Οι αρχές του πανεπιστημίου της Οξφόρδης ανακοίνωσαν ότι η Βρετανία θα πρέπει να εγγυηθεί τα δικαιώματα των πολιτών της Ε.Ε. μετά το Brexit αλλιώς το αρχαιότερο πανεπιστήμιο της Βρετανίας κινδυνεύει να υποστεί μεγάλο πλήγμα καθώς θα υποχρεωθούν να αποχωρήσουν κάποιοι από τους πανεπιστημιακούς του.

Οι επικεφαλής 35 κολεγίων της Οξφόρδης ανακοίνωσαν ότι οι συνάδελφοί τους από χώρες της Ε.Ε. είναι ανήσυχοι εξαιτίας της άρνησης της κυβέρνησης να εγγυηθεί τη θέση τους και πρόσθεσαν ότι κάποιοι από αυτούς έχουν ήδη προχωρήσει σε διευθετήσεις για την αποχώρησή τους.

«Αν χάσουν το δικαίωμα να εργάζονται εδώ, το πανεπιστήμιό μας θα υποστεί τεράστιο πλήγμα, το οποίο δεδομένου του ρόλου μας στην έρευνα, θα έχει επιπτώσεις σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο», αναφέρουν οι ακαδημαϊκοί σε επιστολή τους που απέστειλαν στην εφημερίδα Times.

Το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, στους απόφοιτους του οποίου περιλαμβάνονται η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, ο υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον και ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ, ιδρύθηκε πριν από 900 χρόνια και πλέον και τον περασμένο μήνα διέψευσε δημοσίευμα ότι εξετάζει σχέδιο να ανοίξει παράρτημα στη Γαλλία αντιδρώντας στο Brexit.

Το κοινοβούλιο της Βρετανίας πρόκειται να ψηφίσει για το αν θα δεσμευτεί εκ των προτέρων να προστατεύσει τα δικαιώματα των πολιτών της Ε.Ε. ενόψει την απόφασής της να ξεκινήσει τη διαδικασία διαπραγματεύσεων αποχώρησης από την Ε.Ε. Η κυβέρνηση ευελπιστεί να καταλήξει σε συμφωνία με την Ε.Ε αναφορικά με τα δικαιώματα των πολιτών του μπλοκ όταν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις.