«Μάλλον έτσι μοιάζει η ελευθερία». Αυτό έγραψε στον λογαριασμό της στο τουίτερ η Τσέλσι Μάνινγκ, δημοσιεύοντας μια φωτογραφία της με κόκκινο μαγιό, από την φωτογράφιση που έκανε για την αμερικάνικη Vogue.

Η 29χρονη Μάνινγκ, είχε καταδικαστεί σε 35 χρόνια φυλάκιση για διαρροή απόρρητων εγγράφων του αμερικανικού στρατού.

Το 2007 και ενώ είχε γυρίσει από την θητεία της στο Ιράκ, έστειλε χιλιάδες απόρρητα έγγραφα στο Wikileaks, μεταξύ των οποίων και το περιβόητο βίντεο,  Collateral Murder, που δείχνει Αμερικανούς στρατιώτες να σκοτώνουν δεκάδες άμαχους Ιρακινούς.

«Όλοι με ρωτάνε γιατί δεν ακολούθησα το πρωτόκολλο όταν ήθελα να καταγγείλω αυτά που είχα δει. Είναι πολύ απλό. Δεν υπάρχει κανένας τρόπος. Το πρωτόκολλο δεν δουλεύει. Όταν κάποιος βλέπει την κυβέρνηση να κάνει κάτι ανήθικο ή αντιδεοντολογικό, δεν υπάρχει κανένας τρόπος να κάνει κάτι γι΄ αυτό».

Την ημέρα μετά την καταδίκη της, η Τσέλσι Μάνινγκ αποκάλυψε ότι είναι τρανσέξουαλ και οι δικηγόροι της έδωσαν μάχη για να μπορέσει να πάρει την αγωγή που ακολουθείται όταν κάποιος μεταβαίνει, ενόσω βρισκόταν στην φυλακή.  

Τα έξι χρόνια που πέρασε έγκλειστη ήταν δύσκολα, με πολλές μέρες στην απομόνωση και πολλαπλές απόπειρες αυτοκτονίας. Από τότε όμως που ο Μπαράκ Ομπάμα της έδωσε χάρη, θεωρώντας ότι η δικαιοσύνη είχε κάνει τη δουλειά της, η Μάνινγκ ζει στην Νέα Υόρκη και αν κρίνει κανείς από την παρουσία της στα social media φαίνεται να απολαμβάνει και πάλι τη ζωή., παρόλο που ορισμένοι συνεχίζουν να της επιτίθενται.

Πηγή: The Guardian