Οι αυξημένες τιμές των τσιγάρων λόγω της επιβολής μεγαλύτερων φόρων από το κράτος έχει ήδη αποδειχθεί ότι βοηθάνε στον έλεγχο του καπνίσματος, κυρίως αποθαρρύνοντας τους νέους και τους πιο φτωχούς από το να καπνίζουν.

Τώρα, μια νέα μελέτη, με επικεφαλής έναν Έλληνα επιστήμονα του εξωτερικού, δείχνει ότι οι υψηλότερες τιμές των τσιγάρων σχετίζονται με μειωμένη βρεφική θνησιμότητα στην Ελλάδα και γενικότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης, για πρώτη φορά διεθνώς η έρευνα διαπίστωσε ότι όσο μεγαλώνει η «ψαλίδα» των τιμών ανάμεσα στα ακριβότερα και στα φθηνότερα τσιγάρα, τόσο αυξάνει η βρεφική θνησιμότητα, επειδή τα πιο φθηνά τσιγάρα μπορούν να αγορασθούν πιο εύκολα από μεγάλες μάζες του πληθυσμού.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον λέκτορα Φίλιππο Φιλιππίδη της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Imperial College του Λονδίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό παιδιατρικής JAMA Pediatrics, ανέλυσαν σχεδόν 54 εκατομμύρια τοκετούς. Συσχέτισαν τη βρεφική θνησιμότητα με τις μεταβολές στις μέσες τιμές των τσιγάρων, καθώς και με την απόκλιση των τιμών μεταξύ ακριβών-φθηνών τσιγάρων, σε 23 χώρες της Ε.Ε κατά την περίοδο 2004-2014.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)