Λένε ότι «δε μπορείς να βάλεις αντίτιμο στην αγάπη», μπορείς όμως να της βάλεις ηλικία;

Τι σημαίνει αυτό;

Η διαφορά ηλικίας μεταξύ δύο ανθρώπων σε μια σχέση έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει εντυπωσιακά το πόσο επιτυχημένος μπορεί να είναι ένας γάμος.

Αυτό αποκαλύπτει έρευνα που διεξήχθη από δύο καθηγητές του τμήματος Οικονομικών του Πανεπιστημίου Εμόρι της Ατλάντα.

Ο Άντριου Φράνσις και ο Ούγκο Μιαλόν μελέτησαν περίπου 3.000 ανθρώπους για την έρευνα και ο Ράνταλ Όλσεν από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν ανέλυσε τα αποτελέσματα.

Αυτό που παρατηρήθηκε είναι ότι οι σχέσεις που έχουν μεγαλύτερη διαφορά ηλικίας, συνήθως έχουν περισσότερες πιθανότητες διαζυγίου.

Μπορεί να σκεφτεί κάποιος ότι αυτό αφορά μόνο τα ζευγάρια που έχουν διαφορά ηλικίας δέκα χρόνων ή και περισσότερων. Κατά μία έννοια, αυτή είναι η αλήθεια.

Τα παντρεμένα ζευγάρια που είχαν διαφορά ηλικίας δέκα χρόνων και άνω είχαν 39% πιθανότητες να πάρουν διαζύγιο, ενώ εκείνα με διαφορά 20 χρόνων ή και περισσότερων είχαν 95%.

Βέβαια, ακόμα και εκείνα με πέντε χρόνια διαφορά είχαν 18% πιθανότητες χωρισμού, κάτι που προκαλεί έκπληξη.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η καλύτερη διαφορά ηλικίας που θα μπορούσε να έχει ένα ζευγάρι είναι 12 μήνες.

Τα ζευγάρια με αυτή τη διαφορά ηλικίας έχουν μόλις 3% πιθανότητες χωρισμού.

Δεν υπάρχει όμως συγκεκριμένος επιστημονικός λόγος γιατί συμβαίνει αυτό αλλά υπάρχουν πιθανά αίτια.

Για παράδειγμα, η διάθεση των αντρών για σεξ μειώνεται καθώς πλησιάζουν προς τη μέση ηλικία ενώ αυξάνεται για τις γυναίκες την ίδια περίοδο της ζωής του.

Προφανώς και αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε προβλήματα στην κρεβατοκάμαρα αλλά τα παιδιά θα μπορούσαν να σώσουν το γάμο.

Σύμφωνα με τη New York Post, ο Όλσεν βρήκε ότι τα ζευγάρια με παιδιά είχαν 76% λιγότερες πιθανότητες να χωρίσουν.

Ο Ράντυ Κέσλερ, συγγραφέας του βιβλίου Divorce: Protect Yourself, Your Kids, and Your Future, εξηγεί:

«Το να έχεις παιδιά μπορεί να ακυρώσει ένα διαζύγιο, αλλά συχνά μπορεί να φέρει περισσότερη ένταση και πράγματα για να τσακωθεί ένα ζευγάρι καθώς και μεγαλύτερες απαιτήσεις από το χρόνο τους. Όλα αυτά δημιουργούν περισσότερο στρες και εν τέλει οδηγούν στο διαζύγιο».

Με βάση όλα αυτά, ένα ζευγάρι που φτάνει τα δύο χρόνια γάμου έχει 43% λιγότερες πιθανότητες να χωρίσει που στη συνέχεια αυξάνονται στο 94% όταν είναι 10 χρόνια μαζί.

Φυσικά, ένα ζευγάρι μπορεί να προσπαθήσει πολύ μέσα σε ένα γάμο και ακόμα και έτσι να καταλήξει στο διαζύγιο και ας μην έχει διαφορά ηλικίας.

Ο Ούγκο Μιαλόν, πιστεύει ότι αυτό έχει να κάνει με την κάθε προσωπικότητα ξεχωριστά.

«Μπορεί απλά αυτά τα ζευγάρια να έχουν εκείνα τα χαρακτηριστικά που τους δίνουν περισσότερες πιθανότητες να πάρουν διαζύγιο».

Πηγή