκορεατικής απειλής. «Ένας πόλεμος θα ήταν καταστροφικός», δήλωσε.

Ερωτηθείς αν οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες σε περίπτωση που η Βόρεια Κορέα πραγματοποιήσει κάποια εχθρική ενέργεια, απάντησε: «Είμαστε έτοιμοι».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)