Έφτασε η εορταστική περίοδος και όσα την συνοδεύουν. Δηλαδή τα  οικογενειακά τραπέζια, οι χαρούμενες στιγμές και η ξεκούραση. Ομολογουμένως όμως, ήρθε  κι εκείνη η ώρα όπου ο αδερφός σου θα κάτσει δίπλα σου και θα σχολιάσει πόσο διεφθαρμένος ή/και χυδαίος είναι ο τάδε πολιτικός. 

Οι γιορτές χαρακτηρίζονται από οικογενειακή θαλπωρή και ζεστή ατμόσφαιρα και είναι γεμάτες προσδοκίες για εγγύτητα και επανασύνδεση. Ωστόσο, στην σημερινή κοινωνικοπολιτική κατάσταση τα οικογενειακά τραπέζια  είναι μια δύσκολη υπόθεση λόγω του πολωμένου περιβάλλοντος.

Ποιος είναι ο καταλυτικός παράγοντας ενός αρνητικού κλίματος;

Σκεφτόμαστε διαφορετικά και έχουμε διαφορετικούς χαρακτήρες. Επομένως, μόνο για τις συγκεκριμένες συγκεντρώσεις, ας αφήσουμε στην άκρη τις διαφωνίες και τις διαφορετικές προσεγγίσεις. Ας αγνοήσουμε τις αντικρουόμενες απόψεις και να εστιάσουμε στην ηρεμία των ημερών. Έχετε σκεφτεί πως θα κύλαγε το τραπέζωμα αν δεν γνωρίζατε την ιδεολογία των συγγενών σας;

Δεύτερον, πάρτε λίγο χρόνο και σκεφτείτε τις άλλες προγενέστερες συνθήκες στους κύκλους φιλίας ή της οικογένειάς σας. Υπάρχει μεγάλη διαφορά εισοδήματος μεταξύ εσάς και ενός μέλους της οικογένειας;  Πηγαίνετε εσείς σε ένα πιο πλούσιο σπίτι για δείπνο; Ενδεχομένως, ορισμένοι φιλοξενούμενοι να αισθάνονται μειονεκτικά η άβολα, κάτι που πιθανώς να αποτελέσει αιτία προστριβής.

Επίσης, μήπως έχετε αυτόν τον επικριτικό συγγενή που σχολιάζει το καθετί σχετικό με ενδυμασία, διακόσμηση ή ακόμη και τις χαρτοπετσέτες του τραπεζιού; Προτιμότερο θα ήταν να  προετοιμαστείτε ψυχολογικά για τέτοια σχόλια και να υιοθετήσετε ορισμένες από τις παρακάτω τακτικές.

Προσδιορίστε τις αδύναμες πτυχές σας

Ακριβώς επειδή εσείς  δεν αντιλαμβάνεστε μια σύγκρουση, δεν σημαίνει ότι οι άλλοι δεν το κάνουν. Οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται τις κοινωνικές αντιλήψεις, τις συγκρούσεις και τα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων στον βαθμό που οι προσωπικότητές τους το επιτρέπουν. Περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού είναι ιδιαίτερα αντιδραστικό στα αδύναμά του σημεία και είναι πιο πιθανό να αντιληφθεί τις συγκρούσεις. Γνωρίστε τον εαυτό σας και ελέγξτε τα τυφλά σας σημεία.  Αυτή η γνώση θα  σας βοηθήσει να αποφύγετε να εκπλαγείτε από άλλες αντιδράσεις.

Θωρακίστε τον αντιδραστικό εαυτό σας και προσπαθήστε να αντιμετωπίσετε τα οικογενειακά πρόσωπα πιο ήπια και με κατανόηση. Για παράδειγμα, αν κάποιος σχολιάσει αρνητικά κάποιο αντικείμενο του σπιτιού, μπορείτε να το θεωρήσετε ως κομπλιμέντο και να το προσεγγίσετε με μια δόση χιούμορ. Ακόμη, σχολιάστε αόριστα ορισμένες πολιτικές απόψεις, δίχως να προασπίσετε  τις προσωπικές σας πολιτικές πεποιθήσεις. Μια καλή απάντηση θα ήταν: «Σίγουρα διανύουμε μια ενδιαφέρουσα πολιτική περίοδο».

Όντας λοιπόν προετοιμασμένοι για τις απόψεις και αντιδράσεις που θα ξεδιπλωθούν στο οικογενειακό τραπέζι, δεν θα νιώσετε προσβεβλημένοι από κάποιον συγγενή, ούτε θα εκνευριστείτε μαζί του. Η υιοθέτηση τέτοιων ευσυνείδητων αρχών αποτελεί μια καλή μέθοδο.

Σκεφτείτε υπεύθυνα τις απαντήσεις σας και μην είστε πνεύμα αντιλογίας

Η αποκωδικοποίηση της σκέψης και των συναισθημάτων είναι ένα βασικό συστατικό. Να θυμάστε ότι τα αρνητικά συναισθήματα είναι μηνύματα του σώματος, τα οποία μας προειδοποιούν για επερχόμενες καταστάσεις. Έτσι, αυτές οι  καταστάσεις αυτές δεν είναι απρόβλεπτες, καθώς σίγουρα ο θυμός αποτελεί σημάδι ενός αιφνίδιου ξεσπάσματος ή μιας μελλοντικής λογομαχίας.  Πάντα θα υπάρχουν οι κακοπροαίρετοι και αυτοί που αναμένουν μια λεκτική σύγκρουση. Ωστόσο, αν είστε προετοιμασμένοι από πριν θα καταφέρετε να πράξετε ανάλογα.

Κάντε λοιπόν το εξής πείραμα: Να είστε οι δεκτικοί της παρέας και αυτοί που θα απαντήσουν με ευχαρίστηση σε οποιαδήποτε ανούσια ιδέα. Έτσι, το οικογενειακό τραπέζι θα αποφύγει ανθυγιεινές σκέψεις και θα μπει πλήρως στο πνεύμα των ημερών.

Πηγή